Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі політики знову сперечаються навколо правил видачі віз громадянам України


Надія Кандиба Німеччина, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — У Німеччині несподівано знову розгорілася дискусія навколо правил видачі віз для громадян України. Якщо раніше німецькому посольству в Києві закидали занадто ліберальні методи, то тепер лунає критика через надмірну суворість.

Як і кілька років тому, дискусію навколо правил видачі віз у німецькому посольстві в Києві спричинили християнські демократи. Щоправда, тепер ідеться не про зловживання з боку українців ліберальним візовим режимом, а про вимоги самих же німців знову послабити запроваджені нові правила.

Зокрема, цю тему порушив експерт із питань Східної Європи фракції Християнсько-демократичного союзу в Бундестазі Ґеорґ Шірмбек. В інтерв’ю газеті „Neue Osnabrücker Zeitung“ він застеріг, що занадто суворі правила видачі віз українцям шкодять іміджеві Німеччини та її економіці.

У багатьох випадках із українськими студентками, топ-менеджерами й фахівцями, навіть якщо вони мають запрошення від поважних фірм, поводяться як із потенційними злочинцями або повіями, сказав Шірмбек. Депутат вимагає змінити такі занадо суворі правила.

Критику, що пролунала, поділяють «зелені». Як зазначив в інтерв’ю газеті „TAZ“ експерт із правових питань фракції «Союзу-90/Зелених» у Бундестазі Єржи Монтаґ, нинішня практика видачі віз справді шкодить економіці й студентському обмінові.

Міністерство закордонних справ Німеччини відкинуло такі закиди на свою адресу. Не погодилася з критикою свого колеги Шірмбека й низка консервативних політиків.

Для українців не може бути й мови про полегшення візового режиму?

На думку представника фракції ХДС/ХСС Ганса-Петера Уля, стверджувати, що німецька візова політика перейшла з однієї крайності в іншу, не правильно. В інтерв’ю газеті „Tageszeitung“ він звернув увагу на те, що торік у Києві видали 130 тисяч німецьких віз. А це, як наголосив Уль, дуже висока цифра.

Подібної думки дотримується й інший християнський демократ Райнгард Ґріндель. Як на нього, то зростання кількості відхилених запитів свідчить, що досі існують випадки зловживань, які нарешті викривають. Агентство AFP процитувало такі слова Ґрінделя: «Для нас не може бути й мови про полегшення візового режиму, не кажучи вже про візову свободу для України».

Матеріали до теми:

• Віктор Янукович прогнозує набуття чинності угоди з Європейським Союзом про спрощення оформлення віз уже восени • Як довго чекати українцям спрощення оформлення віз після сьогоднішнього підписання угоди між Україною та ЄС? • Угода про спрощення візового режиму: “прості” візи до Євросоюзу лише для “непростих” українців? (Прямий ефір) • Адріан Северин: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу»
XS
SM
MD
LG