Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» та БЮТ: паралельно, чи перпендикулярно?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як «Наша Україна» та Блок Юлії Тимошенко рухатимуться під час виборчої кампанії? І чи є гарантії уникнення зіткнень, якими були позначені минулорічні парламентські перегони?

Мегаблок, який би об’єднав Блок Юлії Тимошенко та «Нашу Україну», про ймовірність створення якого йшлося після першого Указу Президента про розпуск парламенту – не відбувся. Попри періодичні заяви нашоукраїнців, бютівці відразу заявили: на вибори потрібно іти різними колонами. Але йти все одно доведеться по одному й тому самому електоральному полю.

Від повторення сценарію минулорічних виборів, коли бютівці та нашоукраїнці грали один проти одного має убезпечити Угода про спільні дії, каже представниця «Нашої України» Лілія Григорович: «Угода передбачає не тільки спільні дії під час виходу «НУ» та БЮТу з парламенту, але такі ж союзницькі дії під час виборчої кампанії. Хто перший почне повторення минулорічної кампанії у стосунках, то, очевидно, втратить, як мінімум 10% голосів виборців».

«Наша Україна» та БЮТ в пошуку кооперації

«Наша Україна» та БЮТ зацікавлені, аби набрати більшість у наступному парламенті, каже в інтерв’ю Радіо Свобода бютівець Олег Білорус: «В політиці гарантії це річ теоретична. Але якщо виходити з практичних інтересів, то ці дві політичні сили зацікавлені в кооперації, для того, щоб разом набрати більшість місць у майбутньому парламенті».

Сьогодні БЮТ на «Наша Україна» близькі до порозуміння, каже політолог Олександр Палій: «І БЮТ, і «Наша Україна» змогли значною мірою очиститися в результаті всіх тих політичних подій, які відбулися останнім часом. З БЮТ пішла чверть депутатів, такі ж процеси відбулися і в «Нашій Україні». Пішли, або відійшли на другий план ті люди, які виступали за взаємне поборювання цих політичних сил».

Тим часом, «Наша Україна» та «Народна самооборона» підписали декладацію про створення єдиного блоку. Один з варіантів першої п’ятірки виглядає так: Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк та Микола Катеринчук.
XS
SM
MD
LG