Доступність посилання

ТОП новини

Сезон отруєнь. Як влітку вберегтися від сальмонельозу та інших хвороб брудних рук та зіпсованих харчів?


Олександр Лащенко, Віола Бурда Для 85 мешканців Канева та навколишніх сіл обід в їдальні однієї з місцевих птахофабрик спричинив госпіталізацію та діагноз „сальмонельоз”. Такими є попередні дані МНС. Куштували у тій їдальні омлет і котлети зі свинини. Щоправда, чи справді саме в цих харчах притаїлася сальмонела, стовідсотково ще не встановили. Можливо, до отруєння призвели заражені яйця, а можливо, просто кухар забув помити руки. Як реагують на канівський спалах сальмонельозу? І як влітку, коли часто доводиться їсти за межами дому, вберегтися від інфекцій? Про це “Звуки життя” – “Сезон отруєнь”.

Канівська лікарня була не готова до надзвичайної ситуації районного масштабу - саме так кваліфікує наслідки отруєння працівників птахофабрики керівник МНС Нестор Шуфрич. Водночас міністр запевняє - другої хвилі сальмонельозу не буде. За його твердженням, усіх хворих розмістили в лікарні, а членів їхніх родин обстежили. Мовляв, ситуація під контролем. Нестор Шуфрич:

“У разі, якби кількість хворих сягнула ста і були б відповідні матеріальні збитки, ми мали б надзвичайну ситуацію державного рівня. Ми очікували до 120 хворих. На сьогодні завершується інкубаційний період недуги, ми сподіваємося, що нових хворих більше не буде”.

Осередок масового захворювання людей на сальмонельоз виявили на Черкащині 27-го червня.

Нестор Шуфрич: “Сподіваємося, що нових хворих більше не буде”
Уже з’ясовані причини отруєння в їдальні - заявляє водночас міністр і додає: їх може бути кілька. Нестор Шуфрич:

“Це порушення техніки виготовлення омлету, недостатня його термічна обробка. А також імовірне знаходження сальмонели в яйцях, з яких готували омлет. Є ще одна версія – отруєння сталося внаслідок хвороби одного з працівників цієї їдальні”.

Нестор Шуфрич також заспокоював мешканців Канева. Як заявляв міністр, яйця, через вживання в їжу яких могло статися масове захворювання, були придбані на одній із птахофабрик Київщини. Причому робили це невеликою партією і спеціально для приготування обіду працівникам „Канівської птахофабрики”. Тобто, наголошував пан Шуфрич, ці яйця не потрапили у вільний продаж та на прилавки магазинів. А на птахофабриці, де їх закупали, провели перевірку.

Лікування хворих, які потрапили до Канівської районної лікарні після обіду на птахофабриці, проходить успішно, зазначає головний лікар цього закладу Олександр Моргун:

“Хворі у задовільному стані закінчують лікування та готуються на виписку. Одужання триває приблизно тиждень, до того ж потрібен певний час на повторні аналізи. Якщо не лікувати, можливі й смертельні випадки”.

Сальмонельоз — гостра кишкова інфекція. Її бактерії дуже стрімкі та стійкі. Сальмонела здатна подолати за мить відстань, яка в кілька разів більша самої бактерії, констатують лікарі. А живучість бактерій феноменальна.

"Живучість сальмонелли"

ЗОВНІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕЗДАТНІСТЬ САЛЬМОНЕЛИ ВИЖИВАТИ


До речі, в молоці, м''ясі сальмонели можуть не лише зберігатися, а й розмножуватися. При цьому на смаку та вигляді харчів це жодним чином не позначається. А найбільше сальмонели полюбляють мешкати в жовтках яєць. Тому варити яйця краще вкруту.

Бактерії сальмонели
(public domain)
Загалом половина спалахів сальмонельозу має своїм джерелом курку.Страждають на цю недугу також корови, свині, миші й навіть кішки. Хоча серед них носії зустрічаються рідко. У людини зараза дає про себе знати вже через півдоби після отруєння. Хоча буває, що інкубаційний період розтягується до трьох днів. Початок недуги – гострий: температура зразу підскакує до 39-ти градусів, людину нудить, у неї болить живіт і голова, тягне на блювоту. Сальмонельоз – не тільки “хвороба брудних рук”, це передусім “хвороба зіпсованих харчів та брудної води”. Докладніше - заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська:
Людмила Мухарська: “Якщо б була відповідна термічна обробка, збудники сальмонельозу мали загинути”
(photo from mns.gov.ua)


“Основні шляхи потрапляння до організму людини - харчові продукти і питна вода. Може передаватися і через брудні руки, через предмети довкілля. Але якщо продукти містили збудник сальмонельозу і при цьому була відповідна термічна обробка, бактерії мали загинути”.

Через три дні ризик повторення сальмонельозних спалахів (як канівського) зросте. Адже 7-го липня, через три сімки у даті, працівники ЗАГСів очікують на весільний бум. А отруєння на літніх весіллях – не унікальна річ. У містах є спеціальні фірми для молодят із достатком. Їхні співробітники займаються прикрашанням зали, розробкою весільних меню, доставкою страв та обслуговуванням весільного столу. Для літа придумали особливі меню, каже представниця однієї з таких фірм у Києві Ірина. Вона розповіла, які страви можуть бути на святковому столі влітку і яких треба уникати:

“Це багато овочів, фруктів. Це може бути фруктовий суп – наприклад, із ревеня, із полуниці, із малини. Це може бути окрошка. Бажано влітку уникати паштетів та печінки.Уникаємо молочних продуктів. І ніяких майонезних салатів – абсолютно! Вживається тільки кукурудзяна олія, соняшникова і оливкова”.

Для Чехії випадки масового отруєння – рідкісна ситуація. Там звикли прискіпливо вивчати продукти, які продають у магазинах. Допомагає пересічному споживачеві громадське телебачення, що систематично повторює основні правила, як мають виглядати свіжі продукти і які позначки мають бути на упаковці. Кореспондентка Радіо Свобода у Празі Оксана Пеленська:

“У Чехії приховати харчове отруєння у пивному барі чи звичайній їдальні десь на підприємстві неможливо. Чехи знають, кому поскаржитись, а винному буде непереливки. Наприклад, у місті Брно свого часу виявили несвіже м’ясо у супермаркеті. Вже наступного дня директора цього супермаркету звільнили. Загалом масових отруєнь харчами чехи намагаються не допускати”.

(RadioSvoboda.Ua)
Здавалося б, сонце, тепло, вода – що ще треба для задоволення? І ніяких при цьому бронхитів, грипів та застуд.

Але влітку на людей чатує не менше хвороб, ніж узимку. Якщо не миєте руки перед їжею, куштуєте харчі “не першої свіжості”, ризикуєте підхопити заразу, попереджають лікарі. Доброго здоров’я бажають вам “Звуки життя”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG