Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські сили звинувачують Президента Ющенка у дестабілізації Криму


Володимир Притула Сімферополь, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Проросійські сили Криму звинувачують Президента Ющенка у дестабілізації етно-політичної ситуації в автономії. Нещодавно глава держави підписав указ про амністію, за якою на волю вийшов один із активістів кримськотатарського національного руху Куртсеїт Абдулаєв. Його напередодні президентських виборів суд визнав винним в організації двох нападів кримськотатарської молоді на слов’янську.

Лідери проросійських сил Криму Сергій Цеков та Олег Родивилов
(RadioSvoboda.Ua)
Повернення одного з лідерів радикального крила кримськотатарського національного руху Куртсеїта Абдулаєва з місць ув’язнення до Криму, викликало в автономії справжній політичний скандал. Лідери Російського блоку і Російської громади Криму звинуватили Президента України, який амністував кримськотатарського активіста, в «антинародних, антиконституційних і деструктивних діях».

Перший віце-спікер кримського парламенту, лідер Російської громади Криму Сергій Цеков заявив: «Фактично, Ющенко, на наш погляд, проводить антидержавну політику, не в інтересах України і Криму. Ми закликаємо громадян України бойкотувати подібні президентські рішення, протидіяти громадянськими акціями».

А член президії Верховної Ради Криму, один із лідерів Російського блоку Олег Родивилов зазначив, що за президентським указом стоїть політична доцільність і передвиборча коньюктура: «На жаль, Президент Ющенко ще раз показує, що політична доцільність, а також його союзницькі борги перед Меджлісом – вищі, аніж законність, мораль, інтереси суспільства і, загалом, держави Україна».

Групу татар судили, наголошуючи, що вони прихильники Меджлісу, який підтримує Ющенка

Нагадаю, що член Меджлісу Куртсеїт Абдуллаєв разом із ще 5-ма кримськими татарами у 2003-04 роках були звинувачені у нападі і побитті відвідувачів сімферопольського бару «Коттон-клаб» і групи журналістів-телевізійників у селищі Симеїз. Учасники цієї групи були засуджені до ув’язнення на терміни від півтора до 9-ти років.

Розслідування і суд дуже активно висвітлювалися під час передвиборчої президентської кампанії, причому політики акцентували увагу кримчан на тому, що обвинувачені є прихильниками Меджлісу, який підтримує кандидата у Президенти України Віктора Ющенка. Підсудні так своєї вини і не визнали, заявивши, що ці справи – політична провокація.

Представник Президента відкидає нинішні підозри

Кримськотатарський активіст Куртсеїт Абдулаєв
(RadioSvoboda.Ua)
Представник Президента України в Криму Володимир Хоменко називає реакцію проросійських сил очікуваною і відкидає підозри у зв’язку амністії з майбутніми позачерговими парламентськими виборами.

Володимир Хоменко: «Я виключаю якісь політичні підстави президентського указу. Я хотів би наполягти, що це був акт доброї волі Президента».

Представник Президента України в Криму Володимир Хоменко
(RadioSvoboda.Ua)
Сам Куртсеїт Абдулаєв теж не бачить у рішенні Віктора Ющенка політики. Водночас він і далі переконаний, що події 2003-04 року, в які він був втягнутий, були розроблені російським політтехнологами. З одного боку – щоб дискредитувати Віктора Ющенка і мобілізувати антиющенківський електорат, а з іншого – залякати кримських татар.

Куртсеїт Абдулаєв вважає, що це не вдалося, в усякому випадку – стосовно нього: «Я вже не один рік у національному русі, з 1987 року я не йшов із майданів. Я скрізь побував, брав участь майже у всіх акціях. Якщо думають, що цими провокаціями мене залякали, то у цьому вони дуже помиляються».

Матеріали до теми:

• У Криму відзначили головне російське державне свято • Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає встановити і хто протестує • До Криму з’їжджаються козаки з Росії, Придністров’я та Абхазії, щоб закласти камінь, де збудують пам’ятник імператриці Єкатерині II • У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією
XS
SM
MD
LG