Доступність посилання

ТОП новини

Населення міст перевищило сільське населення — уперше


Богдана Костюк Київ, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Уперше в історії кількість міського населення у світі перевищила кількість сільських мешканців. Динаміка зростання триває, а в Центрально-Східній Європі населення держав одночасно ще й старішає. Це повідомлення оприлюднили фахівці Фонду народонаселення ООН. Що ж до України, то, за даними Світового банку, упродовж наступних двадцяти років країна втратить одну п’яту частину свого населення.

(UNFRA)
Українське село поволі вмирає — старші покоління доживають віку в батьківських хатах, годуючись із того, що родила земля. А молодь воліє втекти до міста — туди, де можна опанувати професію і знайти оплачувану роботу, де добре налагоджена інфраструктура і чимало можливостей для відпочинку.

Представник Міжнародної організації з міграції професор Фред Ларссон каже, що економічна криза початку 1990-х років позначилась на демографічній ситуації: за відсутності роботи в селі, при стрімкому старішанні сільського населення молодь мігрувала до великих міст.

Українські «мільйонники» здатні забезпечити значну кількість людей роботою, житлом і харчами, а у вільні від праці години можливостями для відпочинку. У містах люди, серед іншого, також почуваються більш захищеними соціально, зауважує фахівець.

Серед згаданих професором Ларссоном українських «міст-мільйонників» — а це Київ, Дніпропетровськ, Одеса, Харків — темпи розвитку і, відповідно, приросту населення зберігатиме лише столиця. Експерт Державного комітету статистики України Любов Стельмах каже, що в Києві наявна тенденція збільшення населення. За неофіційними даними, уже нині в столиці мешкає близько п’яти мільйонів осіб.

Тим часом по цілій Україні чисельність міського населення зменшується — так само, як і сільського. Але в містах людей живе більше, ніж у селах.

Тенденція може вплинути на весь світ

Водночас, за даними Світового банку і Міжнародної організації з міграції, тенденція до зростання міського населення спостерігається у більшості держав з розвиненою економікою або з економікою, яка переживає процес динамічного розвитку.

Але не завжди сподівання вчорашніх селян здійснюються: хтось знаходить себе в місті, а дехто вертається додому. І так буває не лише в державах — учасницях СНД, а й у країнах Близького і Середнього Сходу, наприклад, в Афганістані.

Новий житель Кабула Мухаммед Джавед, який мігрував із провінції Тахар, щоб забезпечити свою родину вдома, розповідає, що там нема ні роботи, ні робочих місць, ні установ, які можуть допомогти безробітним: «Можете хіба що найнятись на ферму, стати погоничем — але ваша зарплата може порятувати родину від голоду на день, не більше. Якщо чесно, я приїхав до Кабула з надією на краще, але мої надії виявились марними».

ООН і Світовий банк мають намір і надалі відстежувати динаміку міграції населення з села у місто, адже процес урбанізації може спричинити зміни у стратегії економічного розвитку не тільки окремих країн, але і цілих континентів.
XS
SM
MD
LG