Доступність посилання

ТОП новини

Всеукраїнський референдум: реальність чи передвиборчі технології?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 7 років тому українців уже питали, чи хочуть вони скоротити кількість парламентарів, скасувати їхню недоторканність і зробити Верховну Раду двопалатною. Президент Віктор Ющенко пропонує спитати їх про це ще раз і ширше — якою має бути Конституція України? Наскільки реальним є нині Всеукраїнський референдум?

Референдум – це всенародне голосування із найважливіших питань державного життя. Віктор Ющенко планує винести на референдум нову редакцію Основного Закону. Така президентська ініціатива вперше пролунала у День Конституції.

Віктор Ющенко: «Маємо унеможливити перетворення Ради на найвищий орган державної влади. Я вимагаю скасування необмеженої депутатської недоторканності. Нинішня ситуація є неприйнятною і за своєю суттю злочинною. Варто предметно розглянути пропозиції щодо скорочення терміну парламенту та його чисельності. Не виключаю доцільності повернутися до теми формування в Україні двопалатного парламенту. Це дозволить змінити представництво регіонів у законодавчому органі, підвищити відповідальність та якість законотворення».

Законодавча база для референдуму існує

Всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою або Президентом. Референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу. Підписи щодо призначення референдуму мають бути зібрані як мінімум у двох третинах областей. Про це йдеться у 72 статті української Конституції.

Наскільки реальним є провести Всенародний референдум і які побічні результати він може принести?

В інтерв’ю Радіо Свобода правознавець Микола Сірий зазначив, що до завершення процедури проведення дострокових виборів ідея проведення референдуму щодо змін до Конституції є примарною.

Микола Сірий: «Сама конструкція Конституції і положення, які передбачають внесення змін, все-таки зорієнтовані на процедуру внесення змін до Основного Закону через парламентський механізм. До того моменту, допоки не будуть проведені дострокові вибори, навряд чи буде поставлене питання про можливість якихось змін через референдум».

Чи варто виносити на референдум зміни до Конституції?

Між тим, питання проведення референдуму в українському законодавстві достатньо врегульовані, наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода юрист Сергій Власенко. Проблема ж, на його думку, полягає у небажанні посадовців дотримуватися законодавчих норм.

Сергій Власенко: «На жаль, у нас усі державні інституції демонструють небажання виконувати те, що прямо передбачене законом. Що ж стосується можливості винесення на референдум змін до Конституції, то з точки зору законодавства це можна зробити, але особисто я вважаю це неможливим, некоректним і недоцільним. Відповідно до загальної теорії, на референдуми виносяться питання, які потребують простої відповіді: так чи ні. Неможливо винести на референдум нормативний акт, де буде декілька десятків норм права і щодо якого будуть дискусії у правничих колах. Тому це повністю суперечить теорії референдумів».

Подібний референдум уже був

За часів Незалежності України був проведений лише один референдум — у 2000 році, за ініціативи Президента Леоніда Кучми та об’єднаних соціал-демократів, де пропонувалося зменшити кількість народних депутатів на третину, скасувати необмежену депутатську недоторканність та створити двопалатний парламент. Більшість українців сказали тоді «ТАК», однак жодних наслідків цей референдум не мав. Не увінчалися успіхом і відносно недавні зусилля об’єднаних соціал-демократів запустити референдум щодо вступу України в НАТО. Хоча вони і зібрали необхідну кількість підписів.
XS
SM
MD
LG