Доступність посилання

ТОП новини

Критик «американської тиранії», президент Венесуели, знову в гостях у Кремлі


Мар’яна Драч Прага, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Допомогти влаштувати світову революцію проти Вашингтона – із таким закликом виступив сьогодні у Москві президент Венесуели. Чотириденний візит Уго Чавеса до Росії починається з відкриття Латиноамериканського центру та вечері з президентом Росії Владіміром Путіним. Що саме привело латиноамериканського лідера до Москви і як його там приймають?

Мер Москви Юрій Лужков та президент Венесуели Уго Чавес.
Москва, 28 червня 2007 р.
(epa)
Кожного разу, коли Уго Чавес відвідує Росію, то залюбки щось купує, передовсім зброю. Так минулого року він замовив винищувачі, вертольоти та автомати Калашникова на суму понад 3 мільярди доларів. Нині у Москві президент Венесуели також хоче укласти нові збройні контракти.

Перед початком переговорів Уго Чавес не ліз у кишеню за добрим словом про господарів: «Ми приїхали сюди, як завжди, з глибокою вірою у нашу співпрацю і з великим ентузіазмом щодо Росії, Росії 21 століття».

Найбільше Венесулу цікавлять дизельні підводні човни. Втім, оглядачі зауважують, що Росія не отримує живих грошей за вже підписані контракти. Всі поставки зброї Венесуелі здійснюються за рахунок кредитів, які сама Москва надала Каракасу.

Минулорічне турне Уго Чавеса до Росії викликало роздратування у Вашингтоні, адже президент Венесуели нині чи не найбільше зі світових лідерів критикує політику Білого Дому. Цього разу Владімір Путін приймає Уго Чавеса за лічені дні до своїх переговорів Джорджем Бушем, які заплановані на 1-2 липня.

Приїзд Чавеса до Москви має політичний підтекст?

Російський військовий експерт Александр Ґольц зазначив Радіо Свобода, що приїзд Уго Чавеса до Москви має політичний підтекст: «З одного боку, приймаючи Чавеса перед зустріччю з американським президентом, Путін показує, що у випадку небажаного для Росії розвитку подій у нього можуть бути теплі відносини з ось такими режимами. І таким режимам він може постачати військову техніку, поки що в обмеженій кількості та асортименті, а якщо відносини погрішаться, то можна продати щось набагато страшніше. З іншого боку, Путін дуже чітко показує різницю між геть уже диким Чавесом і собою, таким ось цивілізованим керівником».

Водночас Кремль намагається зайвий раз не дратувати американців. Так, зокрема, виступ президента Венесуели у російському парламенті скасували.

Венесуела і Росія хочуть збудувати латиноамериканський трубопровід

Крім зброї, діалог Росії та Венесуели торкається енергетичних питань, тим більше, що обом країнам не бракує покладів енергоносіїв. Зокрема, йдеться про спільні інтереси у побудові латиноамериканського трубопроводу, який проходитиме територією 6-ти країн. З іншого боку, наступного року Путін хоче влаштувати Форум держав-експортерів газу, і тут Росії потрібна підтримка Венесуели. Оглядачі розцінюють цю ініціативу як намагання створити газовий картель за зразком Організації держав експортерів нафти, ОПЕК.

Для гостя з Венесуели росіяни передбачили й розваги. У суботу Чавес і Путін мають завітати на іподром у Ростові-на-Дону, звідти президент Венесуели вирушить до Білорусі, а потім до Ірану.
XS
SM
MD
LG