Доступність посилання

ТОП новини

Буш-Путін – потрібна правда! Що ж сталося біля Тунгуски? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Закономірно, що напередодні зустрічі Джорджа Буша з Владіміром Путіним на сімейній дачі в американському Кенненбанкпорті в пресі з’явилося чимало прогнозів щодо її результатів. Особливо багато пишуть про можливий вплив наслідків переговорів двох президентів на світовий розвиток. Тим часом європейські газети знову згадали про загадковий вибух у Сибіру 99 років тому, еквівалент потужності Тунгуської катастрофи був рівний тисячі бомб типу тої, що американці скинули на Хіросіму.


Відомий американський дослідник Дейвід Саттер написав наприкінці тижня в європейському виданні «Вол Стріт Джорнел», що «дружба» Буша з Путіним «вигідна лише одній стороні і працює лише на одне: на те, щоб заплутати США і звузити вибір можливих політичних рішень Вашинґтона». Саттер робить висновок, що антизахідна політика вигідна кремлівському режимові, «який для свого виживання її потребує». Така агресивна політика Москви, на думку Саттера, абсолютно логічна. Автор статті в «Вол Стріт Джорнел» попереджає, що «наполягаючи на своєму праві наказувати країнам, в яких вона панувала, наприклад, Грузії, Україні, Росія гарантує цілу низку абсурдних конфліктів, які можуть бути використані, щоб відволікти російське населення від масової корупції, а також спекулювати на примітивних націоналістичних інстинктах». Саттер вважає, що «ліпше, що може зробити Буш, – це відкрито порозмовляти з Путіним про негативний і самовбивчий характер політики російського лідера. Висловивши Путіну те, що він має почути, Буш, вірогідно, зіштовхнеться із сердитою реакцією. Але саме тому він виглядатиме як справжній друг»,— стверджує дослідник.

А Падма Десаї, директор Центру із вивчення економіки перехідного періоду Колумбійського університету США, вважає у своєму листі до лондонської «Файненшел Таймс», що Буш і Путін ризикують, відстоюючи кожний своє, особливо у проблемі ПРО. Американський науковець прогнозує, що можливо американська адміністрація вважає, що нав’язуванням гонки озброєнь Москві надломить російську економіку і таким чином досягне «демократичних змін» у Росії. Але це, на думку Десаї, буде «жахлива ціна», бо американська політика призведе лише до зростання підтримки Путіна та екстремістів у Росії і неминучої поразки реформаторів. Американський дослідник із Колумбійського університету вважає, що можливий провал зустрічі в Кенненбанкпорті буде мати «жахливі наслідки для всього світу».

Що сталося над сибірською тайгою у 1908 році?

Німецький «Шпіґель» опублікував велику дискусію італійських, німецьких та британських науковців на тему Тунгуського феномену, який, вибухнув над сибірською тайгою 30 червня 1908 року. Приводом стало те, що італійські дослідники з Інституту морських досліджень з Болоньї під керівництвом Луки Ґасперіні нібито знайшли місце, точніше, кратер того вибуху, у вигляді озера Чеко, що за 8 кілометрів від епіцентру загадкового вибуху.

Італійські дослідники вважають, що це був уламок астероїда вагою 1500 тонн. Правда, італійцям і тим, хто їм сприяє, необхідно знайти матеріальний доказ цієї версії. А для цього необхідно дістатися на глибину понад 50 метрів і взяти проби загадкової твердої породи на дні сибірського озера Чеко. Нагадаємо, що вже сотні експедицій намагалися розгадати цю Тунгуську загадку, навіть було оголошено, що нібито знайдені уламки космічного корабля інопланетян. Але таємниця Тунгуски до сьогодні так до кінця і не розгадана.
XS
SM
MD
LG