Доступність посилання

ТОП новини

Екстрим-тур


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Яка найекстремальніша подія у Вашому житті? /images/photo/SL_25.06.2007_n1.jpg Ярослав, аудитор: - З банджі стрибав, на високих швидкостях на велосипедах катаюсь. Що це мені дає? Настрій підвищує! /images/photo/SL_25.06.2007_n2.jpg Валентина, журналістка: - Мені достатньо було на американських гірках одного разу прокататись. То я більше не хочу. Дуже небезпечно і дуже важко переживати такі моменти. /images/photo/SL_25.06.2007_n3.jpg Валерій, юрист: - У мене частенько екстремальні події трапляються. Минулого літа рятував людину на морі. Був випадок, що затримував злочинця і він почав у мене стріляти. Я ж працював у міліції. З вилами на мене колись кидались… теж таке було. Ще екстремальні події? - я в Єгипет літав і в літаку почалася бійка, на висоті 10 тисяч метрів, над Туреччиною почали битись…Компанія така десять чоловік на десять… /images/photo/SL_25.06.2007_n4.jpg Олена юрист: - Ні. У мене нічого такого екстремального не було. Я просто більш спокійна людина… Подивитись звісно було б цікаво, але самій спробувати - ні. /images/photo/SL_25.06.2007_n5.jpg Антон, студент: - Ой. У мене був дуже екстремальний вступ до вузу. В останній день документи довелося подавати… Їхати з іншого міста довелось їхати… Адреналіну було досить! Леся Штогрин, Віола Бурда Екстремальний - словник іншомовних слів пояснює значення цього терміну так - крайній, надзвичайний, той, що виходить за рамки звичайного. Серед українців все більшої популярності набувають, так звані, екстремальні види спорту. Це захоплює, не залежно від віку та статі. Одна із найбільших українських компаній для презентації своєї нової програми запросила… всесвітньо відомого екстримала. Чи полюбляють українці екстрім? І що примушує людей замість затишку і спокою, ризикуючи життям, стрибати з парашутом, пірнати з аквалангом або просто швидко їздити на спортивному велосипеді?

На собі відчув, що таке справжній екстрим, спортивний коментатор Володимир Щербачов. Він стрибав з парашутом на Північному полюсі, абсолютно не бачачи місця приземлення, він три години в одній футболці зігрівався у Гімалаях, чекаючи на теплі речі від заблукалого товариша. Володимир Щербачов впевнений: екстремальні види спорту — це заряд сили і впевненості. Такий спорт в Україні зараз дуже популярний, втім, тільки деякі його види мають широке визнання і власні федерації зі свого виду - маунтінбайк (поїздки на велосипедах гірськими маршрутами) або скелелазіння. Це одні із найпопулярніших екстремальних занять в Україні. Розповідає Володимир Щербаков:

- Маунтінбайк – велокрос гірський на велосипедах – найпоширеніший, далі – скейборд, це от стрибаю я з парашутом, скажімо, тільки в мене на ногах дошка, і я роблю з нею протягом 45 секунд різні фігури, не розкриваючи парашут. Падіння — ніби на сноуборді їдеш, тільки це все в небі. Скелелазіння стендове, дуже популярне. Сноуборд. Потім, фігурне катання, без водних лиж, тобто просто на п’ятках...

Людина – павук

Сьогодні до Києва завітав підкорювач чотирьох найвищих хмарочосів світу – людина-павук або просто Алан Робер. Невеличкого зросту, худенький, з сережкою у вусі і приємною посмішкою — так виглядає всесвітньо відомий скелелаз, який вже понад тридцять років підкорює не скелі, а хмарочоси. Скляний київський сімдесятиметровий офісний центр дався спайдермену Алану Роберу з боєм. Зазвичай француз залазить на будівлі без будь- яких допоміжних пристроїв. Сьогодні довелось застосовувати спеціальні присоски і навіть страховку. Підвів сильний вітер і техніка. Одна із двох присосок зламалася на половині шляху. Найтяжчі і найвищі останні 20 метрів до даху довелося долати на допоміжних мотузках. Дуже виснажливим назвав Алан Робер сьогоднішній підйом, але задоволення свого не приховував. Адже своїм заняттям він допомагає людству, вважає пан Робер.

Слухати:



Людина–павук Алан Робер підкорює офіс Київстару:


Екстрім по – українськи

За енциклопедією, ра́фтінг — це вид екстремального спорту, швидкісний спуск гірськими річками з порогами на надувному човні без каркасу (рафті) або на байдарці. За світовими стандартами, він вважається одним із найнебезпечніших. Однак саме цей вид активного відпочинку з початком цьогорічного літнього сезону активно пропагують та розвивають у Закарпатській області. В регіоні для цього є найнеобхідніше – стрімкі гірські річки, пороги на них, а ще — мальовничі пейзажі та прекрасні гори. Цей вид спорту настільки захоплює, що, як кажуть туроператори, туристи навіть не зважають на ціни, аби спробувати задоволення. Сплавляються зазвичай повноводною Тисою, яка під час паводків затоплює цілі села, а зараз спокійна та передбачувана. Принаймні так кажуть інструктори. З ними спілкувалася закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів.

Слухати:



Майже все необхідне для екстремальних видів спорту спорядження в Україні можна придбати вітчизняного виробництва. Завод-піонер з виробництва екстремальної техніки було засновано у Донецьку. Компанія "Екстрім Інжинірінг" створено 10 років тому, але раніше вона займалася лише організацією спортивних шоу. Найвідомішою акцією компанії став запуск повітряної кулі у соляній шахті на глибині більше трьохсот метрів. Одного із засновників компанії Олега Большакова знають у Донецьку як відомого спортсмена, чемпіона України з повітроплавання. Його спортивний стаж — майже 20 років. Одного дня йому просто набридло шукати гроші для улюбленої справи, і він вирішив виробляти все необхідне самостійно. Більше про це знає Донецький кореспондент Радіо Свобода Тарас Москалюк.

Слухати:



Без комплексів чи без власної думки?

Психологи твердять: врівноважена і незакомплексована людина навряд чи шукатиме екстриму. Є три причини, чому люди займаються екстремальними видами спорту. Перше - якщо в людини є внутрішнє емоційне напруження і немає куди його застосувати. Друге - намагання побороти страхи, спрацьовує американська формула "Я це зміг"... Третій варіант — банальне небажання виділятися із довколишнього загалу, вважає психолог Наталя Кухтіна.

- Це модно! І якщо довола цим займаються, а ця людина, на відміну від інших, наприклад, не стрибне з парашутом, це ніби викидає її з того середовища, в якому вона живе, і з того середовища, яке вона цінує. Тому людина змушена переборювати себе, замовчувати своє небажання це робити і стрибає...

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG