Доступність посилання

ТОП новини

Янукович знову наступив на граблі квот?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Український уряд знову запровадив обмеження на експорт зерна. Квоти почнуть діяти з 1 липня. Урядовці запевнюють, що такі обмеження допоможуть забезпечити українців хлібом, а опозиціонери попереджають про посилення корупційних схем. Представники ж західних ділових кіл вважають, що українська влада знову дає ляпаса ринковим принципам.

(RadioSvoboda.Ua)
Обмеження на експорт українського зерна діятиме з 1 липня до 1 жовтня. Це стосується пшениці, жита, ячменю та кукурудзи по 3 тисячі тонн кожного. Причиною введення квот стала цьогорічна посуха, внаслідок якої загинуло багато зерна, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник міністра агрополітики Борис Сапіханов.

За словами пана Сапіханова, обмеження експорту зерна не вплине ні на фінансові результати зернових операторів, ні на сотівські перспективи України: “Ну, як в Одесі збирали по 3 мільйони, а зберуть у три рази менше, так який ринок? Обмеження експорту сьогодні не вплине на фінансові результати тих, хто працює на ринку операторами, нехай продають на внутрішньому ринку зерно. Ресурсу на внутрішній ринок у нас буде достатньо, а на експорт, безумовно, такого зерна зараз немає. Відповідно до угоди ГАТ СОТ, держава, яка має форс-мажорні обставини незворотної дії, пов’язані з природними катаклізмами, має право вводити надзвичайні умови щодо експортної політики. Ми нічого не порушуємо”.

Стабілізація внутрішніх цін і зростання корупції?

Запровадження квот на зерно допоможе стабілізувати ціни на внутрішньому ринку, вважає експерт Центру маркетингових досліджень “Украгроконсалтинг” Єлизавета Малишко: “Введення квот буде впливати на ціни зерна та борошна у самій Україні. Внутрішні ціни будуть стабільнішими. Воно на користь українським переробникам та споживачам”.

Втім, на думку колишнього міністра фінансів, бютівця Сергія Терьохіна, уряду не варто було вводити квотування. Такий крок призведе до зниження закупівельних цін на зерно, спричинить зростання корупції та негативно вплине на перспективи вступу України до Світової організації торгівлі. Сергій Терьохін: “Всі дії уряду, минулого року і цього року призводять до одного: безпосередні виробники зернових культур будуть отримувати менше грошей, і у зв’язку з цим будуть скорочувати посіви наступного року. Посередники будуть отримувати більше грошей, і це теж справедливо для посередників, оскільки вони мають покрити збитки від форс-мажору — від непередбачуваних дій минулого року і цього року. Якщо ж ці квоти, як нам сьогодні говорить Міністерство агрополітики, будуть поділятися за принципом "хто перший прийшов, той перший отримав", то тоді уявіть собі ступінь корупції, яка може виникнути при такій формулі”.

Відступ від принципів ринкової економіки?

За часів прем’єрства Віктора Янукович квоти на зерно уряд запроваджує вдруге. Минулої осені це викликало невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній. За підрахунками експертів, Україна від цього зазнала збитків на суму у майже 200 мільйонів доларів. Зерно, яке не встигли вивезти, гнило на елеваторах, або ж його викидали в море. У перших коментарях на Заході про нове обмеження експорту зерна лунає думка, що український уряд, попри обіцянки, знову відступає від принципів ринкової економіки.

Матеріали до теми:

• Чи звільнить прем’єр аграрний блок міністрів? • Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай?
XS
SM
MD
LG