Доступність посилання

ТОП новини

Перший суд за «інтернет-тероризм»


Сергій Драчук Прага, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — У Швейцарії відбувся перший судовий процес у справі інтернет-тероризму. Федеральний суд у місті Беллінцоні на півдні країни засудив подружжя, звинувачене в організації інтернет-сайтів на підтримку тероризму. Відповідачі своєї вини не визнали.

Тунісця Моеза Гарсаллауї та його дружину — бельгійську громадянку марокканського походження Маліку аль-Аруд — засудили за організацію веб-сайтів на підтримку угруповань, пов’язаних із терористичною мережею «Аль-Каїда». На цих сайтах, констатувала прокуратура, містилися публічні заклики до злочинної діяльності й расово мотивованого насильства.

Серед звинувачень згадано і створений подружжям форум в інтернеті, де обговорювали виробництво вибухових пристроїв і отруйних газів та підготовку терактів.

Гарсаллауї надавав злочинцям «сучасний і ефективний засіб спілкування й зв’язку», мовилося в звинувачувальному акті. Підсудні ж заявили, що не вважають себе винними, і посилалися на право свободи слова.

Інтернет як новітня платформа для тероризму

Терористи дійсно стали палкими прихильниками новітніх технологій, щоб поширювати свої ідеї, каже експерт Центру досліджень тероризму і політичного насильства в Шотландії Пітер Лер, і їм допомагають у цьому люди, які організовують для них діяльність веб-сайтів.

«Вони по суті виступають як посередники для тих, хто зацікавлений долучитися до терору, і зв’язують їх із тими, хто має не лише ідеї, а й досвід», — каже експерт із тероризму.

У четвер суд виніс вирок Моезові Гарсаллауї в півроку ув’язнення і ще півтора року умовно, а Маліці аль-Аруд — півроку умовно. Терміни невеликі, коли порівняти з максимально можливим покаранням у 7 з половиною років.

Самі інтернет-сайти закрили ще 2005 року, коли й затримали нинішніх підсудних.

Боротися зі зловживаннями в інтернеті непросто

Але, за словами експерта, контроль за зловживанням інтернетом — непроста справа, адже закритий на одному сервері сайт можна відразу ж відкрити десь на іншому. Тому це завдання вимагає скоординованих дій усіх країн світу, каже фахівець.

Одна з таких пропонованих дій — суперечливий план Німеччини надати поліції право таємно здобувати доступ до вмісту твердих дисків комп’ютерів, щоб перевіряти їх на наявність злочинних матеріалів.

«Це інший бік монети: хочете безпеки — мусите віддати деякі права, деякі особисті свободи», — вважає Пітер Лер.

Одна з підсудних, Маліка аль-Аруд, минулого року в телеінтерв’ю для американської мережі CNN заявила, що цілковито віддана керівникові «Аль-Каїди» Усамі бін Ладінові. А її попередній чоловік, за даними федеральної прокуратури Швейцарії, був серед самогубців, які 2001 року підірвали чільного діяча антиталібської коаліції в Афганістані Ахмада Шаха Масуда.

Матеріали до теми:

• Єврокомісія пропонує активніше боротися з хакерами • Кібернетичні атаки в Естонії: новий прояв технологічних війн?
XS
SM
MD
LG