Доступність посилання

ТОП новини

Римський Колізей


Наталка Кудрик Рим, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Незабаром, а саме у символічний день 07/07/07, у Лісабоні (Португалія) мають оголосити сім нових чудес світу. Із-поміж кандидатів – знаменитий римський амфітеатр Колізей. Його вважають символом італійської столиці та унікальною пам’яткою античної архітектури. «Поки стоїть Колізей – існуватиме Рим, а, як зникне Рим – зникне і світ», – говорили у давнину.

Римський Колізей
(RadioSvoboda.Ua)
Грандіозна будівля давньоримського амфітеатру стоїть уже майже дві тисячі років. А звели її за неповних 10 років у I столітті під час правління імператорів Флавіїв. Тому у Стародавньому Римі амфітеатр і називали «Флавіїв». Згодом він став відомий як Колізей, що, за однією з версій, пов’язане з латинським словом «colosseum», тобто «величезний, колосальний».

Хоча до наших часів Колізей зберігся частково, його масивність вражає. Це був амфітеатр у формі еліпса, а не кола — щоб умістити більшу кількість глядачів. Його довжина сягала 188 м, ширина – 156 м, висота – 52 м. Нині руїни колись чотириярусної будівлі мають колір темно-сірої цегли. Насправді ж Колізей був білим, бо його стіни древні римляни облицювали гладким білим мармуром.

Народ вимагав хліба і видовищ

Хліба і видовищ вимагав народ від правителів Римської імперії. Найпопулярнішим місцем для задоволення таких потреб і став Колізей. Там могли розміститися 50 тисяч глядачів. Вони займали місця відповідно до свого соціального положення: чим нижчий сектор, тим вищий статус. 80 арок на кожному з трьох поверхів, численні сходи і коридори всередині амфітеатру дозволяли людям залишити будівлю без тисняви за кілька хвилин.

Та римляни не завжди поспішали розходитись. Збуджені і бадьорі вони ще продовжували вигукувати: «Бий! Ріж! Пали!». Це заклики до бійців, котрі боролися з дикими тваринами на арені Колізею. Такими вигуками підбадьорювали і гладіаторів, які проводили між собою смертельні бої мечами.

Руїни Стародавнього Риму біля амфітеатру
(RadioSvoboda.Ua)
Історик Альберто Анджела розповів: «Існували 12 категорій гладіаторів. Одні боролися навстоячки, інші на конях, а деякі і на возах. Убитих виносили зі сцени через так звані ворота мертвих».

Тут також карали злочинців та страчували перших християн

На арені римського амфітеатру карали злодіїв, ґвалтівників, шахраїв, злочинців, засуджених до смерті. Фактично, це було місце публічних екзекуцій. Там страчували перших християн – послідовників нової на той час релігії. Вшановуючи їхню пам’ять, нині щороку у Страсну п’ятницю напередодні Великодня Папа Римський очолює хресну ходу біля стін Колізею.

Після занепаду Римської імперії наприкінці V століття, з часом занепав і амфітеатр Колізей – у VI столітті. У середні віки він перетворюється на каменоломню, звідки розбирають блоки для будівництва у Римі нових церков та палаців. Від остаточного руйнування будівлю врятував Папа Бенедикт IV, котрий у 1750 році оголосив Колізей святим місцем.

Нині пошкоджений, але все ще величний амфітеатр знову притягує до себе численних глядачів-туристів. Однак цього разу видовищем є сам Колізей. Посивілий, але вічно молодий!
XS
SM
MD
LG