Доступність посилання

ТОП новини

10 років зближення чи політичних спекуляцій?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Десять років після підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО. Втім, питання атлантичної інтеграції України й досі викликає чи не найбільше суперечок.

9 липня 1997 року під час саміту НАТО у Мадриді між Україною та Організацією Північноатлантичного договору була підписана Хартія про особливе партнерство. Підписи під документом поставили тоді Президент України Леонід Кучма та Генеральний секретар НАТО Хав’єр Солана. Цим документом також була заснована Комісію Україна – НАТО.

Потрібно проводити роз''яснювальну роботу

Згодом НАТО перетворилося на предмет передвиборчих спекуляцій. Проте в Універсалі національно єдності, підписаному минулого року Президентом, «Нашою Україною», Партією регіонів та СПУ зазначалося, що вступ України до Північноатлантичного Альянсу вирішуватиметься на Всеукраїнському референдумі, якому передуватиме належна роз’яснювальна робота.

Радник Прем’єр-міністра Костянтин Грищенко зазначає: «Важливо донести до простих громадян всі важливі складові базової інформації. Що є НАТО? Чому і де виникли ті проблеми, які сьогодні заважають у деяких країнах Європейського континенту сприймати НАТО як позитив. Уряд Януковича ухвалив рішення про виділення достатніх, в крайньому разі значно більших ніж раніше, коштів на проведення цієї роботи».

Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк закликає політиків не перекладати на плечі народу питання, пов’язані зі вступом чи співпрацею України з НАТО. А на думку заступника Секретаря РНБО Ігоря Дріжчаного, рівень роз’яснювальної роботи, яка проводилася упродовж року, недостатній.

Ігор Дріжчаний: «На жаль, серед певної частини населення панує думка, яка закладалася у нашу свідомість десятки років, що НАТО – це такий страшний дядько з ядерною палицею у руках. І дуже мало ми в Україні знаємо про ті переваги, які отримали держави-учасниці Альянсу, у сфері оборони, у сфері побудови Збройних Сил. Особисто я вважаю рівень роз’яснювальної роботи недостатнім».

«Ми не йдемо в Україну для того, щоб «продати» НАТО. Ми не торгуємо НАТО...»

НАТО може підтримати Україну в її інформаційній кампанії щодо діяльності Північноатлантичного альянсу, але це перш за все відповідальність українського уряду, роль якого НАТО не має перебирати на себе. Про це генеральний секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Яап де Хооп Схеффер: «Ми не йдемо в Україну для того, щоб «продати» НАТО. Ми не торгуємо НАТО, ми пояснюємо, чим є НАТО. Я думаю, що ми маємо допомогти людям, які критично ставляться до НАТО – у тому сенсі, щоб вони знали більше і були краще інформовані про те, чим є НАТО і що НАТО робить. Багато людей в Україні, як і я, зростали за часів холодної війни, коли НАТО було суперником, якщо не сказати — ворогом. Але зараз ми маємо абсолютно інші перспективи. Ми живемо в іншому світі».

«Сі-Бриз-2007». Цього разу навчання зірвати не вдасться

Сьогодні ж в Одесі розпочалися міжнародні військові навчання «Сі-Бриз-2007», що є елементом співпраці із Північноатлантичним альянсом. Традиційно розпочалися і протести комуністів. Але цього року, скидається, їм не вдасться зірвати навчання. Міністр оборони України, принаймні, налаштований рішуче.

Анатолій Гриценко: «Є центральна влада в особі Президента, уряду парламенту, яка ухвалила абсолютно законне рішення, яке передбачає проведення військових навчань, в інтересах держави, в інтересах Збройних Сил. У рамках Конституції і законів людина може протестувати, може публікувати якісь речі, вона може стати з пікетами, провести збори, провести якусь акцію. Але ніхто не має права і не буде заважати проведенню навчань. Той, хто буде це робити, вступає у суперечку із законом, а на стражі закону стоять правоохоронні органи».

Навчання «Сі-Бриз-2007» триватимуть до 22 липня. Дискусії про співпрацю України з НАТО — поза сумнівом, набагато довше.
XS
SM
MD
LG