Доступність посилання

ТОП новини

Посмертна нагорода в Америці для Анни Політковської


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах оголошено імена лауреатів щорічно присуджуваних премій Національного Клубу Преси у Вашингтоні за видатні досягнення в галузі журналістики. Зокрема, премією “За свободу преси” нагороджено посмертно Анну Політковську, кореспондента російської “Новой Газеты”, як зазначається в рішенні Національного Клубу Преси — “за видатні досягнення у боротьбі за право громадськості отримувати правдиву інформацію”.

Убивство Політковської торік у Москві досі залишається нерозкритим, але американські колеги підозрюють, що убивство було замовлене, що справжня причина розстрілу журналістки – її професійна діяльність, котру оцінюють за вищими міжнародними стандартами.

Журналістська премія для Анни Політковської – виняток з правила

Анна Політковська – єдина іноземка з-поміж кількох десятків нагороджених журналістів американських газет, радіо- і телевізійних станцій, онлайнових видань.

Премії Національного Клубу Преси призначаються насамперед для вітчизняних журналістів, і це видно навіть з назв нагород, таких як “За кращий Вашингтонський регіональний репортаж”, “За кращий виступ на захист прав споживача” “За кращу дипломатичну кореспонденцію”, “За досягнення у ділянці політичної журналістики”, “За краще висвітлення проблем людей похилого віку”, “За кращий матеріал на захист прав тварин” тощо.

Премію імені Джона Обукона “За свободу преси” Анна Політковська розділила з американцем

Це Піт Вайцел, колишній редактор газети “Майямі Геральд”, засновник “Коаліції за свободу інформації”. Джеррі Зремскі, президент Національного Клубу Преси, наголосив, що “Анна Політковська не дозволила залякати себе погрозами смерті за її репортажі про війну в Чечні. Вона заслуговує почестей і пам”яті за її мужність і відданість ідеалам журналістики”.

Дебра Хернандес, що очолює Комітет свободи преси при Національному прес-клубі, високо оцінює “безстрашні репортажі Політковської про поведінку російських військ у Чечні, за що вона заплатила своїм життям”.

У світі журналістики, не лише американської, а й міжнародної, Національний Клуб Преси вважається одним з найпрестижніших. З його трибуни виступали усі президенти Сполучених Штатів, починаючи від Теодора Рузвельта, законодавці, державні діячі багатьох країн, прем’єр-міністри, монархи, лідери бізнесу, полководці, спортсмени.

У галереї промовців висять фотопортрети Микити Хрущова і Шарля Де Голля, Голди Меїр і Далай-Лами, Індіри Ганді, Бориса Єльцина, Нельсона Мандели. Національний прес-клуб у Вашингтоні наступного року відзначатиме сторічний ювілей. Мета його заснування 1908-го року, згідно статуту, “сприяти дружньому спілкуванню журналістів, культивувати літературні смаки, допомагати своїм членам у біді й обстоювати етичні стандарти професії”.

Вручення премій відбудеться 16 липня.
XS
SM
MD
LG