Доступність посилання

ТОП новини

Шукаю ХАБАРНИКА! Плачу ДОРОГО!


Леся Штогрин, Олександр Лащенко Нещодавно довелось бути свідком однієї розмови. Мама одинадцятикалсниці голосно обурювалася тим, що чесне ставлення до складання іспитів уже зникло навіть у школі. Адже однокласники її доньки чи не цілим класом шукають, кому б дати хабара.У такий спосіб підлітки намагались дізнатись раніше від інших, яка тему переказу для випускного іспиту з української мови. Підсумок обуреної мами: яке майбутнє чекає на країну, в якій навіть шістнадцятирічні діти націлені не наполегливо вчитись, а давати хабарі.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи готові дати хабара за вступ Вашої дитини:
Володимир, економіст:
- Навіть золоті медалісти дають хабарі. Від 5 до 10 тисяч доларів. Ті, хто розумніші, беруть їх, як допомогу навчальному закладу. Зробили таке. Типу, я добровільно прошу ректора взяти у мене кошти для того, щоб цей заклад не розвалився. Є багато способів. Я жодного разу не платив хабарі. Хоча мій син добровільно пішов з університету і зараз назад проситься. І я йому сказав: якщо захочеш, будеш вчитися....
Анна Миколаївна, пенсіонерка:
- У мене внук вступає зараз до університету, ми нічого не платимо.
Євген Миколайович, інженер:
- Син вступає зараз. Я нічого не плачу. Якщо не вступить? Я буду платити тоді офіційно. Я хабарі принципово не даю.
Марина, перукар:
- Ну, звісно, батьки допомагають своїй дитині, у будь-якому випадку. Якщо не вступить на бюджетне, то, природно, доведеться платити. В принципі, я розглядаю такий варіант, але робити цього, звісно, не хочу.
Ростислав, системний адміністратор:
- Хабара дати? Хм... Не знаю, ну, всі ж так роблять...Але навряд чи... Якщо не дано, то для чого дитину мучити. Простіше за ці ж гроші просто диплом купити... Для чого тоді цей вступ?
ГЛАС НАРОДУ:
Чи готові дати хабара за власний вступ?
Саша, майбутній медик:
- Я, коли вступав, не розглядав взагалі таких варіантів. Бо я вступав після підготовчих курсів при університеті. І завдяки цим курсам вступив. Бо не вступав на загальних засадах. Але в нашій країні хабарі за вступ — нормальна практика у всіх практично вузах.
Юля, 9 клас, вступає в технікум:
- Я вступаю в Київський технікум електронних приладів. Своїми силами буду пробувати. А якщо не вступлю, то повернуся до школи.
Слава, студент:
- Я за хабара і вступав! За мене домовились. І я просто здав документи. Моя вчителька зі школи мала хороші зв''язки в одному університеті. І я так вступив, просто через вчительку.
Ольга, учениця 9 класу:
- Ой. Не хочу. Принципово... Але друзі, які вже вчаться, розповідають, як там все реально відбувається. Не хочуть ставити хороші оцінки. Навмисне ставлять двійки, щоб до них прийшли з грошима... Ну що ж, доведеться щось робити... На роботу піти працювати, щоб мати гроші на таке.
Влад, студент:
- Я зараз вчуся в університеті. Вступав за хабара. Як, напевне, і всі. У мене були знайомі, які вже вчились у цьому навчальному закладі. Вони просто показали, до кого треба підійти. Я там з''явився лише раз, коли треба було принести якісь папери. Я приніс, поклав папери — і все, вже знав, що вступив.


Більше половини із 470 тисяч українських старшокласників припускають, що можуть заплатити хабара за вступ до вищих навчальних закладів. При цьому близько 40% з них уже готові це зробити, а ще 20 % розмірковують, давати хабара чи ні. До таких висновків дійшли дослідники з польської неурядової організації Форум - Інтеграція - Демократія - Європа разом з центром прикладної політики Стратогема.

За їхніми підрахунками, загальна сума хабарів у такій інтелектуальній сфері, як вища освіта, ТРИСТА МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ. Наприклад, щоб вступити на контрактну форму навчання до одного з елітних столичних інститутів, треба викласти десять тисяч доларів.

Однак такі цифри залишаються лише на рівні оцінок, адже суми хабарів, що були зафіксовані і доведені у судовому порядку Міністерством Внутрішніх справ, набагато менші. Розповідає начальник Департаменту Державної служби боротьби з економічними злочинами МВС України Сергій Черних:

- Криміногенна ситуація у сфері освіти залишається напруженою. За останні п’ять років сума збитків по такого роду злочинах, кримінальні справи по яких уже закінчене провадження, сягає понад 20 мільйонів гривень. Особливого розмаху хабарництво набуває в період вступної кампанії. Найбільш небезпечним при цьому є не тільки зростання сум хабарів, які вимагаються і в окремих випадках вже сягають не одного десятка тисяч гривень, а те, що такі вимагання набувають системного характеру, через що в злочинну діяльність втягуються сотні студентів...

На думку міністра освіти та науки України Станіслава Ніколаєнка, одна з головних причин корупції у сфері освіти – це готовність самих студентів та їхніх батьків давати хабарі викладачам.


Незважаючи на те, що міліціонерів першочергово турбує саме “вимагання” хабарів, освітяни впевнені: рушійною силою хабарництва є ті, котрі хабарі дають. Зауважує Ярослав Болюбаш, директор департаменту вищої освіти Міносвіти України:

- Звісно, що первинно винний той, хто дає, бо він є тим початком зла, ініціатором. Але, звичайно, велика відповідальність на тих, хто бере. Чого ти береш? Воно тобі належить? Ти заробив ці гроші? Але це проблема суспільства, в якому ми живемо... Доведене суспільство до того, що втрачене почуття честі...Але ми з цим боремося. На період вступної кампанії діє телефон гарячої лінії, на яку можна дзвонити. Нормативною базою передбачене недопущення контакту один на один. І вступні іспити приймають мінімум два екзаменатори. Запроваджуються письмові іспити у формі тестів, коли оцінювання залежить не від конкретної людини, а від технології... Підвищується зарплата викладачам... Але основа боротьби з хабарництвом – це все ж таки роз’яснювальна робота...

Однак факти залишаються фактами: хабарі за вищу освіту дають і беруть. Як таким способом стати магістром технічних наук, нам погодився розказати Андрій із Києва.

- У нас було кілька варіантів, як можна було ці питання вирішити. Перше – це були студенти, які вже вчились в цьому університеті. Вони мали контакти з певними викладачами, вирішували з ними ці питання і потім збирали з майбутніх студентів гроші. І люди заходили на іспит і щось ніби там готували, потім сідали і отримували оцінку. Були особисті зв’язки. Ну, от ти говориш, що не можеш прийти і здати іспит, або не хочеш. Ти хочеш якось інакше це вирішити. Тобі відповідають або прямо або якось інакше. Платиш гроші. Шукаєш контакти тих людей, хто може занести потрібному викладачеві гаманець з грошима.

«Більшість моїх однокласників дуже клопочуться про майбутнє, ретельно обирають університети, спеціальності, бігають по репетиторах, готуються до вступних іспитів. Я теж готуюсь. Але мої батьки так переживають за мене, що готові дати хабара за мій вступ.

Намагався поговорити з ними, але вони вже все вирішили. Кажуть, якщо я, не дай Боже, не вступлю, то осоромлю їх перед друзями та колегами. Їм буде дуже неприємно та образливо, бо я хлопець недурний. Вони хочуть перестрахуватись. Але мені страшенно не хочеться перестраховуватись таким чином, цей вчинок мене принижує.Прошу Вас, дорогі батьки, дозвольте спробувати свої сили самостійно і переконатись у тому, що я чогось вартий, чогось можу досягнути сам. Не намагайтесь мені перешкоджати, бо так ви можете мене скалічити. А я намагатимусь вас не осоромити. Люблю вас!»


Сергій, випускник


Саме з родини береться тяга абітурієнтів до хабарництва. Запевняє психолог Наталя Кухтіна.

- Коли в родині чоловік і жінка у своїх стосунках застосовують модель – ти мені винна і ти мені винен, і при цьому ніхто нікому нічого не дає,— це так зване психологічне хабарництво. Дитина з такою психологією не вмотивована щось віддавати. Такі риси в дитини формуються до п’яти років. З трьох років це можна прослідкувати, і за умови кваліфікованої допомоги батькам це можна виправити.

Відповідь на запитання, як боротись з хабарництвом у сфері освіти, коли у ньому зацікавлені і вступники, і викладачі, схоже, знайшли у Польщі. Просто скасували вступні іспити. Більше про це знає наша польська кореспондентка Єва Поштар:

Слухати:



Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG