Доступність посилання

ТОП новини

«Я запрошував російського посла до дискусії, але він... просто не прийшов» – американський конгресмен Елсі Гестінгз в інтерв''ю Радіо Свобода


Ольга Буряк Київ, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відтоді як Україна стала незалежною питання енергетичної безпеки і диверсифікації постачання енергоносіїв залишаються ключовими для українського уряду. Україна і далі залежна від російської монополії на енергоресурси у Європі. Конгресмен Елсі Гестінгз (Alcee L. Hastings), який очолює Комісію з Безпеки й Співпраці у Європі (відому ще і як Гельсінська Комісія), в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що питання енергетичної безпеки є пріоритетними для США. А на запитання чи добрим для України є монополізація енергетичного ринку він відповів:

Елсі Гестінгз, Ольга Буряк
– Ні! Я гадаю, що уряд України усвідомлює: країна цілковито залежна від російської нафти і газу. Але Україна має величезні поклади природного палива. Це є джерелом енергії. Яким би трагічним не видавався Чорнобиль, він має спонукати до вироблення біопалива – тобто альтернативної енергії. Я вірю, що Україна стане лідером саме у цій галузі.

– Яким чином Сполучені Штати – лідер у розвитку технологій виготовлення біопалива – можуть посприяти у цьому Україні?

– Я гадаю, Сполучені Штати через академічні й дослідницькі центри, які працюють над цим у світі, можуть поділитися досвідом. Я також вважаю надзвичайно важливим розуміти, що Україна, яка зараз цілковито залежна від російських енергоносіїв, мусить всіляко домагатися незалежності від російського нафтового потоку. Це не означає, що слід припинити бізнес із Росією в цій галузі, але вам треба розуміти, що в майбутньому Україні слід ширше співпрацювати з Європою для здобуття енергетичної незалежності.

Але, знаєте що? – це не лише українська проблема. Світ переживає енергетичну кризу. І я особисто, як Голова Гельсінкської Комісії, якраз і домагаюся на теренах ОБСЄ, що охоплюють Україну і Росію, щоби питання енергетичної безпеки стало найбільшим нашим пріоритетом. Я вже зустрічався з представниками Азербайджану й Білорусі, я також запрошував до дискусії і посла Росії, але він просто вирішив не прийти. Не те, що він такий вередливий, але просто не прийшов. Це все надзвичайно болючі питання не лише для України, не лише для Америки, але й для цілого світу.

– Конгресмене Гестінгз, в Україні занепокоєні тим, що Сполучені Штати та Європейський Союз можуть пожертвувати демократичними свободами і правами людини задля вирішення енергетичних питань, зокрема з Росією.

– На мою думку, це занепокоєння пов’язане з тим, що всі учасники розрахунків – і ті, хто розвиває нафтову галузь, і видобувачі, і ті, хто просуває нафту на ринку, і ті, хто її потім споживає, – часто спокушаються на гроші. Це трапляється усюди в світі. Ринок нафти – це, справді, царина, у якій дуже мало хто розуміється. Так виглядає, що ринок енергоресурсів має схильність до непрозорості. Я дуже сподіваюся, що ми матимемо прозоріші угоди у світі. Я вірю, що це допоможе уникнути корупції.

– Конгресмене Гестінгз, чи Ви збираєтеся про це говорити з російською делегацією?

– Звісно!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG