Доступність посилання

ТОП новини

Опитування громадської думки у світі напередодні зустрічі Джорджа Буша і Владіміра Путіна свідчать про те, що обом не вірять, але Путіну найбільше довіряють в Україні, Китаї та в Африці


Василь Зілгалов Прага, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відомий у США і в світі неурядовий дослідницький «П’ю-центр» оприлюднив щойно результати міжнародного опитування щодо глобальних проблем, довіри до світових лідерів – наприклад, Джорджа Буша- молодшого і російського президента Владіміра Путіна. Американські соціологи опитували респондентів у квітні-травні цього року в 46 країнах та Палестинській автономії. У кожній опитуваній країні, також і в Україні, кількість опитаних коливалася від 500 до 2 тисяч осіб.

(RadioSvoboda.Ua)
Опитування показало, що довір’я до США та її лідера Джорджа Буша значно знизилося після 2002 року. Особливо негативне ставлення до Джорджа Буша і до США в мусульманському світі. Дослідження також показало, що у питаннях зовнішньої політики довір’я до Путіна у світі навіть вище, аніж до Буша. Хоча половина опитаних у США, наприклад, мають мало довір’я або ж зовсім не довіряють іноземним державним діячам.

Довір’я до Буша і США значно впало завдяки війні в Іраку. Це спостерігається і в Німеччині, де його популярність впала з 60 до 30 відсотків, і в Великій Британії та в Мексиці... Ще нижче довір’я до Буша впало в Росії, Індонезії, Канаді, Китаї та Індії. Особливо низький показник довір’я до США і їхнього лідера в Туреччині, на палестинських територіях, в Пакистані, Йорданії, де рівень довіри інколи ледь досягає одного відсотка.

Путін популярний вдома

Хоча популярність Владіміра Путіна дуже висока вдома, все ж у світі довір’я до господаря Кремля дуже низьке. Лише в Китаї, Україні і деяких африканських державах більше довіряють його зовнішній політиці.


Відомий в Україні політолог Станіслав Бєлковський так прокоментував для Радіо Свобода значення цього опитування: «Я вважаю, що вже зараз питання міжнародної довіри не є ключовим ані для Буша, який не буде президентом США вже за два роки, ані для Путіна, який залишить посаду за десять місяців. Окрім того, Владімір Путін , будучи за психологією не політиком, а бізнесменом з кримінальним відтінком, більше звертає увагу на фактор сил і впливу, аніж на довіру. Він, звичайно, розглядає свого співрозмовника на ранчо в Кенебенкпорті як керівника всього світу, як найвпливовішу постать у світовій політиці. Він дійсно вважає, що та чи інша позиція Джорджа Буша –молодшого є важливішою за будь-яку довіру чи в Росії, чи в міжнародному масштабі».

А стосовно популярності Путіна в Україні, то Станіслав Бєлкоський пов’язує це із довір’ям російськомовного населення України до Росії, як історичний фактор: «Ну, звичайно, це прямий результат того, що значна частина регіонів України орієнтується на Росію. Зокрема, у культурному сенсі, історичному плані. І це не пов’язано з особистістю Путіна але, звичайно, Путін для України є більше продуктом пропаганди, аніж реальним політиком. Звичайно, ніхто не аналізує, що насправді робить Путін». Бєлковський також додав, що Путіна хвилюють більше не громадська думка, а гарантії безпеки для нього і його 35 мільярдного власного капіталу у доларах, що є власними підрахунками згаданого українського політолога.

Відзначимо, що опитування відомого американського «П’ю-центру» оприлюднене напередодні зустрічі Джорджа Буша з Владіміром Путіним 1-2 липня в США.
XS
SM
MD
LG