Доступність посилання

ТОП новини

Велика Британія – США: як вплине особа нового британського прем’єр-міністра на відносини двох країн?


Олекса Семенченко Лондон, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У середу міністр фінансів Великої Британії Ґордон Браун змінить Тоні Блера на посту прем’єр-міністра країни. Як ця зміна може вплинути на британсько-американські стосунки? На це питання в інтерв’ю для Радіо Свобода відповідав директор-засновник Інституту демократії у Вашинґтоні Патрик Бешем.

Міністр фінансів Великої Британії Ґордон Браун під час робочої поїздки до Іраку.
Багдад, 11 червня 2007 р.
(AFP)
Р.С.: Чи будуть за Ґордона Брауна британсько-американські відносини такими ж близькими, як за Тоні Блера?

П.Б.: Стосунки між Об’єднаним Королівством під проводом Ґордона Брауна і США під проводом Джорджа Буша не будуть настільки ж близькими. Але вони серйозно не погіршаться. Я думаю, на персональному рівні Браун є проамериканським лейбористом. Одначе він є меншим центристом, ніж Блер. Він і його партія, як і Блер, дещо обпеклися через стосунки з Бушем і війну в Іраку. Тож якщо Браун хоче виграти для своєї партії наступні вибори і залишитися при владі, йому треба, хоча б риторично, виглядати так, наче він дистанціюється, якщо не від адміністрації Буша загалом, то вже точно від певних напрямків її політики.

Р.С.: А чи є проамериканським сам Браун, тобто, поза політикою його Лейбористської партії?

П.Б.: Так, Браун є проамериканським. Він дуже багато знає про Америку. Він часто тут буває з візитами і проводить відпустки. І має тут дуже-дуже добрі політичні й ділові зв’язки. Але вони є майже виключно у середовищі Демократичної партії США. Звичайно, він був міністром фінансів 10 років, тож він відомий в офіційних колах Вашинґтона і республіканцям, і демократам. Але його симпатії, його дружні почуття не є на боці нинішньої республіканської адміністрації. Тож тут не можна очікувати зв’язку типу нерозлий-вода, як це є між Бушем та Блером. Проте, як тільки Буш залишить посаду, британсько-американські відносини поліпшаться, незалежно від того, хто буде наступним президентом. Якщо демократ, то думаю, ці відносини знову можуть стати дуже близькими на особистому рівні, а не лише на фаховому.

Р.С.: З яких міжнародних проблем Британія та США є розділеними?

П.Б.: Це проблеми глобального потепління та ізраїльсько-палестинське питання.

Р.С.: У чому полягає різниця між Лондоном та Вашинґтоном щодо Палестини?

П.Б.: Велика Британія, як багато європейських країн, значно більше симпатизує палестинській стороні, ніж США. Тоні Блер завжди казав, що проблеми Близького Сходу й тероризму ніколи не будуть розв’язані адекватно без вирішення палестинського питання. І ця позиція донедавна не мала розуміння в адміністрації Буша. Нині громадська думка в Америці з цього питання стала більш неоднозначною, ніж була раніше. Я думаю, різниця поглядів між консервативними республіканцями у США та соціалістичними лейбористами в Англії є все ще разючою. Але якщо порівнювати народи в цілому, то вона не така вже й вражаюча.
XS
SM
MD
LG