Доступність посилання

ТОП новини

Documenta 12 – сучасне мистецтво шукає відповіді на запитання життя


Надія Кандиба Німеччина, 19 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Нарешті дочекалися – в німецькому Касселі минулими вихідними знову запрацювала найважливіша в світі виставка сучасного мистецтва Documenta. Вона працюватиме рівно сто днів. Організатори розраховують на 650 тисяч відвідувачів.

Перша виставка Dokumenta у Касселі, 1955
(RadioSvoboda.Ua)
Офіційне відкриття за участю Президента Німеччини
(RadioSvoboda.Ua)
Цими днями в місті Касселі на кожному розі можна побачити китайців. Одні фотографують, інші просто гуляють, ще хтось намагається спілкуватися з місцевими жителями. Така китайська “навала” є частиною перформенсу під назвою “1001” китайського митця Ай Вай Вай. Він бере участь у виставці сучасного мистецтва Documentа й привіз на неї тисячу одного свого земляка – студентів, чиновників, інженерів, будівельників. А із сотень старих дверей, які залишилися після зносу старих будинків, що простояли сотні років, митець змонтував монумент, який має нагадувати про нехтування минулим у його країні.

Крім Ай Вай Вай до Касселя запросили ще 113 інших митців з усіх континентів. Організатори виставки запропонували їм відповісти в своїх роботах на три запитання: “Чи є модернізм сучасною античністю?”, “Що таке неприкрашене життя?” І всім уже давно знайоме: “Що робити?”. Бенінець Ромуальд Азюме відповів на ці запитання тим, що склеїв із сотень порожніх каністр величезного човна. Таким чином він звернув увагу на проблеми африканських втікачів, які, ризикуючи життям, намагаються через Середземне море дістатися, на їхню думку, затишної Європи.

Найвідоміший ярмарок сучасного мистецтва у світі

Директор цьогорічної виставки Documenta 12 Роджер Бюрґель каже, що головним є те, щоб ця виставка в естетичному сенсі дала людям можливість замислитися над соціальним та екологічним довкіллям. Зазвичай люди цим обставинам підкоряються, каже він.

“Документа” вважається найважливішим шоу сучасного мистецтва у світі. Відбувається вона раз на п’ять років. І в дні її проведення Кассель перетворюється на справжню Мекку для шанувальників нових мистецьких форм. Особливість цьогорічної виставки полягає в тому, що на неї запросили передусім маловідомих митців, зробили наголос на Південній Америці, Азії та Африці, а низку об’єктів та інсталяцій змонтували за межами виставкових павільйонів – наприклад, сучасне мистецтво в старовинному парку, якому виповнилося 250 років.

Але трапляються й казуси. Не встиг ярмарок відкритися, як один із об’єктів брутально знищили. Художниця з Чилі Лотті Розенфельд за допомогою білої клейкої стрічки перетворила маркування на дорозі на білі хрести. Вуличні прибиральники, однак, подумали, що це чийсь злий жарт і все здерли начисто.
XS
SM
MD
LG