Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан нарощує виробництво опію і героїну і стає світовим монополістом


Василь Зілгалов Прага, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Представництво ООН з боротьби із незаконною торгівлею наркотиками б’є на сполох з приводу рекордних урожаїв незаконно вирощеного в Афганістані опійного маку. У 2006 році цей урожай, у порівнянні з 2005 роком, подвоївся. 90% цієї сировини переробляють в Афганістані на героїн і морфій та транспортують у всі куточки світу, включно з Україною.

Зростання виробництва опію в Афганістані з майже 4 тисяч тонн у 2005 році до понад 6,5 тисяч тонн у 2006 році свідчить про рекордні темпи. Вартість афганської незаконної опійної економіки, за даними ООН, сягає понад 3 мільярди доларів, що складає понад 50% легальної економіки країни. Експерт ООН з проблем наркотиків Томас Пітчмен каже, що 92% світового виробництва опію зосереджено в Афганістані, в основному – в чотирьох його південних провінціях. Особливо багато опію вирощують південні провінції Гільменд, де зосереджені значні сили ворожих владі країни партизан-талібів.

Керівник представництва ООН з боротьби із незаконною торгівлею наркотиками Антоніо Марія Коста стверджує: “Ситуація в Афганістані вкрай несприятлива, і не лише через опій, а також через бідність, нестабільність, корупцію, через війну. Збільшення виробництва опію є наслідком цього».

Експерт ООН Томас Пітчмен вважає, що необхідно збільшити допомогу фермерам на півдні країни, де виробляється найбільше опійного маку: «Через війну і повстанців тут не працюють альтернативні програми розвитку. Таким чином ви мусите розірвати це злочинне коло».

Експерти в Україні кажуть, що рекордні урожаї афганського опію відчутні все більше і в Києві

Координатор програми ООН по Україні, Білорусі та Молдові із запобігання незаконного обігу наркотиків Владилен Літновський каже: «Безумовно, це матиме певний вплив на ситуацію в Україні, і підтвердження цьому ми маємо вже сьогодні. За 5 місяців поточного року, наприклад, Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ уже конфіскували понад 300 кілограмів афганського героїну».

Владилен Літновський також поінформував Радіо Свобода, що лише на початок минулого року в Україні зареєстрували близько 116 тисяч звернень до медиків осіб, які мали проблеми із вживанням наркотиків за певний період.

Чимало афганських наркотиків прямує через Україну на Захід. Чи не загрожує це перетворенню української території в серйозну зону наркотранзиту в світі?
XS
SM
MD
LG