Доступність посилання

ТОП новини

«Ми зацікавлені, щоб Росія мала добрі стосунки з демократичними країнами» (Інтерв’ю з Президентом Естонії Генриком Ільвесом)


Ірина Халупа Прага, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перебуваючи у Вашингтоні для дискусій з американською стороною щодо комп’ютерної інтернетівської безпеки та Росії, Президент Естонії Генрик Ільвес поділився з Радіо Свобода думками щодо майбутнього саміту президентів США та Росії Джорджа Буша та Владіміра Путіна.

Президент Естонії Генрик Ільвес
(epa)
- Про що дискутуватимуть на саміті на сімейній дачі Бушів президенти Путін та Джордж Буш?

Генрик Ільвес: Звичайно вони говоритимуть про Косово, а також Іран, це такі очевидні теми. Більше того, я не думаю, що я можу прогнозувати, якими будуть результати цих дискусій.

- Як Ви думаєте, це важливо, що Буш і Путін зустрічаються саме тепер, враховуючи цю ворожнечу, що виникла за останніх кілька місяців?

Генрик Ільвес: Я б сказав, що Естонія — це країна, яка зацікавлена, щоб Росія мала добрі стосунки з демократичними країнами. Це дуже важливо. Ми хочемо, щоб Росія могла добре жити з демократичними країнами.

- Чи Ви згодні із заявами російського опозиціонера Ґаррі Каспарова, який сказав, що запросити Путіна на сімейну дачу Бушів — це сигнал про те, що США стоять разом із Путіним, а не з дисидентами, які його критикують за авторитаризм?

Генрик Ільвес: Ви знаєте, дивлячись на це через окуляри аналітика (а я колись працював аналітиком на Радіо Вільна Європа), Ви так само можете аргументувати, що запросивши Путіна на дачу, ви зменшуєте вагомість цієї зустрічі. Я це Вам кажу, як аналітик, а не як президент.

- Чи Ви думаєте, що інші країни СНД відчують відлуння похолодання у стосунках між Росією та США?

Генрик Ільвес: Ні, я не думаю, що це станеться. Я думаю, що США розуміють, що Америку так сильно підтримують у Східній Європі тому, що США підтримують демократію. Якщо є якесь відлуння, то це хвильовий ефект, який раз на кілька років зосереджується на певних країнах. Ми бачили цю хвилю над Латвією, над Грузією і тепер над Естонією. На кому ця хвиля зосередиться цієї осені?

Я не думаю, що США перестануть підтримувати демократію, це є позицією Америки упродовж десятиліть. Ця підтримка, яку ми, естонці, відчували, як за демократичних, так і за республіканських адміністрацій у Білому Домі. США завжди підтримували демократію в нашій частині світу.

Матеріали до теми:

• Президент Естонії: Демократичні країни не погрожують одна одній, а в Росії демократію вважають за загрозу
XS
SM
MD
LG