Доступність посилання

ТОП новини

Життя у безгрошів’ї – хронічний стрес


Галина Терещук Львів, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майже 30 мільйонів гривень заборгували працівникам державні та приватні підприємства Львівщини. Як жити людям без грошей? Куди скаржитись і як змусити виплатити їм зароблені кошти? Ця проблема породжує людські страждання і розчарування. Що про це говорять психологи, посадовці і духовенство?

Сума невиплати працівникам зарплати на Львівщині щороку зростає в середньому на 200 тисяч гривень. Список лідерів очолили прибуткові підприємства. Також велика сума заборгованості на 491-му підприємстві-банкруті. Понад 5 мільйонів гривень керівництво заборгувало робітникам області.

Очікування оплати праці триває роками

Працівники «Львівських авіаліній», «Львівсільмашу» і «Автонавантажувача» уже роками очікують на виплату зарплат. Посадовці області на черговій колегії з питань заборгованості із зарплати запропонували, щоб ті керівники, які не виплачують робітникам гроші, були притягнуті до дисциплінарної та кримінальної відповідальності. Тим часом, люди намагаються якось виживати.

«Це хіба що шукати додаткові заробітки, щоб можна було перекрити все те, на що бракує грошей у сім’ї», – каже Ярослав Грибальський, який переміщається в інвалідному візку. Він належить до категорії активних людей у суспільстві і допомагає інвалідам.

Ярослав Грибальський наголошую, що влаштуватись на роботу таким, як він, складно, а якщо і працюють, то багатьом затримують зарплату: «Інваліди, правда, мають пенсію, як компенсацію за втрачене здоров’я. Це 300 гривень. За це і живуть, а це є мінімум, коли виплатиш усе за комунальні послуги, то про ліки навіть не йдеться. Робота і гроші інвалідам потрібні».

Безгрошів’я породжує конфлікти у родинах

Тяжким є гріх, коли кривдять бідну людину, вважає Церква Христова. Обманювати працівника щодо низької зарплати, не видавати грошей за роботу взагалі – є смертельним гріхом, який «кличе о помсту до неба».

Коли людина своєю чесною працею не може заробити на гідне життя для себе і дітей, то безгрошів’я породжує конфлікти у сотнях тисяч українських родин. Через злидні щотижня на Львівщині одна-дві людини, переважно чоловіки 40-50-ти років, вчиняють самогубство.

Невиплата зарплати – забавка з вогнем

Тривале переживання життя в бідності, за визначення американських психіатрів, розглядається як хронічний стрес середньої важкості. А невиплата зарплати, зазначає психіатр Роман Кечур, взагалі породжує гострий стрес – людина не бачить майбутнього.

Роман Кечур: «Кожна людина у стресовій ситуації поводиться специфічно для себе. Хтось має тривожні реакції, хтось агресивні, хтось у депресивному стані і постійно себе гнітить, що, мовляв, я мало заробляю і не здатний ні на що у житті. Відтак коли людина не отримує зарплату, чи дуже маленьку суму, то це породжує конфлікти у її родині».

Коли людині виплачують низьку зарплату або ж не платять за роботу, то колективні стосунки нагадують умови джунглів: людина мусить виборювати свої гроші, вдаючись до різних форм. А це вже, за твердженням психіатра Романа Кечура, «забавки з вогнем».
XS
SM
MD
LG