Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні екскурсоводи у Львові подають неправдиву інформацію


Галина Терещук Львів, 25 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Іноземні екскурсоводи, зокрема з Польщі, проводять у Львові антиукраїнські екскурсії для своїх громадян. Про це заявляє львівська асоціація розвитку туризму. Зрештою, самі ж львів’яни доволі часто є випадковими слухачами розповідей екскурсоводів, які викладають неправдиві і перекручені факти з історії Львова та України.

У середньому щодня Львів відвідують близько тисячі туристів.

90% туристів у Львові – з Польщі

90 відсотків становляться громадяни Польщі, які у місті Лева перебувають один день, а далі мандрують замками Львівщини і Кам’янець –Подільського. Польські туристи оглядають пам’ятки архітектури у центральній частині міста, обов’язково бувають у львівській опері та на Личаківському цвинтарі.

На кладовищі польські гіди оминають поховання відомих українців, зокрема, могилу Івана Франка, не зупиняються й біля меморіалу воїнам Української Галицької Армії і одразу ж проводять екскурсії на цвинтарі орлят, де поховані молоді поляки, які, як і українці, загинули у братовбивчій українсько-польській війні у 1918році.

Кореспондентові Радіо Свобода якось довелось почути, як польський екскурсовод юним співвітчизникам говорив про те, що їхні польські ровесники були закатовані українцями. Водночас словом не згадав, що гинули у війні і українці від рук поляків.

Таких навмисно спотворених фактів зі спільної історії іноземні екскурсоводи допускають чимало, зазначив у розмові Андрій Мацелюх, директор львівської асоціації розвитку туризму. Він неодноразово звертався до міської ради з проханням заборонити іноземним гідам проводити екскурсії у Львові. Адже це практика європейських країн. Зокрема, й Польщі. Андрій Мацелюх сам працює екскурсоводом і доволі часто чує нісенітниці від непрофесійних колег:

«Є недосконале податкове законодавство, щоб раз і назавжди заборонити будь-яким іноземцям, пілотам працювати у Львові. Це не з усієї Польщі. Скажімо, групи з дальших воєводств, Вроцлава зокрема, замовляють львівських екскурсоводів. А ближчі транскордонні, до Кракова, користуються своїми пілотами. Ми чекаємо кроків від держави, на рівні законодавства про заборону іноземцям проводити в Україні екскурсії, тим, хто не пройшов тут вишкіл, щоб розповідати нісенітниці, спотворювати факти з історії».

У Львові вистачає своїх екскурсоводів

Нині у Львові 300 осіб мають ліцензії з правом проводити екскурсії. І їх достатньо. Усі вони з вищою освітою Більшість знають польську мову, двоє професійно володіють італійською. У Львові екскурсоводів і гідів - перекладачів готують у кількох центрах. Щороку кількість екскурсоводів збільшується на 100 осіб. Зрештою, такою є й вимога часу. Адже напередодні проведення матчів Євро - 2012, у місті Лева сподіваються на більшу кількість туристів, не лише з Польщі.

Сьогодні польські громадяни приїздять у Львів не лише помилуватись пам’ятками архітектури, у ділових справах, а ще на лікування. Навіть з’явився термін «лікувальний туризм» - це відвідини стоматолога чи гінеколога, коли жінки переривають небажану вагітність (у Польщі це заборонено).

Щоб до Львова привабити справжнього класичного туриста на кілька днів, то потрібно більше готелів середньої вартості, розважальних закладів, ресторанів і кав’ярень, які б працювали не до 23 години, а усю ніч.

Під час опитування іноземних та вітчизняних туристів віком від 18 до 65 років, з’ясувалось, що негативне враження від відвідин Львова у них склалось від відсутності чистих туалетів у місті, зокрема на площі Ринок, туристично-інформаційного центру, а ще дратують брудні вулиці, брак дорожніх знаків, непривітність працівників у сфері обслуговування, жахливі львівські дороги і погодинне водопостачання.
XS
SM
MD
LG