Доступність посилання

ТОП новини

Газифікація на папері


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 19 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровській області понад третина сіл досі не мають централізованого газопостачання. До багатьох населених пунктів блакитне паливо проводять вже по 5 і більше років. Чому газоводи будують так повільно і коли нарешті у віддалені села прийде газ?

Прокуратура області цього року порушила 10 кримінальних справ за фактами розкрадання бюджетних коштів, виділених на газифікацію. Тільки у ході розслідування однієї з них встановили, що в одному із сільських районів цілий кілометр газоводу існує лише на папері: місцева влада підписала акти виконаних робіт підрядної організації, закривши очі не недобудовану гілку.

Подібні зловживання виявили ще у шести районах — Дніпропетровському, Петропавлівському, Новомосковському, Криворізькому, Солонянському та Покровському. Начальник відділу захисту майнових прав прокуратури області Роман Сосков підозрює, що гроші, виділені на будівництво газопроводів, розікрали або використали не за призначенням практично в усіх районах області.

А де ж півкіломектра газотраси ділось?

Містечко Підгороднє — це фактично передмістя Дніпропетровська. Однак і там кілька вулиць досі без газопостачання. 500-метровий газогін, який мала прокласти підрядна організація, досі на папері, між тим міська влада вже підписала акт виконаних робіт і «ввела» неіснуючий об’єкт в експлуатацію. Начальник відділу облпрокуратури Роман Сосков каже, що акти були підписані ще наприкінці 2006-го року, а роботи ще й досі не виконані. Кошти нібито освоєні, а півкілометра траси десь поділось.

За цим фактом прокуратура порушила кримінальну справу, проте міський голова Підгороднього Павло Курочка каже, що досі про неї нічого не чув: до слідчого викликали, але то в іншій справі. Пан Курочка запевняє, що до 15-го серпня цього року газопровід буде завершений і поки що кримінальної справи по цьому питанню він не бачив.

З довгобудами треба покінчити

Цього року на спорудження об’єктів соціальної сфери з обласного бюджету виділили майже 90 млн. грн. Використали лише 76 тисяч. В управлінні капітального будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації пояснюють, що гроші почали освоювати лише в квітні через складну і заплутану процедуру проведення тендерів на виконання робіт. Начальник управління Анатолій Євсюков уже направив листа зі скаргою і вимогою спростити процедуру до Тендерної палати України. Тепер чекає на відповідь. Він також звернувся до Києва,у міжвідомчу комісію, де обіцяли дати висновок.

Від початку року на Дніпропетровщині із 46 об’єктів, що фінансуються за рахунок обласного бюджету, роботи тривають лише на трьох, зокрема, газифікують лише два села у Магдалинівському районі. Між тим обласна влада запевняє, що цього року вдасться завершити значну частину довгобудів, хоча не виняток, що роботи закінчуватимуть спішно, в останні дні року. Голова обласної ради Юрій Вілкул пояснює, що акти прийому й передачі виконаних робіт завжди підписуються в останні дні року. Тому зараз в адміністрації і в облраді розглядаються всі питання довгобудів. З цим негативним явищем ми повинні покінчити, каже Юрій Вілкул.
XS
SM
MD
LG