Доступність посилання

ТОП новини

Зураб Чіаберашвілі, постійний представник Грузії в Раді Європи про позов його країни проти Росії: «перемога означала б, що права людини відновлені»


Людмила Ваннек Прага, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Постійного представника Грузії в Раді Європи Зураба Чіаберашвілі називають рушійною силою у судовому процесі, який його країна порушила проти Росії у Європейському суді з Прав людини у Страсбурзі. У позові, що базується на фактах масової депортації етнічних грузинів з Росії восени 2006-го року, мовиться, що ці дії Москви були відплатою за арешт у Тбілісі чотирьох російських офіцерів за звинуваченнями у шпигунській діяльності. Пан Чіаберашвілі відвідав Радіо Свобода. Перше запитання до нього — хто фактично ухвалював рішення, щоб подати позов до Європейського суду?

Зураб Чіаберашвілі у студії Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
- Це було рішення уряду. Від початку нам було зрозуміло, що цей випадок є достатньою причиною для позову до Страсбурга. Позиція Ради Європи, а потім і грузинського уряду, є така, що уряди можуть вести політичні суперечки, але ці суперечки не повинні шкодити громадянам. Людей вислали із Росії незаконно і масово. Тоді наш уряд почав важку справу з підготовки позову.

- Які конкретні факти Ви використовуєте як аргументи?

- Документ складається з інтерв’ю з депортованими плюс юридичний матеріал, який ми зібрали. Ми також маємо візуальні свідчення, дехто з депортованих зробив відеозаписи у Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах Росії. Як бачите, у нас зібралося достатньо матеріалів. Усе це ми надали судові, і тепер Росія готує відповідь.

- На якій стадії перебуває ця справа зараз?

- Тепер суд має вирішити, чи приймає він цю заяву до розгляду. А це має статися до кінця цього року чи на початку наступного. Російська сторона поінформована про справу, і тепер вони мають кілька місяців, щоб підготувати свою відповідь на цей позов. А вже тоді суд може виносити своє рішення.

- Якою конкретно була реакція Росії на цей судовий процес?

- Якщо судити з реакції російських представників, коли я робив офіційну заяву про позов, то вони були дуже збентежені. Але Росія є однією зі сторін, яка зобов’язалася дотримуватися Європейської Конвенції з прав людини. Що вони можуть робити? Лише одне: підготувати свою відповідь і надати її судові.

- Що означає для Вас особисто і для Вашої країни юридична перемога у цьому процесі?

- Як представник своєї країни, я сказав би, що для нас — для всіх 47-ми держав, які входять до Ради Європи — перемога означала б, що права людини відновлені. Немає значення, чи є ці люди громадянами Грузії, чи Російської Федерації, чи якоїсь іншої держави. Якщо права людини порушені – вони мають бути відновлені!

Матеріали до теми:

• Грузія з оптимізмом дивиться у майбутнє — інтерв’ю спікера парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе • Грузія обвинувачує Росію у воєнному нападі і шукає підтримки в НАТО. • Грузія не хоче викликати алергію в ЄС. • Грузії готують вступ до НАТО. І Україні хотіли б…
XS
SM
MD
LG