Доступність посилання

ТОП новини

Гроші на вітер. Інфляція у червні порівняно із травнем зросла на 1,6%


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи помітили Ви подорожчання, порівняно із зимою цього року? /images/photo/SL_10.07.2007_n1.jpg Тамара, пенсіонер: - Звичайно помітили - яйця були по 2.80, тепер вже 4.70. Цукор - 2.85, а зараз - 4гривні...М''яса не їм, тому не відстежувала як воно подорожчало. Овочі - теж вже дорого, тяжко прожить... /images/photo/SL_10.07.2007_n2.jpg Олександр, фельдшер: - Я не пам''ятаю зимою, у 98 році я був студентом, хліб коштував 70 копійок, а зараз - 1.60. Але я поки холостяк, так на гривень чотириста можу прожити.. /images/photo/SL_10.07.2007_n3.jpg Юля, студентка: - В нас страшна інфляція. Я жила в Росії, так там нібито і країна більша і населення більше, але хліб дешевший ніж в Україні... /images/photo/SL_10.07.2007_n4.jpg Валерій, ріелтор: - Ціни постійно ростуть, само собою... З чим пов''язано - важко сказати...Як тільки підвищуються зарплати-пенсії, так і ціни ростуть. /images/photo/SL_10.07.2007_n5.jpg Таїса, працівниця дитсадка: - Яйця були зимою 3.20 - зараз вже більше 4 гривень і це буквально на очах, за тиждень-два, фрукти - минулого літа малина коштувала 6 гривень, зараз - 16. Віола Бурда, Леся Штогрин Інфляція повертається. Не встигли урядовці з гордістю повідомити про найнижчий за кілька років інфляційний показник у травні (0,6%) - як їм уже довелося констатувати - червнева інфляція зросла майже втричі і становила 2,2%. І хоча за словами першого заступника міністра економіки Сергія Романюка - у цьому немає чогось дуже поганого, дехто з експертів називає це передумовою економічної кризи. Що насправді означає підвищення рівня інфляції? І як цей рівень позначиться на кишені простого українця?

Картина Рєпіна “Не чекали...”

Ще на початку червня Міністерство економіки, зокрема директор департаменту економічної стратегії цього відомства Вадим Пищейко, хвацько 1 червня цього року звітував і прогнозував: у травні рівень інфляції був рекордно низьким, у червні “цінових сплесків не спостерігатиметься, рівень інфляції буде трохи більшим 0%, ціни на бензин трохи зростуть, ціни на хліб(не соціальних сортів) і м’ясо. Втім, на стабільному рівні збережеться ціна на яйця і молоко.”
(RadioSvoboda.Ua)


Міністерство економіки говорить зараз - показник інфляції у червні лише "дещо вищий за травневий". І все ще лишається при думці, що річна інфляція 2007 складатиме 7, 5% (це теж свого роду рекорд, який анонсує уряд, оскільки 2005 року вона складала – 10,3%, 2006 – 11,6%), Економіст і колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник називає його просто шаленим і абсолютно не характерним для літа. Адже зазвичай саме у літній період відпусток і вирощених в домашніх умовах продуктів знецінення майже не спостерігається:

“Це найвищий показник за останні 7 років. Ніколи в червні, коли в людей своя городина, не було такої інфляції. За темпами червня ми виходимо на річну інфляцію у 13%. Це вдарить людям по кишені – тому що зарплати підняли на 13%, пенсії – на 12%. При такому рівні інфляції означає, що реально – в людей зменшилися зарплати і пенсії... ”

Що таке зниження реальних рівнів заробітних плат, може пояснити пенсіонерка, лікар-невропатолог Ніна Вікторівна. Вона працює, за останніх півроку заробітна плата у неї збільшилась на сто гривень, але витрачатись гроші стали з неймовірною швидкістю. Зароблене чесною працею не встигає за ростом цін на столичних ринках. Купувати продукти з Ніною Вікторівною ходила кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока.

“ Кор.: Усе життя Ніна Вікторівна присвятила лікарській праці. За 5 років до пенсії її заробітна плата становить 900 гривень. Із них 400 – квартплата.

Ніна Вікторівна
(RadioSvoboda.Ua)
Н.В: Залишається мені що? 500 гривень на місяць. Іду на базар, витрачаю 100 гривень – і нічого не купила...

Кор.: Зараз ми спробуємо закупити з Ніною Вікторівною харчів для всієї сім’ї на тиждень на лівобережному ринку, поруч з її будинком.

Н.В: Уже 100 гривень, а було 50. Ті ціни зросли, яйця були по 3, тепер уже бачу – 4-4,5, хотіла наварити варення – цукор подорожчав...

Кор.: За тиждень лікар-невропатолог лише на продукти харчування витрачає дев’яту частину зарплати. Обідати в кафетерії, відвідувати театри чи відкладати на відпочинок – ще й досі залишається мрією.

Н.В.: І треба ж і миючі засоби, і пральний порошок. І одягтися ж якось, бо не ходити ж обідранкою...

Медикам у цьому місяці підняли заробітну плату трішки більше, ніж на 100 гривень, обіцяють ще скільки ж. Однак, Ніна Вікторівна вже не радіє підвищенню, оскільки до того часу ціни злетять ще, так що оновленої зарплати буде не помітно”

СЛУХАТИ:

Бути чи не бути маленькому бізнесу?

Питання ціни на продукти для Наталі та Олега — питання життя чи смерті їхнього сімейного бізнесу. Мінімум один раз на тиждень подружжя бізнесменів з Полтавщини прокидається із острахом: скільки сьогодні їм доведеться заплатити, щоб закупити товари для двох свої магазинів. Дорожчає майже все, причому регулярно, обурюються Олег та Наталя, а купувати люди стали набагато менше. Дуже подорожчала олія – це ніяк не можуть пояснити Наталя з Олегом, невже в Україні криза із соняшником?

Хліб – всьому голова! У тому числі і інфляції...

Вісником теперішньої інфляції на Дніпропетровщині стало подорожчаня минулого місяця хліба — з цим погоджуються і експерти, і чиновники. Хлібопекарі Дніпропетровщини одиними із перших заявили: їхня продукція має коштувати дорожче, оскільки цього року неврожай зернових, а старі запаси зерна закінчуються. Після цього, розповідає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська, поповзли вгору ціни на крупи, макаронні вироби, цукор... Обласна влада обіцяла стабілізувати ситуацію впродовж кількох днів. Підприємствами, які підняли ціну, одразу ж зацікавилася прокуратура та місцеве управління антимонопольного комітету. Подорожчання хліба назвали необґрунтованим, а підприємства, яких визнали винними, оштрафували. І зобов’язали випікати фіксовану норму “соціального хліба” – буханець мав коштувати до 1гривні 30 копійок. Втім, хліб за такими цінами в магазинах не з’явився і донині. А в Кривому Розі місцева влада порахувала, що малозабезпечені мешканці міста тепер витрачатимуть на хліб на 3 гривні на місяць більше, ніж раніше. І вирішили компенсувати “втрату” з місцевого бюджету. На червень грошей вистачило, а от на липень – їх уже немає.

Збільшення зарплат відповідно росту цін – це не вихід із ситуації, каже Вероніка Мовчан, спеціаліст з економічної теорії. Збільшення зарплат стимулюватиме ріст цін, і знову зростання зарплат – і тоді без збільшення виробництва це вийде замкнене коло, коли ціни зростатимуть і зростатимуть. Єдине, що зараз можуть зробити українці, це шукати більш високооплачувану роботу.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG