Доступність посилання

ТОП новини

Забудова по-українськи напередодні виборів


Тетяна Ярмощук Київ, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Є в Україні, кажуть, така прикмета: якщо політики обіцяють викорінити рейдерство, незаконні забудови і багатоповерхівки, які зводяться просто на відстані витягнутої руки від вашого вікна, – значить, скоро вибори. От і нещодавнє побиття мешканців київської вулиці Березняківської, які намагалися вберегти сквер від забудовників, викликало зливу політичних заяв.

Мер Києва Леонід Черновецький обіцяє нині зупинити скандальне будівництво. Він запевняє, що «бандити», які мали стосунок до побиття людей, будуть нести відповідальність.

За його словами, він сьогодні «ледве встигає скасовувати незаконні будівництва».

Минулого тижня спортивної статури молодики вчинили справжнє бойовище на київській вулиці Березняківській, коли мешканці кількох будинків намагалися вборонити сквер від зведення багатоповерхівки. 13 людей потрапили до лікарні з важкими травмами.

Тоді ж про допомогу потерпілим заявила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко.

Популізм і боротьба за власність?

Втім, на думку голови Асоціації ріелторів України Олександра Бондаренка, нинішня принциповість політиків – звичайний популізм, а то й прагнення до перерозподілу власності.

«Я б не дуже радів із того, що напередодні виборів політики починають ратувати за збереження історичних пам’яток чи щось інше. Тут можна знайти економічну складову. Досить часто на словах це захист, а насправді це перерозподіл ринку, досить привабливого з економічного погляду», – каже Бондаренко.

Врятувати може суд – і продаж землі

Як же діяти мешканцям, котрі потрапили у таку ситуацію? Юрист Олексій Резніков радить звертатися до суду і домагатися ухвали про тимчасову заборону проведення будівельних робіт.

За його словами, якщо дійсно є можливість довести, що порушується право мешканців, і якщо судовим рішенням будівництво буде заборонено, то невиконання такого рішення тягне за собою, зокрема, і кримінальну відповідальність.

Один із моментів, які може порушувати таке будівництво, – це санітарні норми, каже юрист: «Якщо у сусідніх метрах будується якийсь хмарочос, який перекриває сонце, то, можливо, навіть це може бути підставою для звернення до суду».

Статистика ж свідчить: у Києві людям доводиться щороку лягати під екскаватори, щоб уберегти зелені насадження від забудови. У 2004 році такий випадок стався в Подільському районі, наступного року – у Дарницькому і Шевченківському районах, через рік – в Оболонському, і цього року – у Дніпровському.

Олександр Бондаренко каже, що допоки землю не продаватимуть, а роздаватимуть чиновники за лише їм відомою мотивацією, цей перелік примножуватиметься.
XS
SM
MD
LG