Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий Гість – заслужений працівник культури України Олексій Доля


Ірина Перешило Київ, 06 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Заслужений працівник культури України Олексій Доля розповідає про організацію Алеї майстрів, яка працюватиме під час проведення фестивалю етнічної музики «Країна Мрій».

Р.С.: Олексію, що собою представлятиме Алея народних майстрів на фестивалі. Перш за все, скільки їх прибуває на свято?

О.Д.: Вже четвертий рік на фестивалі працює Алея майстрів. Починали з 50-ти майстрів, а цього року їх буде майже 160.

Р.С.: З який регіонів прибувають майстри?

О.Д.: Майже з усіх регіонів України. Буде Дніпропетровщина, Полтавщина, Франківщина, Вінничина, Чернігівщина, Київ. Ця Алея майстрів відрізняється від подібних виставок народних промислів тим, що тут більше 50 майстрів проводитимуть майстер-класи, тобто вчитимуть. Ковалі будуть кувати, гончарі крутити на гончарних кругах. У нас буде представлено чотири способи ткацтва: горизонтальне, вертикальне.Можна дивитися і вчитися.

Р.С.: Окрім зазначених, які ще майстри народних ремесел будуть працювати на фестивалі?

О.Д.: Майстри плетіння з соломи, кореня сосни, бісеру, різьбярі, писанкарі, вишивальниці, майстер-клас із виготовлення музичних інструментів, до речі, народної традиційної кобзи.

Р.С.: Цікаво, звідки прибув цей майстер?

О.Д.: З Києва. У Києві є ця школа, де лірники, бандуристи, кобзарі самі виготовляють інструменти. Так само буде показувати майстер, як робити сопілки.

Р.С.: Це четвертий рік поспіль працює на фестивалі Алея майстрів. Чи викликає це інтерес у гостей фестивалю?

О.Д.: Наведу лише один приклад, коли минулого року на фестиваль прибув колишній міністр культури Ліховий. І попереджав, що на Алею може зайти не більше, як на півгодини. То він в результаті пробув там п’ять годин і навіть не встиг подивитися концерт. Він з ткачами ткав, писав сам писанки, кував з ковалями. Отак і з усіма. Ніколи у мене на Алеї майстрів немає проблеми з відвідувачами. Так само є дуже багато охочих майстрів, зараз дуже багато дзвонять, виходять по інтернету, але всіх взяти не можна.

Р.С.: Які критерії відбору майстрів на фестиваль?

О.Д.: Традиційне народне мистецтво. Щоб це були художні традиційні речі. Не те, що продається в переходах чи на Андріївському узвозі – обереги, матрьошки. Ширпотреб, одним словом. Ті, хто хоче таке побачити на Алеї майстрів, то там подібного не буде.
XS
SM
MD
LG