Доступність посилання

ТОП новини

Право на зелені зони


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці житлового масиву «Перемога» у Дніпропетровську рятують від забудовників одну із небагатьох своїх зелених зон. Щоб висловити свій протест проти дій міської влади та інвесторів будівництва і захистити свої конституційні права на гідне життя напередодні 11-ої річниці Конституції України вони зібралися на громадські слухання.

Конституція України, стаття 50: «Кожен має право на безпечне для життя і здоров''я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди».

Бульвар Слави є не тільки ландшафтною, але й історичною пам’яткою, тут встановлені меморіальні знаки на честь героїв Другої світової. Міська рада бульвар визнала територією, що не підлягає забудові, ще два роки тому. Приблизно відтоді мешканцям доводиться відстоювати свою зелену зону.

Бульвар спершу рятували від приватної фірми, а тепер – державної компанії

Узимку цього року приватна фірма без будь-яких дозволів розпочала будувати тут торговельний центр. Мешканці масиву протидіяли згуртовано – на вихідних засипали котлован, насадили дерев, поставили таблички з написом «Охороняється народом».

А тепер рятувати бульвар доводиться від державної компанії «Дніпрообленерго». Енергетики запевняють – розподільчий пункт, який тут хочуть поставити, конче необхідний для самих людей.

На громадських слуханнях про це заявив представник «Обленерго» Олександр Піддубний: «Коли будинки проектувалися, розраховувалося навантаження квартири на 3-4 лампочки, холодильник, телевізор, зараз же у людей з’являються нові побутові прилади, то й нам треба підтягувати електроенергію, щоб людям було добре. Були розмови, що цей РП будується для живлення торговельного центру, але це не так».

Мешканці владі не вірять

Проте мешканці Бульвару таким поясненням не вірять. Переконані – новий об’єкт потрібен не населенню, а торговельним центрам, що з’являються у престижному районі, як гриби після дощу.

Мешканець одного із будинків Василь дивується рішенню Головного архітектурно-планувального управління міськради, яке дозволило ставити розподільчий пункт прямо на місці, де зараз дитячий майданчик.

Василь: «Санітарні норми передбачають дитячий майданчик, спортивний майданчик і зону відпочинку для людей похилого віку. У нас цю зону хочуть забрати. Хто дав таке право?».

Щоб висловити обурення забудовникам і владі мешканці житлового масиву чекали не один місяць. Павло Хазан, лідер місцевого осередку Партії зелених, теж мешкає у цьому мікрорайоні. Каже, написали десятки листів до міської та районної рад з вимогою організувати офіційні громадські слухання.

Павло Хазан: «Це не просто виникло – «хороша» влада вирішила організувати слухання і порадитись з громадянами. Ми з нашою владою були змушені боротися півроку. Врешті-решт перед цими громадськими слуханнями будинковий комітет Бульвару Слави, 27 навіть не був поінформований».

«Заручниками виявились і мешканці масиву, і інвестори»

У головному архітектурно-планувальному управлінні облдержадміністрації провину покладають на міську владу: це вона на власний розсуд, без погоджень з обласною, перекроїла схему так званих «червоних ліній» у місті, і таким чином перетворила Бульвар Слави на зону громадської забудови. Представниця обласного ГоловАПУ Світлана Кушнір принесла людям радісну новину – рішення міської влади призупинили.

Світлана Кушнір: «Заручниками виявились і мешканці масиву, і інвестори, які вже вклали купу грошей. Порушення закону сталося на тій стадії, коли вирішувалося питання погодження розташування об’єкта. Там було порушено багато законів – бульвар Слави у нас забудовуватись не може».

Із протестом на рішення міської влади наразі виступив і прокурор області. Проте мешканці житлового масиву впевнені, що за свій Бульвар ще доведеться поборотись. Каменем спотикання один із членів ініціативної групи Олександр Матвієвський вважає небажання міської влади чітко розмежувати територію Дніпропетровська, хоча цього люди домагаються ще з зими.

Олександр Матвієвський: «Стаття 42 Земельного кодексу України вимагає від міської влади затвердити проект розподілу територій – де місця для відпочинку, де місця для занять спортом? Просили ми виготовити такий проект. Думаєте, хтось нам відповів?».
XS
SM
MD
LG