Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд перегляне тимчасові обмеження на працевлаштування громадян Болгарії та Румунії


Олекса Семенченко Лондон, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Обмеження на працевлаштування у Великій Британії громадян Болгарії та Румунії, країн, що цього року приєдналися до ЄС, мають переглянути вже наприкінці 2007 року. Паралельно із цим мають запровадити нову бальну систему працевлаштування для негромадян Європейського Союзу.

Скоротити, а відтак зовсім скасувати обмеження на працевлаштування для громадян Румунії та Болгарії порадив урядові новий консультативний орган під назвою Migration Impacts Forum. Він об''єднує представників муніципалітетів, поліції, служби охорони здоров''я та освітніх органів, ділових кіл та профспілок Великої Британії. Мета організації – оцінка впливу міграції на громадські служби та на ринок праці.

Документ міністерства внутрішніх справ Великої Британії, оприлюднений минулого тижня, відкриває шлях для скасування обмежень для громадян зазначених двох країн. Раніше, коли 2004 року до ЄС вступили 8 інших країн Східної Європи, Велика Британія була однією із лише трьох старих членів організації, які не запроваджували жодних обмежень із працевлаштування. Але ліміти для болгар та румунів встановили торік через те, що за останні два роки приплив східноєвропейських мігрантів перевищив очікування. Перед розширенням ЄС 2004 року британські урядовці розраховували на приблизно 15 тисяч нових іммігрантів на рік. Натомість прибуло понад 600 тисяч осіб за 2 роки.

Працювати дозволили в сільському господарстві та харчопереробній промисловості

За британською системою, болгарським та румунським некваліфікованим робітникам виділили квоту в 20 тисяч робочих місць у сільському господарстві та харчопереробній промисловості. Це ті галузі, де до того могли легально працювати на сезонних роботах негромадяни ЄС, серед яких було чимало українців. Але насправді лише 10 тисяч румунів та болгар приїхало до Великої Британії між січнем та березнем, і лише 2,5 тисячі з них взяли участь у сільськогосподарській сезонній схемі.

Британський фахівець із проблем Європейського Союзу Чарльз Райс вважає, що низьке число прибульців із Румунії та Болгарії можна було передбачити.

Чарльз Райс: «Коли уряд запровадив ці ліміти для Румунії та Болгарії, він напевно не взяв до уваги деякі культурні особливості цих країн. Річ у тім, що зокрема румуни культурно є значно ближчими до іспанської, італійської, навіть французької, культур, ніж до англійської. Це через, те, що їхні мови є подібними. Тому румунові значно легше адоптуватися у Римі, ніж у Лондоні. Болгари історично теж є ближчими до Франції, ніж до Британії. Тому громадяни цих країн просто вибрали інші держави ЄС».

Нині британські фермери потерпають від нестачі робочих рук

Як результат – цього року британські фермери потерпають від нестачі робочих рук, а чимала частка весняного врожаю залишилася незібраною. Від ситуації мало не потерпіли, зокрема, відвідувачі Уїмблдонського тенісного турніру, на якому давньою традицією є ласувати полуницями з вершками. Цього року постачальник суниць для турніру, який робив це протягом останнього десятиріччя, був настільки занепокоєний браком робочої сили, що величезне замовлення тенісного клубу опинилося під загрозою.

Із Румунії і Болгарії прибуло недостатньо робітників, на яких покладалася урядова сільськогосподарська програма. А тих, хто традиційно збирає полуниці для цього постачальника з України, Білорусі та Росії, наймати нині заборонено.
XS
SM
MD
LG