Доступність посилання

ТОП новини

У парламенту - випускний. Уряд на сторожі. Чого чекати українцям?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Зиновій Фрис, Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Михайло Чечетов, народний депутат 5-го скликання (фракція Партія регіонів) та Володимир Стретович, народний депутат 5-го скликання (фракція "Наша Україна")

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Без очевидного оптимізму парламент сьогодні завершив свою роботу. Принаймні, у третій сесії Верховної Ради V скликання сьогодні поставили крапку.

4 вересня, щоправда, Мороз пообіцяв відкрити четверту сесію цього ж скликання.

Юлія Жмакіна: От і питання, Зиновію, чи крапка це?

Зиновій Фрис: Якщо й крапка, то якась дуже багатозначна.

Юлія Жмакіна: Підсумки роботи уряду сьогодні підбивав і Віктор Янукович. Із зерном буде порядок, реприватизації не буде, вибори будуть, але на законних підставах.

Зиновій Фрис: Так, Юлю, практично усі налаштовані влітку проміняти пляжі, море і коктейлі на передвиборчу метушню та роботу у кабінетах. Такий собі героїзм часів капіталізму!

Юлія Жмакіна: Ну і Віктор Ющенко сьогодні запропонував низку ідей, які, очевидно, знову розбурхають український політикум.

Зиновій Фрис: Ідеї ці торкаються Верховної Ради. Двопалатний парламент, а також скорочення строку його повноважень і кількості народних обранців.

Юлія Жмакіна: Що стоїть за цим?

Зиновій Фрис: У парламенту — випускний. Уряд на сторожі. Чого чекати українцям?

Панове, чи можете назвати один реальний результат роботи парламенту V скликання за цей рік з невеличким? Михайло Чечетов: Зростання добробуту населення.

Юлія Жмакіна: Але ви кажете завжди, що це здобуток уряду. А парламенту?

Михайло Чечетов: Ні, зараз ми працюємо у форматі парламентсько-президентської республіки. Більшість парламенту сформувала уряду. І уряд, і більшість парламенту, як кажуть, сіамські близнюки. Це єдиний тандем, який рухає країну вперед. Класична схема, коли уряд пропонує законодавчі ініціативи, парламент приймає. Тобто, те, що робиться позитивне в країні, то це здобуток і парламенту, і уряду.

Зиновій Фрис: Іншими словами, успіхи парламенту – це успіхи уряду і навпаки?

Михайло Чечетов: Так.

Володимир Стретович: Я погодився б із цією тезою, якби це сказав таксист, який мене побачив перед входом у вашу студію. Він сказав, що я думаю, що ви вже там. Але коли “кукушка хваліт пєтуха за то, что хваліт он кукушку”, то, знаєте, трохи сумніви беруть. Хай це радіослухач визначиться.

Я б сказав, що досягнення цієї річної каденції – це прийняття необхідних законів щодо вступу України в СОТ. Це єдиний здобуток українського парламенту.

І другий зі знаком мінус – це повне роздягання українського парламентаризму, де політична корупція з підкупом переманювати депутатів досягла такої мети, що ми йдемо на дострокові вибори.

Юлія Жмакіна: Пане Стретович, можна цей рік назвати ще й ударом по парламентаризму, як деякі оглядачі кажуть?

Володимир Стретович: Звичайно, та хвороба, яка роками накопичувалася, починаючи з 1998 року, тоді вперше була застосована така форма перекупівлі депутатів з однієї фракцію в іншу (пам’ятаєте, “синдром Лазаренка” та інших), то тепер покладено край.

Я думаю, що це буде добрим уроком для всіх політичних гравців високого ґатунку, якими є народні депутати.

Юлія Жмакіна: Пане Чечетов, а ось таке закриття сьогоднішнє роботи третьої сесії парламенту V скликання без опозиції, як Ви це оцінюєте? Це все-таки вердикт парламентаризму, амбіції українських політиків...?

Михайло Чечетов: Це підкреслює, що ми живемо в демократичній країні.

Один приходить в парламент для того, щоб працювати на розбудову держави, приймати рішення, які б рухали економіку вперед і давали б можливість конвертувати успіхи економіки в підвищення соціальних стандартів.

Інші ж приходять у парламент для того, щоб займатися чистою політикою і ділити або крісла у парламенті, крісла в уряді, збаламутити країну, щоб провести дострокові вибори, бо у них немає терпіння діждатися ще чотири роки. Хоча вони програли, як кажуть, чисто на чесно проведених виборах.

Кожен вирішує свою долю, як себе вести в парламенті по-своєму.

Але парламент працював, і сьогодні дійсно була закрита третя сесія V скликання, і, як було підкреслено лідером коаліції більшості, ми свої умови домовленостей виконуємо повністю, і ми 30 йдемо на вибори.

Володимир Стретович: Якби виконували домовленості, то 15 червня при оголошенні 151-ої заяви народного депутата спікер, який повинен бути взірцем дотримання української Конституції, а не посилатися на неї в потрібний момент, повинен був сказати: з цього моменту повноваження ВР як колегіального органу припинені, дякую, ми зупиняємо свою роботу. Оце був би взірець української демократії, на яку так часто любить посилатися коаліція.

А коли 300 депутатів немає і заяви СП, що ні один закон не буде підписаний, що це все “мартишкін труд”, а воно продовжує роботу, то кого ми дуримо? Народ же мудрий. Народ же зрозумів, що вибори попереду.

Юлія Жмакіна: Тобто, об’єктивно кажучи, сумнівний випускний сьогодні?

Володимир Стретович: Перший раз в історії молодої української держави парламент закривався в присутності 210 депутатів. Як максимум. Там не було навіть 226, бо зал був напівпорожній.

Так що це треба визнати. Парламентаризм V скликання похоронений! Хай живе парламент VІ скликання!

Юлія Жмакіна: Панове, що стоїть, наприклад, за пропозицією Президента України прийти до двопалатного парламенту і скоротити чисельність депутатів та строк повноважень?

Михайло Чечетов: Офіційної позиції Партії регіонів ще немає, ми не розглядали.

Моя особиста. Можна позитивно оцінювати ці пропозиції. Якщо з точки зору ініціативи Президента щодо розгляду у суспільстві нової редакції Конституції, то я думаю, що потрібно розглядати і президентський варіант, який написав СП, і той варіант, що розглядався у ВР, у деяких політичних сил свої редакції для того, щоб ми знову не зробили помилку, не прийняли Конституцію, яку робить під себе або СП, бо вона вже стартує на президентські вибори, або буде ВР під себе робити, або Кабмін.

Ми повинні виробити синхронізований варіант Конституції, яка потрібна суспільству, яка б давала перспективу розвитку держави, а потім можна мораторій накласти, щоб років 20 не змінювати і щоб жодна політична сила не робила так, як зараз.

З одного боку, критикували помаранчеві кучмівську Конституцію, прийшли до влади, програли парламентські вибори і тепер кажуть, що ні, давайте по-новому відтворимо ту владу, яка була при Кучмі. Так неможливо! Ми будемо в злиднях...

Зиновій Фрис: Ні, пане Чечетов, сьогодні були уточнення, що Президент не хоче вже тих повноважень, які були у Кучми.

Михайло Чечетов: А тепер далі. Я згоден з одним: 5 років для Президента багато, треба 4 роки Президенту і 4 роки парламенту...

Юлія Жмакіна: Так, каже, буде більше волі регіонам...

Михайло Чечетов: Двопалатний парламент – це нормально. Це каже, що Президент у нас уже великим демократом став, бо двопалатний парламент більше, як кажуть, відтворює федеративний устрій держави. Тобто, президент ставить крапку або закреслює унітарність держави Україна і каже, що ми вирулюємо на федерацію.

Ми за це вже давно, кажемо — давайте федеративний устрій, хай губернаторів обирає народ...

Юлія Жмакіна: Так вас почув Президент, пане Чечетов.

Володимир Стретович: Почну зі скорочення терміну. У молодих демократіях для стабілізації суспільства і фільтрації середовища політичного та виведення на вищу орбіту кращих представників народу вибори треба проводити якомога частіше. Тому пропозиція щодо скорочення терміну, я думаю, вона може бути або поверненням до недавнього, тобто чотирьох років або, можливо, до трьох років, як це пропонує “Народна самооборона”, до якої я входжу, щоб декілька виборів відбулося дуже швидко, а потім зрозуміли, кого можна делегувати в еліту.

Що стосується двопалатного парламенту, то я не був би оптимістом і трошки опонував би Президенту, бо ми це дебатували в непростому 1996 році, коли приймали Конституцію...

Юлія Жмакіна: А в 2003 ще Кучма пропонував.

Володимир Стретович: І тоді дійшли до думки, що в нестабільній економіці, в нестабільній політичній ситуації двопалатний парламент загрожує соборності, унітарності держави, і від нього відмовилися.

Сьогодні, можливо, є якісь інші підходи залежно від повноважень, які будуть виписані місцевим парламентам, які будуть діяти на територіях, що буде Верхня палата, сенат (чи як її назвуть), Центральна Рада. Залежить від повноважень.

Що стосується зменшення кількості депутатів, то ось тут є питання, бо коли ми писали Конституцію, чисельність українського населення складала 50,5 мільйонів. Нас стало менше на 4 мільйони. І бралася формула європейського типу, коли на 150 тисяч населення будь-якого віку повинен бути один представник.

Сьогодні цей норматив знижується природно, тому логічно можна його зменшити і обґрунтувати, чому ми зменшуємо кількість депутатів. Не кількість дармоїдів, а тому, що представництво народу повинно бути забезпеченим, щоб один представник на 150 тисяч був, як це робиться в інших європейських країнах.

Юлія Жмакіна: Давайте підійдемо до аналізу роботи уряду.

Пане Чечетов, чи слід від Вас очікувати такої самої відповіді, як і на оцінку роботи парламенту, оскільки Ви сказали, що вони близнюки — коаліція з урядом?


Михайло Чечетов: Так, повністю!

Юлія Жмакіна: Ви ставити вищий бал уряду?

Михайло Чечетов: На мій погляд, уряд доказав і продемонстрував своє вміння не тільки забезпечувати динамічний економічний ріст держави, але й вміння конвертувати цей економічний ріст у підвищення соціальних стандартів життя людей.

Юлія Жмакіна: Пане Чечетов, експерти дають показники, що відбулося реальне зниження нарахованої зарплати і це на тлі зростання ВВП. Це за цього уряду.

Михайло Чечетов: Вперше за всю історію української держави (вперше!) в перші чотири місяці єдиний уряд Януковича вийшов з пропозицією на парламент скорегувати Держбюджет раз на 7,5 мільярдів, другий раз на 5 мільярдів в сторону під збільшення з направленням цих додатково зароблених коштів на підвищення соціальних стандартів...

Володимир Стретович: Значить, уряд розраховував неправильно. Значить, уряд десь приховував прибутки.

Михайло Чечетов: І прийняте рішення тричі на рік збільшувати і зарплати, і пенсію.

Про що це каже? Що уряд реалістичний. Він не займається популізмом, і він, як кажуть, з повітря не пише, не малює цифри. Заробили кошти – уряд виходить на парламент і каже чесно: ось 7,5 мільярдів.

Ні один уряд в Україні за перших чотири місяці ні разу не виходив з пропозицією підвищити, а цей уряд двічі виходив!

Володимир Стретович: Радіослухачі Радіо Свобода політично активні громадяни, і вони пам’ятають, що Президент Ющенко погодився підписати бюджет на 2007 рік за умови, що буде перегляд цього бюджету, буде збільшення соціальних гарантій у квітні, у вересні. Таким чином це заслуга не уряду, а зобов’язання Президента.

Але, з другого боку, у мене питання. Якщо ви знайшли 7,5 мільярдів, не мільйонів і не тисяч, то, вибачте, значить приховано рахували бюджет, щоб потім популістськи заявити громадянам: ось ми вам підвищуємо зарплату! Значить, погано обрахували. Чи митарі у вас не на місці, чи у вас економісти неправильно розраховують. Бо навіщо тоді вторгатися у бюджет, який є законом і його змінювати в цій ситуації?

Мене інше дивує, що в нас інвестори тікають з України, відтік великих компаній, які залишають свій бізнес і потихеньку зменшують українську інвестиційну привабливість... Чому це відбувається?

Зиновій Фрис: Пане Стретович, Ви вважаєте, що це виключно проблема уряду, що інвестицій немає?

Володимир Стретович: Ситуації в цілому. Але уряд урядує. Виконавча влада...

Михайло Чечетов: Який нормальний інвестор прийде в Україну, коли пані Тимошенко, будучи прем’єром, сказала: ми 3 тисячі об’єктів заберемо в державну власність і по-новому зробимо переділ? Так ніяка людина при здоровому глузді ніколи не піде!

Уряду Януковича стільки зусиль потрібно було зробити для того, щоб відновити віру інвесторів! Але вибори, політична нестабільність, і інвестори налякані, що знову ж іде Тимошенко до влади! І де гарантія, що Тимошенко не стане прем’єром...

Юлія Жмакіна: Пане Чечетов...

Михайло Чечетов: ...і знову не вернеться до тієї кризи, щоб 3 тисячі...

Юлія Жмакіна: Пане Чечетов...

Михайло Чечетов: ...забрати?!

Володимир Стретович: Пане Чечетов, вибори ще не стартували – не робіть реклами.

Юлія Жмакіна: Панове, так спекотно в студії.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG