Доступність посилання

ТОП новини

Емпатія: чи можна влізти в шкуру іншого?


Інна Набока Київ, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Існують люди, які здатні переживати чужий біль, страждання або, навпаки, радість, задоволення як свої власні. У буденному житті ми говоримо, що вони добрі, чуйні, гарні друзі. Психологи ж називають цю якість красивим терміном «емпатія».

Слово «емпатія» грецького походження і означає співпереживання. Але під емпатією розуміють не просто співпереживання чи співчуття. Це здатність людини відчувати і переживати емоційний стан іншого як свій власний, сприймати навколишній світ так, як сприймає його інший, відчувати біль чи насолоду, як відчуває інший.

Відчути себе на місці іншої особистості, як то кажуть, «влізти в її шкуру» — це і є емпатія. Щоправда, при цьому треба непогано цього іншого знати. Саме тому важко співпереживати стражданням якихось абстрактних людей у далеких країнах.

Поняття емпатії застосовується не лише до живих людей. Адже співпереживати можна і літературному героєві, і тварині, і зламаному дереву. Або вже й зовсім абстрактним речам: ідеї, культурі.

Є люди з дуже розвиненою емпатією, аж до повного занурення у світ почуттів іншої особи, а є майже глухі до чужих переживань, зосереджені виключно на власних почуттях і думках. Між цими двома крайнощами – увесь спектр наших емпатійних здібностей.

Емпатія – і для шлюбу, і для політики

Зрозуміло, що набагато легше спілкуватися, знаходити взаєморозуміння з емпатичними людьми. Здатність до емпатії є основою для дружніх стосунків, вона дуже важлива у коханні та шлюбі. До того ж, здатність до співпереживання тісно пов’язана з готовністю надати допомогу і підтримку іншому.

Від чого ж залежить здатність до емпатії? Більшість фахівців вважає, що емпатичні тенденції є у кожного, але їхній розвиток залежить від виховання і соціального оточення. Зростають же емпатичні здібності зі збільшенням життєвого досвіду. Дуже важливо також бажати налаштуватися на одну емоційну хвилю з іншою людиною.

Розвинути емпатичні здібності, навчитися застосовувати емпатію в особистому і професійному спілкуванні допомагають різноманітні тренінгові методи. Адже здатність до емпатії – необхідна професійна якість усіх, хто працює з людьми: керівників і чиновників, медиків і педагогів, продавців і психологів. Без емпатії неможливо стати ні письменником, ні актором, ні детективом.

Проте існує ще одна сфера діяльності, де здатність до емпатії є абсолютно необхідною. Це політика. Втім, українські політики, здається, ще цього не усвідомили.
XS
SM
MD
LG