Доступність посилання

ТОП новини

348 років від розгрому московської армії об’єднаним українсько-татарсько-польським військом біля Конотопа


Віталій Пономарьов Київ, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 348 років тому сили міжнародної коаліції у складі козаків, кримських татар, ногайців та поляків розгромили під Конотопом стотисячну московську армію. За висловом козацького літописця, у той день з усієї московської кінноти «міг утекти до свого обозу під Конотопом хіба що той, хто мав крилаті коні».

У вересні 1658 року гетьман Іван Виговський у таборі неподалік Гадяча на Полтавщині уклав із представниками польського короля договір про створення федерації Польщі, України та Литви.

Відтак Переяславська угода втратила чинність, тож московський цар Олексій Михайлович оголосив Виговського зрадником і закликав українців не коритися йому.

Натомість гетьман наприкінці березня 1659 року видав універсал, у якому пояснив укладання Гадяцького договору прагненням захистити Україну від поневолення царем:

«Свої приватні справи відсунули ми далеко перед славою Божою і справами громадськими, щоб нашу свободу, здобуту з Божою поміччю і освячену кров’ю, могли заховати, а по смерті передати нащадкам нашим».

На початку квітня 100-тисячна московська армія під командуванням князя Олексія Трубецького перейшла кордон, біля містечка Срібного на Чернігівщині розбила козацький загін Петра Дорошенка і взяла в облогу Конотоп.

5 тисяч козаків обороняли місто до початку липня, коли туди підійшло об’єднане військо на чолі з Виговським.

До нього входили 16 тисяч козаків, 30 тисяч кримських татар і ногайців, загін поляків та підрозділи сербів, німців і румунів.

9 липня козаки атакували московське військо на переправі через річку Соснівку за 15 верст від Конотопа.

Втягнувши в бій більшу частину московської кінноти, Виговський удав, що відступає, і переправився через Соснівку.

Козаки загатили річку, вода затопила береги, і коні важко озброєних московських вершників стали в’язнути в трясовині.

Козаки перейшли в контратаку, а із засідки ударила ногайська і татарська кіннота.

Втративши 40 тисяч убитими і пораненими та 15 тисяч полоненими, московська армія поспіхом відступила до Путивля.
XS
SM
MD
LG