Доступність посилання

ТОП новини

В українській ковбасі немає українського м’яса?


Олена Солодовнікова Харків, 19 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – В українській ковбасі немає вітчизняного м’яса – замість нього заводи купують дешеву іноземну сировину. Так вважає керівник Харківщини Арсен Аваков. Він впевнений, що тваринницька галузь на межі вимирання. У той же час закордонні виробники м’яса приїздять для того, щоб обмінюватися досвідом із харківськими фермерами.

(scan)
Ковбаса не дешевшає, хоча ціна на сировину для неї знизилася в кілька разів, каже керівник Харківщини Арсен Аваков. І пояснює: чотири місяці тому в Донецьку знову відкрили вільну економічну зону, через яку без мита завозять дешеве імпортне м’ясо, в основному з Бразилії, Аргентини та Польщі.

Через це вітчизняні виробники залишились поза бізнесом. Арсен Аваков пригадує, як півтора року тому Юлія Тимошенко скликала селектори і вимагала: м’ясо, м’ясо, м’ясо. “Тодішній прем’єр вимагала будувати данський комплекс, але ми напружувалися, шукали інвесторів. То зараз це нікому не треба – галузь убита”,— констатує харківський керівник.

Екологічно чисте м’ясо -- збиткове

У господарстві селища Шестаково, що у Вовчанському районі, кажуть, що ціни на їхню продукцію за два роки знизилися вдвічі. Зараз закупівельна вартість яловичини та свинини – близько семи гривень за кілограм. Кожну корову тут відгодовують майже рік, свині набирають потрібну вагу за 9 місяців.

Тваринам дають тільки екологічно чистий корм, стверджує аграрій Сергій Дронов, саме цьому господарство не витримує конкуренції з закордоном. Іноземне м’ясо вирощують на біододатках, за 3-4 місяці тварини отримують 90 кілограм ваги, вважає він.

Використовувати біодомішки в господарстві не хочуть. Спробували, але виходило дорого та неефективно. Однак від обміну досвідом із Заходом не відмовляються. Днями в Шестаково приїжджала велика делегація аргентинських фермерів. Харківські тваринники поскаржилися колегам на постійні поломки техніки та подорожчання палива.

Іноземці поділилися іншою проблемою – їхню продукцію витискає з ринку соя. Саме аргентинське м’ясо найчастіше експортують в Україну.

Фермерам потрібні дотації

Президент України намагався заборонити ввезення іноземного м’яса. Однак у Верховній Раді цю пропозицію не підтримали, посилаючись на те, що вітчизняні тваринники заповнюють ринок лише на 90 відсотків.

В Шестакові самі вирощують корм для тварин. У цьому році через посуху практично не зійшли ярові. Врятувати фермерів від банкротства можуть тільки державні дотації, вважає аграрій Сергій Дронов.

Тваринники зізнаються, що іноді їм доводиться умовляти м’ясокомбінати купити корів та свиней. Хоча зараз вирощують худобу собі у збиток. Тому з наступного року в цьому господарстві хочуть зробити ставку на молоко.

Матеріали до теми:

• Генетично модифіковані продукти: що це і з чим його їдять? • М’ясо і м’ясні продукти: хочеш справжнє – плати дорожче • Що вживали — не відали. • Право споживати. Як купувати, але не “купуватись”. • Споживачі. Чи захищені і від кого?
XS
SM
MD
LG