Доступність посилання

ТОП новини

Народний депутат 5 скликання Ганна ГЕРМАН: "Глибоко в душі Віктор Ющенко залишився демократом...", "країною керує Віктор Янукович"


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Юлія Жмакіна, Зиновій Фрис, Ганна Герман
(RadioSvoboda.Ua)


Зиновій Фрис: Cьогодні ми до нашої гості будемо звертатися на “ти”, оскільки багато років працюємо разом...

Юлія Жмакіна: Працювали...

Ганна Герман: Хто знає. Знаєте, життя довге. Може, ще будемо працювати разом, в парламенті, скажімо.

Зиновій Фрис:: Це багатообіцяюче.

Юлія Жмакіна: Це як пропозиція? Ні?

Ганна Герман: Ні! Боронь Боже! Я не формую списки.

Юлія Жмакіна: І зараз є чудова нагода, щоправда, з різних сторін барикад, зануритися в українські політичні лабіринти і з’ясувати те, що цікавить багатьох.

Але спершу про інше. Ганно, щойно ти разом із Зиновієм проходила повз фотогалерею у нашому київському бюро. І на одному з фото ти з Віктором Ющенком, він так тебе ніжно обійняв.


Зиновій Фрис: У цьому ефірі ти назвала Ющенка найпопулярнішим політиком, а, здається, за місяць ти перейшла до іншого Віктора - Януковича.

Пам’ятаєш цей час?


Ганна Герман: Щоб зробити іншого найпопулярнішим.

Ви знаєте, що Радіо Свобода багато зробило для того, щоб Ющенко став на той час дуже популярним політиком.

Юлія Жмакіна: За яких умов ти б нині віддала перевагу іншому Віктору - Ющенку?

Ганна Герман: Тому, якого ми знали тут, у студії?

“В. ЮЩЕНКО, ЗА ВЕЛИКИМ РАХУНКОМ, НЕ ЗМІНИВСЯ”

Зиновій Фрис: Який би мав бути сьогодні Ющенко, щоб ти йому віддала перевагу?

Ганна Герман: Я глибоко в душі вірю, що він за великим рахунком не змінився. На людину не можуть не впливати обставини, оточення. Ви пригадуєте Ющенка за часів Рибачука? Це був трохи інший Ющенко.

Ми сьогодні зустрілися, власне, на прийнятті у посольстві Великобританії з нагоди свята з Іриною Геращенко, колишньою прес-секретаркою Віктора Ющенка, і ми згадували той час, час, коли демократи оточували Ющенка, тоді він був інший.

Але я переконана, людина не може так швидко мінятися. Я переконана, що глибоко в душі він залишився демократом.

“СЬОГОДНІ Я Б ЗНОВУ ВИБРАЛА ЯНУКОВИЧА”

Але якби мені довелося вибирати ще раз, якби я вернулася в травень 2004 року, я однозначно б повторила свій вибір. Насамперед тому, що там, куди я пішла, я була більш потрібна, там, куди я пішла, я зробила більше, ніж могла би зробити в середовищі Ющенка.

Те, куди я пішла, середовище, воно більше відповідає мені за моїми ідеалами людини, скажімо. Я люблю сильних людей, я люблю людей, які з нікого стають кимсь, які вміють піднятися майже з дна, які вміють зробити самі себе, які вміють тримати слово і так далі, і так далі. Себто я люблю важкі ситуації, екстремальні.

Юлія Жмакіна: Днями ми двоє були учасниками розмови, в якій почули від вашого ж однопартійця: Ганна Герман – головний фільтр на шляху до Януковича і Богатирьової.

Це правда?

“РОЗМОВИ ПРО МІЙ ВПЛИВ НА ЯНУКОВИЧА – ЦЕ ЛЕГЕНДИ”

Ганна Герман: Та ні. Це великі легенди. Я звичайний депутат. Я абсолютно пересічний, рядовий член фракції. Я не маю жодних посад, я не маю якихось преференцій, я просто тяжко працюю: з ранку і до вечора.

Зиновій Фрис: Ми знаємо з історії, що були люди, які ніколи не мали ніяких посад, але впливали більше, ніж будь-який посадовець.

Ганна Герман: Я думаю, що це великі легенди. Направду.

Зиновій Фрис: Ганно, ти щось бачиш позитивне в Ющенкові, в якійсь, можливо, опозиційній партії?

Ганна Герман: Я люблю, коли Ющенко вбирає вишиту сорочку. Я люблю, що він говорить по-українськи. Я люблю, що він підтримує мистецтво. Я люблю, що він лишається, по-суті, одним із небагатьох українських політиків, хто серйозно звертає увагу на проблему цю українську. Це мені дуже пасує в ньому, і я готова це всіляко підтримувати.

“КОНФЛІКТ З ЯНУКОВИЧЕМ? БУВ!”

Юлія Жмакіна: У тебе був колись конфлікт з Януковичем? Ти не погоджувалась з ним у якомусь принциповому питанні?

Ганна Герман: Був. Це було 29 жовтня 2004 року, коли були вибори перший тур, здається 30 жовтня. Це було за два дні до виборів. Я не пригадую числа. За два дні до першого туру президентських виборів, коли я зібрала західних журналістів на велику прес-конференцію. Я хотіла, щоб Віктор Федорович пояснив журналістам свої рації, щоб він трохи відкрив себе – він був дуже закритий тоді для преси.

Але люди, які намагалися тримати в руках ситуацію, переконали його, що ця, заслана американцями тут особа, намагається зробити якусь провокацію кандидату в президенти перед президентськими виборами. Попри це, Віктор Федорович прийшов на цю конференцію.

Але на самій прес-конференції він дав мені зрозуміти, що після другого запитання він хоче покинути цей зал.

Я прийшла після цієї історії в свій кабінет і почала збирати речі. Тоді зайшов, був у Президента помічник Сергій Володимирович Льовочкін, який є тепер головою секретаріату Прем’єр-міністра, він був одним із небагатьох у середовищі Кучми, який виглядав дуже демократично, з яким можна було говорити європейською мовою, скажемо так..

Юлія Жмакіна: З рештою команди важко говорити європейською мовою?

Ганна Герман: Мені тяжко було з оточенням Кучми говорити так, як ми привикли говорити, скажемо, тут у студії.

З Сергієм Володимировичем я могла собі дозволити говорити відверто і щиро, бо я знаходила там порозуміння, і він був людиною тої іншої кляси, так би мовити. Я йому сказала, що я збираюся відійти. Він мені сказав, що Ви знаєте, можете відійти, але ж Ви розумієте, що перед виборами це буде нечесно. Він пішов.

Я продовжила збирати речі і в думках я дала собі таке слово, що якщо до закінчення робочого дня Прем’єр все-таки якось не дасть мені якогось жесту розуміння, що він розуміє, що сталося...

Зиновій Фрис: І що ти йому потрібна?

Ганна Герман: Знаєте, тоді можна було багатьма людьми замінити будь-кого. Немає такого місця, де не можна людину замінити.

То я відійду все-таки, попри те. Десь біля 5-ої години задзвонив той телефон, який був прямим зв’язком з Прем’єром. І Прем’єр так, як і нічого не сталося, сказав: “Не забудьте, будь ласка, що завтра о 10-ій годині у нас є то-то, то-то, то-то”.

Це треба знати Прем’єр-міністра, треба знати Януковича, щоб зрозуміти, наскільки це важлива фраза. Прем’єр ніколи нікому не нагадує нічого. Себто це був сигнал.

“КРИЗА В ПАРТІЇ РЕГІОНІВ? НІ, СПРОБИ РОЗКОЛУ”

Юлія Жмакіна: Ганно, Партія регіонів переживає зараз кризу?

Ганна Герман: Партія регіонів, відколи я знаю цю політичну силу, не мала криз. Тим паче не має вона її і зараз. Всі ці питання, всі ці розмови, всі ці виступи політтехнологів і політологів – все це звичайна технологія, спрямована на розкол у Партії регіонів.

І дуже доброю заявою була недавня заява Бориса Колесникова, якого намагалися зіткнути з Віктором Федоровичем. Сказав на телеканалі “Інтер”, що Борис Вікторович – один із кандидатів на Прем’єр-міністра. Наступного ж дня Борис Вікторович сказав: в Україні є Прем’єр-міністр, і я переконаний, цей Прем’єр-міністр буде в Україні і наступного року.

“У ЯНУКОВИЧА З АХМЕТОВИМ ВСЕ ОК”

Юлія Жмакіна: Є конфлікт між Януковичем і Ахметовим?

Ганна Герман: Я не знаю, чи є такі люди, між якими існує повне порозуміння. Звичайно, є різні дискусії, але в основних моментах, в моментах, які стосуються політики нашої партії, наших програмних речей, наших основних напрямів роботи нашої політичної сили, серед них завжди було, є і, я дуже сподіваюся, буде порозуміння.

“ЧОРНОВІЛ БУДЕ З НАМИ”

Зиновій Фрис: Твій соратник Тарас Чорновіл каже, що може піти нині з політики і стати журналістом чи політологом.

Чому так вирішив Чорновіл? Не прижився у Партії регіонів, бо самостійний надто?


Ганна Герман: Тарас – емоційна людина. Він кожен раз іде з партії. Тарас з кожного приводу йде. Він ходив, наскільки ви пам’ятаєте, і з “НУ” переходив. Тарас – емоційна людина. Скажімо, є якась заява якогось одного із наших політиків необдумана, знаєте. Різне буває. І Тарас це сприймає дуже близько до серця, і Тарас каже: я йду, я прийду, а наступного дня приходить, перепрошує... Це характер. За великим рахунком Тарас є дуже цінний для нас колега, соратник і Тарас буде з нами.

Юлія Жмакіна: Будете вмовляти?

Зиновій Фрис: Чи він просто сам передумає?

Ганна Герман: Я думаю, що він вже передумав...

Зиновій Фрис: Це не передвиборчий трюк?

Ганна Герман: Ні. Знаєте. Це характер. Це спроба звернути на себе увагу.

“Я Б ЛЕГКО МОГЛА ПІТИ З ПОЛІТИКИ”

Зиновій Фрис: Чи могла б ти піти з політики? За яких умов? Ким стала б?

Ганна Герман: Знаєте, і дуже легко я могла би піти з політики, якби я знайшла собі цікаву роботу. Я завжди (ви знаєте) є там, де мені цікаво. В той день, як мені перестане бути цікаво там, де я є, звідти я піду.

13 ЗАПИТАНЬ У СТИЛІ “БЛІЦ”

Зиновій Фрис: Зараз трошки полегшимо розмову. “Чортова дюжина” запитань до Ганни Герман. Короткі конкретні запитання – короткі, конкретні відповіді.

Ти ще відчуваєш себе журналісткою?


Ганна Герман: Трохи.

Юлія Жмакіна: Для чого ти вдягаєшся у парламенті з викликом і постійно змінюєш зачіски, після чого твої фото одразу потрапляють у “Таблоід”?

Ганна Герман: Бо мені хочеться бути цікавою самій собі, навіть і ззовні.

Зиновій Фрис: У твоїй родині троє мужчин: двоє синів і чоловік. Всі вони під твоїм каблуком?

Ганна Герман: Ви навіть не уявляєте собі, наскільки я під їхнім обцасом.

“НЕ МАЮ ЧАСУ НА ГЛАМУР”

Юліія Жмакіна: Від чого ти змушена відмовлятися через політичну діяльність?

Ганна Герман: Від гламуру.

Юлія Жмакіна: Світських раутів?

Ганна Герман: Від всього, що можна окреслити словом “гламур”.

Юлія Жмакіна: Ну, гламур у парламенті, принаймні...

Зиновій Фрис: Яку посаду в своїй кар’єрі ти вважала б піковою?

Ганна Герман: Я про це скажу через рік.

Юлія Жмакіна: Ми запам’ятаємо.

Що в політиці тебе нервує кожного дня?


Ганна Герман: Бруд.

Зиновій Фрис: Ти говориш про політику зі своєю, приміром, манікюрницею?

Ганна Герман: Моя перукарка дуже палка прихильниця Партії регіонів. І коли я приходжу до неї, то вона весь час щось питає про політику. А це єдиний момент, коли я можу про політику не говорити і не думати, але мушу.

Зиновій Фрис: Вона знає про політику більше, ніж наші слухачі від тебе?

Ганна Герман: Вона знає достатньо багато, вона цікавиться всім, вона дивиться всі програми телевізійні.

Юлія Жмакіна: Ти уявляєш себе колись за гратами?

Ганна Герман: Від тюрми і від суми...

Юлія Жмакіна: Ми очікували цієї відповіді.

Зиновій Фрис: Велика політика робить людину цинічною?

Ганна Герман: Це залежить... Я стараюся відчувати біль людей. Доки я буду відчувати біль простих людей, доти я буду мати право залишатися в політиці.

“СЕКСУАЛЬНІ ПОЛІТИКИ?.. Я НЕ МАЮ ЧАСУ”

Юлія Жмакіна: В Україні є сексуальні політики? Це хто?

Ганна Герман: Ви знаєте, я не маю часу на...

Юлія Жмакіна: На секс?

Зиновій Фрис: Сексу в парламенті немає!

Ти знаєш анекдоти про себе? Вони тобі подобаються?


Ганна Герман: Знаю анекдот про золоту рибку. Що прокинувся Янукович зранку і подумав три бажання, щось таке, і, ніби, що прес-секретарка має забагато років. Але я йшла не на подіум. Я не на ті ролі йшла...

Юлія Жмакіна: Чого в твоєму житті ніколи не може трапитися?

Ганна Герман: Я ніколи не скривджу сироти, і я ніколи не відмовлю бідній людині в допомозі, якщо в мене в гаманці буде хоч 10 гривень.

Зиновій Фрис: Кохання, родина, гроші, політика. Яка твоя ієрархія цих речей?

Ганна Герман: Родина.

“ЯНУКОВИЧ КЕРУЄ КРАЇНОЮ”, “КРИЗУ ПОРОДИЛА ТИМОШЕНКО”

Юлія Жмакіна: Ганно, хто, на твою думку, реально керує в цій країні?

Ганна Герман: Янукович.

Зиновій Фрис: Хто породив останню політичну кризу?

Ганна Герман: Юлія Тимошенко.

Юлія Жмакіна: Що пообіцяли Януковичу, коли він погодився на вибори?

Ганна Герман: Янукович так, як і в 2004 році, у 2007 не міг допустити громадянської війни і конфлікту, і пролиття крові. Коли війська стояли біля Києва, Янукович вибрав спокій і стабільність. Він пішов на ці вибори, щоб зберегти спокій в країні.

Юлія Жмакіна: Ганно, ми завжди знаємо, що завжди є залаштункові історії і причини. Все-таки це були якісь домовленості на післявиборчий період?

“ВИБОРИ НЕ ПОТРІБНІ”

Ганна Герман: Ні, не було.

Зиновій Фрис: Вибори будуть?

Ганна Герман: Я думаю, що так.

Зиновій Фрис: Вони потрібні?

Ганна Герман: Звичайно, ні.

Юлія Жмакіна: Коли ти змирилася остаточно з тим, що вибори будуть? Хтось переконував? Янукович переконував?

Ганна Герман: Я була готова до цього з самого початку. Ні, абсолютно. У нас лідер нікого ні в чому не переконує. Лідер каже, а ми настільки його шануємо, що ми його завжди послухаємо.

А стосовно мене, то мені, знаєте, так чи інакше треба тяжко працювати. Чи вибори, чи не вибори, чи в парламенті, чи поза парламентом — я завжди жила своєю працею. Я знаю, що без того не буде ніде. Тому мені все одно: чи вибори, чи не вибори. Але для України не все одно. Ми витрачаємо забагато коштів, забагато грошей і забагато часу, забагато шансів.

Юлія Жмакіна: Але разом із тим на передвиборчому етапі країна заробляє: заробляє ТБ, заробляють технологи, відтак вкладаються в країну, вкидаються додаткові гроші.

Ганна Герман: Але не забуваймо, скільки є простих людей, скільки є пенсіонерів бідних, яким можна було б ті гроші дати на підвищення пенсій. Політтехнологи і ТБ – це дуже малий прошарок українського суспільства.

“ЮЩЕНКО СКАСУЄ ВИБОРИ, ЯКЩО ВІДЧУЄ, ЩО ПРОГРАЄ”

Зиновій Фрис: Ганно, що має статися, щоб виборів не відбулося?

Ганна Герман: Президент має зрозуміти, наскільки він програє на цих виборах. Якщо він це зрозуміє, він зробить все, щоб виборів не було.

Юлія Жмакіна: Тобто, ти вважаєш, що можливий відкат, відіграти можна ситуацію?

Ганна Герман: Якби Президент зрозумів це, то відкат був би можливий.

Зиновій Фрис: Вибори – це кінець кризи, а чи лише відпочинок на перевалі?

Ганна Герман: Це навіть не перепочинок.

«БУДЕ ЕКСПАНСІЯ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ДО ПАРТІЇ РЕГІОНІВ»

Зиновій Фрис: Чи буде якась особлива експансія Партії регіонів до Західної України під час передвиборчої кампанії? Чи “працюватимете” зі своїм традиційним електоратом?

Ганна Герман: Буде спеціальна експансія Західної України до Партії регіонів.

Юлія Жмакіна: Ми вже чули від тебе цю версію. І все-таки розробляється якась певний “похід” на Захід?

Ганна Герман: Ви знаєте, коли мені недавно мешканці Тернополя прислали платівку Ганни Герман, коли я отримую сотні листів зі Львова, з Франківська, коли до мене приїжджають прості селяни з Пустомитівського району Львівської області, щоб захистити їх від свавілля помаранчевої влади, яка забирає у них землю, то я називаю це експансією Західної України до Партії регіонів.

Юлія Жмакіна: Ганно, от на цьому місці сиділа твоя колега Ольга Герасим’юк, вона таке саме приблизно казала і про захід, і про схід.

Ганна Герман: Це означає, що Україна все більше стає однорідною, що Україна об’єднується, що все менше стає поділів, що змішується кров східної і західної України. Я дуже тішуся з цього процесу.

Зиновій Фрис: Ганно, серед київського політичного бомонду все частіше можна почути: “НУ” і Партія регіонів будуть в одній коаліції.

Що тобі відомо про переговори навколо цього? Може, вже існують якісь рішення?


Ганна Герман: Я вам скажу одне: ми будемо співпрацювати з будь-якою політичною силою, якщо ми будемо переконані, що вона відстоює державні інтереси України.

ЗА ЩО ЮЩЕНКО ПОХВАЛИВ АХМЕТОВА?

Юлія Жмакіна: Чому Віктор Ющенко похвалив Рената Ахметова на останній прес-конференції? Що це означало? Що зробив Ахметов?

Ганна Герман: Віктор Ющенко нарешті зрозумів, що ті, кого він хотів садити в тюрми, що, виявляється, ці люди так багато роблять для України.

Я буду дуже рада, якщо Віктор Ющенко зрозуміє, що не лише Ренат Леонідович, а ще й багато інших в нас людей є в нашій фракції, які справді багато роблять для України.

Це великий прогрес у Президента, що він нарешті зрозумів значимість для України постаті Рената...

Юлія Жмакіна: А що конкретно Ахметов зробив, що до того він був поганим хлопцем, а тепер став добрим хлопцем?

Ганна Герман: Ви мусите запитати Ющенка, чому він один день садить людей в тюрми, а в інший день називає тих самих людей демократами і такими, що дуже багато роблять для України. Це запитайте до Президента. Я не розумію логіки Президента.

Зиновій Фрис: Ганно, ти вже знаєш про один з після виборчих сценаріїв: Балога після виборів стає Прем’єром в оточенні донецьких, Януковичу відводять роль голови фракції.

БАЛОГА – ФАТА-МОРГАНА, ВІН МУСИТЬ ПОПРОЩАТИСЯ З МРІЄЮ

В деяких виданнях з’явилася інформація: у Президента тільки й думають про те, щоб не допустити до прем’єрства Януковича і Тимошенко.

Що завадить здійсненню цього сценарію?


Ганна Герман: Народ! Ми забуваємо у цих всіх політичних розкладах, що є такий дуже переконливий фактор в Україні, як український народ, який одних політиків дуже любить, а інших зневажає.

Так само, як і в 2006 році, були мрії оранжевих... Ви пам’ятаєте фразу Юлії Тимошенко про Януковича, вона сказала: цей фенікс ніколи більше не відродиться. Фенікс став Прем’єр-міністром і так далі. Так само буде в 2007 році, цього року, у вересні, коли люди знову скажуть своє слово, і мрії, на жаль, Балоги... Балога мусить попрощатися з мрією.

Юлія Жмакіна: Буквально сьогодні ти заявила: “Співчуваю, але мрії Балоги про прем’єрське крісло розвіються восени, як літня фата-моргана”.

Чиї ще фати-моргани розвіються восени?


ФАТА–МОРГАНА ЮЩЕНКА ТАКОЖ РОЗВІЄТЬСЯ…

Ганна Герман: Я думаю, що Віктора Ющенка. Це з тих, знаєте, грубших риб.

Зиновій Фрис: Що світить в цьому ж сенсі Юлії Тимошенко?

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО? ВСЕ ЗАЛЕЖАТИМЕ ВІД ЇЇ ПОВЕДІНКИ

Ганна Герман: Якщо вона буде вести себе більш стримано, якщо вона облишить таку риторику, яку вона вживає зараз, яку б я не хотіла окреслювати словами, то вона має шанс на якісь певні домовленості коаліції і так далі. Все залежить від того, як вона себе буде поводити.

Зиновій Фрис: Що може по-справжньому об’єднати Схід і Захід? І чи це попередить кризи на зразок тих, що ще не скінчилася?

Ганна Герман: Наших людей може об’єднати те, чого їм так бракує. Чітка програма, чітка дорога до добробуту і громадянських свобод – це дві речі, які об’єднають наше суспільство, тому що і для вас, і для мене, і для кожного десятого, сотого найважливіше, щоб він мав хліб насущний і громадянські свободи.

Юлія Жмакіна: Але, Ганно, зараз, умовно кажучи, завідує хлібом уряд Януковича. Як зняти підозри в тому, що якісь підвищення виплат соціальних чи утримання цін на хліб, бензин не будуть використовуватися просто на відсотки Партії регіонів?

Ганна Герман: Бачите, коли ми в березні перший раз підняли зарплати і пенсії, то ще не було навіть згадки про дотермінові вибори. Просто ми тоді пообіцяли, ще перед тим, ще перед Новим роком, що якщо будуть в бюджеті кошти, то ми будемо піднімати зарплати і пенсії. Ми запланували підняти зарплати і пенсії втричі. Не знаючи, що будуть вибори, ми з 1 березня перший раз підняли. Зараз ми підняли другий. І 1 вересня ми піднімемо третій раз. Ясна річ, що це вплине на результати виборів. А як може бути інакше?

А ви розумієте, що під час переговорів “бути чи не бути виборам” єдиний аргумент, який вживала опозиція, був: не підвищуйте зарплат і пенсій – ми погодимося на вибори восени.

Зиновій Фрис: Який твій особистий післявиборчий сценарій?

“НАШ ВІДСОТОК НА ВИБОРАХ БУДЕ ЩЕ ВИЩИЙ”

Ганна Герман: Я завжди оптимістично налаштована. На щастя, мої оптимістичні прогнози здійснюються. Я вірю, що ми отримаємо досить високий відсоток на цих виборах, він буде вищий, ніж минулого разу. Ми будемо блокуватися з тими політичними силами, з якими ми знайдемо розуміння.

Юлія Жмакіна: А каскаду перевиборів слід очікувати чи ні?

Ганна Герман: За законом, неможливо рік після виборів знову обирати парламент. Я не виключаю, що через рік вибори можуть відбутися знову.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG