Доступність посилання

ТОП новини

Через два роки в центрі Варшави виникне наймодерніший у світі музей — Історичний музей польських євреїв


Єва Поштар Варшава, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — У 20 мільйонів євро обійдеться польському міністерству культури та варшавській мерії зведення у Варшаві Історичного музею польських євреїв. Таким чином через два роки столиця Польщі збагатиться наймодернішим у світі музеєм, його спроектував фінський архітектор. У цій культурній установі за допомогою найсучасніших аудіо- та відеозасобів буде представлено вісім століть спільної польсько-єврейської історії.

Інтер’єр варшавського Історичного музею польських євреїв (проект)
(public domain)
Історичний музей польських євреїв буде зведений у центрі Варшави, на площі Героїв гетто. Ця площа займає вагоме символічне місце в історії польських євреїв. Це тут почалось повстання знедолених мешканців Варшавського гетто проти насилля нацистів. Звідси йшли ешелони з варшавськими євреями до нацистських таборів смерті.

«Усяке було: ми були разом і окремо, були сварки та радість, була ненависть та любов, був антисемітизм та філосемітизм. Були ті, хто видавав євреїв нацистам, але найбільше було тих, хто приховував євреїв від гітлерівців у себе дома. Всяке було. Це незвичайне явище, коли ми сьогодні маємо надію відповісти на питання: чи можливо почати все від нуля між євреями та поляками? Я вважаю — можливо!» , — каже колишній посол Ізраїлю в Польщі Шевах Вайс.

Ідея створення Історичного музею польських євреїв виникла понад двадцять років тому. До порозуміння у цій справі дійшли лише два роки тому.

Живий музей — і для євреїв, і для поляків

Мультімедіальна виставка в Історичному музеї польських євреїв (проект)
(public domain)
«Тепер не час на черговий музей про Голокост. Це має бути жива установа», — сказав про завдання музею головний рабин Ізраїлю Меїр Лау: музей має не лише показувати живу історію — він також має бути місцем, де народжується примирення між поляками та євреями, місцем дискусій.

Під час урочистого закладення наріжного каменя Історичного музею польських євреїв польський Президент Лех Качинський сказав: «Для всіх вас, але, зокрема, й для нас, поляків, музей творить із одного боку великий шанс на подолання взаємного браку знань одних про одних, а з іншого боку — дає шанс на щораз глибше примирення».

Фінський архітектор Райнер Махламакі, який проектував будинок музею, зробив його у вигляді своєрідних воріт на згадку про легенду, як перед Мойсеєм і його народом розступилось Червоне море. На думку польських коментаторів, це дуже вдала ідея: рідко буває таке, що історію зображують не лише у виставкових залах, а й у зовнішній архітектурі самого будинку.

Подоріж углиб віків

Творці музею хочуть, щоб кожен відвідувач, переступивши поріг Історичного музею польських євреїв, міг особисто подорожувати на вісім віків углиб історії, аж у часи, коли євреї прибули до Польщі. І так перед очима глядача оживе довоєнна варшавська вулиця, звучатиме єврейська музика, діти матимуть змогу побачити розваги своїх ровесників, які жили в той час, із залів ресторанів доноситиметься навіть запах страв єврейської кухні.

Яким способом творці музею мають намір досягти таких результатів? На це запитання Радіо Свобода заступник директора Історичного музею польських євреїв Роберт Супел відповів: «Музейних експонатів буде в нас менше, натомість більше буде візуалізацій, художніх проектів — так, щоб більше впливати на емоції глядача, а менше показувати йому якусь історичну пам’ятку. Будемо використовувати аудіо- й відеотехніку, найсучасніші мультімедіальні технології. Це поєднаємо з нашими архівними фондами. Для прикладу, масштабні експонати показуватимемо глядачеві у трьох вимірах за допомогою голографічної техніки».
XS
SM
MD
LG