Доступність посилання

ТОП новини

На Заході США лісові пожежі цього року охопили колосальні території, включно із національними заповідниками.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Пожежі у західних штатах у літній сезон трапляються практично щороку, але цього разу вони особливо жорстокі. Зокрема, у Каліфорнії, на південному березі озера Тахо, лісова пожежа була настільки інтенсивна, що вітер перекинув її на селище, де вогонь знищив близько трьохсот будинків, здебільшого однородинних. Людських жертв нема, бо тисячу місцевих жителів встигли вчасно евакуювати.

Як повідомляє Лісова служба Сполучених Штатів, пожежа на березі озера Тахо десь наполовину локалізована і сподіваються загасити її до неділі 1 липня, хоча синоптики застерігають, що сильний вітер може в суботу ще розпалити полум’я. Вже у четвер 28 червня мешканців, чиї домівки зруйновані вогнем, ескортуватимуть до їхніх ділянок, де від мільйоннодоларових вілл і скромних бунгало залишилися хіба що кам’яні та цементні труби коминів.

Пожежа почалася внаслідок людської недбалості?

Пожежа охопила площу приблизно півтори тисячі гектарів. Між тим, федеральні та штатні слідчі дошукуються причини лісової пожежі, яка спалахнула минулої неділі. За даними Кіта Бейлі, шефа відділу Лісової служби в районі озера Тахо, пожежники поки що не знайшли жодних ознак навмисного підпалу, але оскільки в неділю блискавиць, які трапляються під час грози, не було, то ймовірно пожежа почалася внаслідок людської недбалості: хтось кинув недопалок у суху траву, або не загасили до кінця табірне вогнище.

Місцевість курортна, щойно почалися літні вакації, тож кемпінги там приймають багато студентів, як також бігунів на кросові дистанції. Уряд Каліфорнії оголосив надзвичайне становище, на боротьбу з пожежею відрядили бригади з усіх кінців штату. Лісові пожежі спостерігаються також в інших штатах Середнього та Далекого Заходу Америки: у Колорадо, Південній Дакоті, Неваді, Айдаго, Орегоні. Та й у Каліфорнії палає не лише узбережжя Тахо.

Неподалік національних лісопарків і заповідників збудовано 9 мільйонів нових домівок

Поруч містечка Колвілл 600 гектарів лісових угідь охоплено вогнем. Понад 300 пожежників, відряджених федеральними властями з багатьох штатів, намагаються подолати пожежу у національному лісовому парку. Їм заважає буревій.Його швидкість сягає 100 кілометрів на годину. За щасливим збігом обставин, 200 домівок, збудованих неподалік лісу, вогонь не знищив, але то був виняток з правила.

За даними дослідників Вісконсинського університету, останніми роками майже 9 мільйонів нових домівок було збудовано на Заході країни, де розташована більшість національних лісопарків і заповідників. Домівки здебільшого споруджують поблизу федеральних угідь, де пожежі трапляються дедалі частіше, оскільки федеральна Лісова служба не очищує угіддя від повалених дерев. У багатьох випадках під час лісових пожеж у таких районах полум”я перекидається на ближні селища.
XS
SM
MD
LG