Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах завершився дводенний саміт глав держав Росії та США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Джордж Буш і російський президент Владімір Путін зустрічалися у курортному містечку Кеннебанкпорт, штат Мейн, па північному сході у літній резиденції Джорджа Буша-старшого. Наслідком зустрічі, як уважають, може бути певне потепління відносин між США та Росією.

Слід зазначити, що зустріч була неофіційна, переговори – неформальні, протоколу не дотримувались і не було наприкінці ані комюніке, ані принаймні спільної заяви щодо результатів. Навіть прес-конференція після переговорів відбулася у неформальній обстановці, без трибуни. Обидва лідери просто стояли на галявині на березі океанської затоки й хвилин 15 відповідали на запитання репортерів.

Перед початком саміту Тоні Сноу, прес-секретар Білого дому, закликав не плекати надмірних сподівань щодо результатів. Він підкреслював, що ця зустріч - приватна. Але коли Буш і Путін, усміхнені, явно у доброму гуморі, вийшли до журналістів, відчувалося, що саміт був справді результативним і може сприяти поліпшенню взаємин.

Нові пропозиції стосовно ПРО

За словами Путіна, переговори були «вельми істотними» і в деяких питаннях конструктивними, зокрема з проблеми іранської ядерної програми та щодо плану Вашингтона розмістити на сході Європи елементи системи протиракетної оборони. Путін як відомо, пропонував, замість європейского розміщення, спільно використовувати радарну станцію стеження, орендовану росіянами в Азербайджані. У Кеннебанкпорті він додав нову пропозицію: розширити діалог щодо ПРО, залучити до участі в ньому країни НАТО.

Президент Буш підтримав ініціативу: «Це більш ніж цікава ідея. Це ідея, що ми її започаткували консультативними зустрічами... Тож, президент (Путін) зробив дуже конструктивний і сміливий стратегічний хід. І справді, чому б нам не розширити діалог і долучити до нього Європу через НАТО і через Раду «Росія-НАТО».

Більш важливою для Америки є проблема іранської ядерної програми збагачення урану, що веде, на думку Міжнародної комісії з атомної енергії, до створення ядерної зброї. Це питання Буш і Путін докладно обговорили і, за словами Буша, він дійшов висновку, що коли Росія і Америка досягають єдності поглядів, це дає результати. Він мав на увазі голосування у Раді Безпеки ООН щодо санкцій проти Ірану. Тому, каже президент США, «я високо оцінюю позицію Росії в Об’єднаних Націях. Я розраховував на російську підтримку щодо чіткої перестороги іранцям (тобто застосування санкцій), тож ця підтримка і ця пересторога даються взнаки і, сподіваюся, ми зможемо переконати (іранський) режим, що з народом в Ірані у нас проблем нема, наша проблема – з режимом, який порушує міжнародні норми».

Президент Путін розповів, що на рибалці він зловив рибу, але відпустив на волю. Не виключено, однак, що йому порадили це зробити, бо, за американським законом, якщо риба довша тридцяти сантиметрів, її належиться відпускати.
XS
SM
MD
LG