Доступність посилання

ТОП новини

Мусульмани не всі терористи, майже всі терористи – мусульмани; «Рівновіддалена дистанція» в німецькій політиці; Чому польські інвестиції так «полюбляють» Україну?


Прага, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нещодавні спроби терактів у Лондоні і Ґлазґо викликали цілу хвилю публікацій щодо нових терористичних загроз у Європі. Газети вважають, що європейські мусульмани мають сказати тут своє вагоме слово осуду. Дедалі більше критики викликає у Європі німецька політика «рівновіддалення» від США та Росії. Газети також пишуть, що українські біди, зокрема, непретензійність місцевих трудівників, приваблюють чимало іноземних інвестицій.

Лондонська «Дейлі Телеґраф», аналізуючи нещодавні невдалі теракти, вважає, що місцеві британські мусульманські громади мають «зробити більше, аніж просто висловлювати свій осуд» терористам.

Газета вважає, що «всіх мусульман, без сумніву, не можна вважати потенційними терористами». Але на сьогодні, наголошує «Дейлі Телеґраф», «практично всі потенційні терористи – мусульмани».

Газета вважає, що мусульмани Великої Британії мають активніше брати участь у комплексі твердих заходів проти тероризму.

Не лише британські, але й інші європейські газети вказують, що нинішня хвиля тероризму пов’язана частково з так званим «комплексом неідентичності» третього покоління молодих мусульман у Європі. Про це, зокрема, пише у вівторок і впливова французька «Фіґаро».

Ці молоді люди, яких «Фіґаро» називає «вже не пакистанцями чи алжирцями, але й ще і не британцями і не французами», підпадають під негативний вплив сучасних темпів європейського життя та вважають себе часто ізгоями і самі шукають контактів із організованими терористичними силами у світі.

Цьому часто сприяє, як зауважує французький часопис, пасивність мусульманських громад.

Німецьке потурання Росії загрожує сусідам Москви

Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» звертає увагу на скарги нових членів ЄС щодо проявів у Німеччині так званої політики «рівновіддалення» від США і Росії, що на практиці стає загрозою для східноєвропейських сусідів Росії.

Газета цитує естонського президента Тоомаса Хендрика Ільвеса, який вважає, що є країни – члени ЄС, які «пішли занадто далеко в їхній політиці заспокоєння Росії». Маються тут на увазі і заяви німецьких соціал-демократів, членів урядової коаліції в Німеччині, які закликають до німецького «рівновіддалення» щодо США і Росії.

«Інтернешнел Гералд Трібюн» цитує слова чеського президента Вацлава Клауса, якого дивує «незрозумілість» та «іраціоналізм» такої позиції, а також і його думку, що така позиція деяких німецьких політиків «показує певні амбіції в Німеччині».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» також наводить думку відомого політичного аналітика Ґерда Кенена, який попереджає, що Владімір Путін, «як і Ленін та Сталін», знову зробив Німеччину об’єктом «реанімації світових амбіцій Росії».

Газета також наводить думки аналітиків із приводу пасивності щодо цих потуг Росії з боку канцлера Німеччини Анґели Меркель. Вони пояснюють це обережністю німецьких правих у нинішній коаліції перед виборами 2009 року.

Дешеві українці

А польська «Ґазета Виборча» вважає одним із логічних пояснень експансії польських інвесторів в Україну те, що «український трудівник у середньому заробляє 65 американських центів на годину, а поляк – у п’ять разів більше».

це означає, на думку польського видання, що польські бізнесмени в Україні виграють на набагато нижчих виробничих витратах через дешевизну українських роботяг.
XS
SM
MD
LG