Доступність посилання

ТОП новини

Президент України закликає до створення транспортного коридору по території держав — членів ГУАМ


Під час виступу на саміті в Баку Віктор Ющенко наголосив на необхідності відновити стародавній Шовковий шлях. Крім того, голова української держави вважає за необхідне транспортувати нафту з Каспійського басейну до Європи через територію країн ГУАМ. Сьогодні в столиці Азербайджану Президенти України, Азербайджану, Грузії і Прем’єр-міністр Молдови підписали спільну декларацію про співпрацю країн ГУАМ. Крім іншого, документ передбачає входження Організації за демократію і економічний розвиток — ГУАМ у міжнародне життя, ствердження її регіональної позиції, а також здійснення внеску країн ГУАМ у зміцнення енергетичної безпеки.


Крім того, голова української держави вважає за необхідне транспортувати нафту з Каспійського басейну до Європи через територію країн ГУАМ.

Сьогодні в столиці Азербайджану Президенти України, Азербайджану, Грузії і Прем’єр-міністр Молдови підписали спільну декларацію про співпрацю країн ГУАМ.

Крім іншого, документ передбачає входження Організації за демократію і економічний розвиток — ГУАМ у міжнародне життя, ствердження її регіональної позиції, а також здійснення внеску країн ГУАМ у зміцнення енергетичної безпеки.

У Баку керівники країн ГУАМ розглянули, серед іншого, створення спільних економічних проектів і енергетичні проекти з транспортування каспійської нафти через Чорне море до Європи.

Зокрема, на зустрічі Президентів України і Азербайджану Віктор Ющенко та Ільгам Алієв обговорили, поміж іншим, питання запуску нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк.

У перебігу саміту відбулися також засідання у форматі ГУАМ — Польща, ГУАМ — США та ГУАМ — Японія.

Тему перспектив запуску нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк і формування спільного простору для транзиту енергоносіїв учасники саміту обговорили і з Президентом Польщі Лехом Качиньським.

Зацікавленість у транспортному коридорі Азія — Європа висловила і Японія.

А США заявили про підтримку територіальної цілісності країн ГУАМ і розвитку цієї організації.

Крім керівників країн ГУАМ, у заходах саміту взяли участь Президенти Литви, Польщі і Румунії, віце-президент Болгарії і представники низки інших держав і міжнародних організацій.
XS
SM
MD
LG