Доступність посилання

ТОП новини

Український корабель в операції НАТО у Середземному морі


Володимир Притула Севастополь, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вперше український корвет “Тернопіль” бере участь у бойовій операції НАТО “Активні зусилля”. Командувач військово-морських сил України віце-адмірал Ігор Тенюх назвав місію війського корабля успішною.

Корвет "Тернопіль" у Середземному морі
(RadioSvoboda.Ua)
Командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх
(RadioSvoboda.Ua)
Корвет “Тернопіль” вийшов із Севастопольської бухти ще 10 травня і за кілька днів увійшов до Середземномор’я. Уже понад місяць українські моряки виконують нову для себе місію – в рамках бойової операції НАТО “Активні зусилля” беруть участь в антитерористичних заходах. Головна мета цієї операції – виключити можливість забезпечення діяльності міжнародних терористичних організацій шляхом нелегальних морських перевезень із найбільш загрозливих напрямків – Близького Сходу, Північної Африки, протоки Гібралтар та з Чорного моря. Йдеться про незаконний обіг зброї, боєприпасів, вибухових речовин, наркотиків, а також перевезень нелегальних мігрантів, що є основою фінансування діяльності міжнародних терористичних організацій.

Віце-адмірал Ігор Тенюх каже, що західні партнери уже відзначили високий рівень ураїнських моряків. “Тернопіль” самостійно проводить усі заходи операції “Активні зусилля” і командування Об’єднаних сил НАТО у Середземному морі вражене підготовкою його екіпажу, стверджує віце-адмірал.

У Середземному морі перебуває до 4,000 суден в день

Адаптуватися ж “Тернополю” до натівських процедур з попередження “нелегальної активності” на морі торік у Греції допомагав екіпаж італійського корвета “Команданте Чигала Фульгозі”, який уже був учасником цієї антитерористичної операції. А тепер спільно з моряками британського фрегату “Монтроуз”, екіпаж “Тернополя” уже провів півтори сотні затримань і перевірив понад 100 морських суден.

Суть операції полягає у здійсненні систематичних заходів з контролю, у тому числі й безпосередньо на борту суден, що викликають підозру. Особлива увага корабельних з’єднань НАТО до місць найбільш інтенсивного судноплавства, а щодоби у Середземному морі перебуває до 4 тисяч суден.

Віце-адмірал Тенюх стверджує, що українська присутність у Середземномор’ї зростатиме. Наступного року у цій операції візьме участь фрегат “Гетьман Сагайдачний”. Завдання, що стоятимуть перед фрегатом, будуть більшими, буде більшим і район завдань, оскільки тактико-технічні характеристики фрегата набагато сильніші, аніж у корвета, каже командувач ВМС України.

Вчора командир корвета “Тернопіль” Роман П’ятницький, який разом з кораблем та екіпажем зараз перебуває неподалік африканського узбережжя, отримав чергове підвищення – капітана 3 рангу.
XS
SM
MD
LG