Доступність посилання

ТОП новини

Ялта прийматиме в себе День Європи в Україні


Володимир Притула Ялта, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У суботу, 30 червня, Ялта прийматиме в себе День Європи в Україні. Це свято відзначають в Україні п''ятий рік поспіль, але до Криму воно дійшло вперше. А нинішнє святкування Дня Європи має особливе забарвлення, оскільки цього року Європейський Союз відзначає своє 50-ліття.

День Європи в Ялті, як повідомляють його організатори, загалом збереже формат таким, у якому його бачили всі попередні міста України. На знаменитій ялтинській набережній розташують наметове містечко, де будуть представлені інформаційні пункти країн-членів ЄС. Запланована участь півтора десятка європейських посольств. Крім традиційних цікавих розповідей про туристичні принади та кулінарні багатства, деякі посольства приготували кілька родзинок. Наприклад, ірландці розважатимуть національною музикою, а британці безкоштовно навчатимуть корисних фраз англійською мовою.

Окремі тенти будуть присвячені діяльності Представництва Європейської Комісії в Києві та проектам ЄС в Україні. Починаючи від 1992 року, Європейський Союз виділив на допомогу Україні майже два з половиною мільярди євро. На що саме, можна дізнатися в спеціально присвяченому наметі. Поряд – виставка, присвячена 50-річчю ЄС, яка розповість про віхи розвитку Союзу та думки відомих європейських політиків минулого і сучасності з цього приводу.

Кожен зможе отримати відповідь у Павільйоні публічних дебатів

Гордістю Дня Європи цілком може вважатися Павільйон публічних дебатів. Там будь-який громадянин матиме можливість поставити запитання почесним гостям свята — дипломатам, політикам, іншим відомим особам – про все, що його цікавить у відносинах між Україною та ЄС, і отримати на нього відповідь. Протягом дня можна буде взяти участь у виставках, конкурсах і навіть футбольному змаганні.

А в Лівадії завтра триватиме 4-й щорічний саміт «Ялтинської Європейської Стратегії» (YES-2007). Кримська частина цього форуму розпочалася сьогодні «круглим столом» під назвою «Порядок денний – 2020 і майбутні відносини України та Європейського Союзу». На пленарному засіданні учасники саміту YES-2007 обговорювали питання, що дасть Україні Чемпіонат Євро-2012, а під час тематичних «круглих столів» заторкнули проблеми зони вільної торгівлі з ЄС, прозорості енергетики та нагляду за надходженнями до бюджету і верховенства права та судової реформи в Україні. У саміті беруть участь понад 170 закордонних і українських політиків та експертів, у тому числі Білл Клінтон, Ґергард Шредер, Александр Квасневський, Марек Сивець та інші.
XS
SM
MD
LG