Доступність посилання

ТОП новини

МАНЕВРИ НАВКОЛО МАНЕВРІВ


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Що ви знаєте про військові навчання "Сі бриз"? /images/photo/SL_11.07.2007_n1.jpg Микола, студент: - Ні, не знаю нічого. Щось таке пам''ятаю...але так ... не дуже...точно не скажу. /images/photo/SL_11.07.2007_n2.jpg Олена Шепаренко, театральний режисер: - Вони у нас проходять. Я чула, що мають такі навчання бути, але що зараз вони проходять, такого не чула. Минулого року їх перенесли через протести, так? Звичайно, я до них позитивно ставлюсь! Якщо у нас європейська країна, якщо це є загальний оборонний блок, то, звісно, позитивно ставлюсь! /images/photo/SL_11.07.2007_n3.jpg Сергій, менеджер: - Чув, що протестують проти них. Не хочуть аби в нас була хороша армія. Ну останні роки.. Це просто політичні інтереси. Увагу просто звернути. А так минулі роки, вони завжди проходили. Ті, кому нічого робити, ті й протестують. Я нічого поганого в цьому не бачу. Мінусів ніяких тут нема. Проходять і хай проходять собі далі. /images/photo/SL_11.07.2007_n4.jpg Юля, студентка: - Я позитивно до них ставлюсь. Корисно буде зайвий раз військовим потренуватися. /images/photo/SL_11.07.2007_n5.jpg Олексій, водій: - Так, чув. Там комуністи, здається, протестують. Намети ставлять. Вони проти. Минулого року теж щось таке було. Депутати туди забігали. А як на мене, то чому б і ні. Чому не можна військовим потренуватися, підвищити свою кваліфікацію. Я не проти. А політика, є політика. Леся Штогрин, Олександр Лащенко На відміну від минулого року, міжнародні навчання “Сі Бриз” в Україні ПОЧАЛИСЯ і проходять за графіком. Про це заявляють представники українського Міністерства оборони. Дві з половиною тисячі військових із тринадцяти держав світу (зокрема - США, Канади, Німеччини, Туреччини, Вірменії та, власне, України) тренуватимуться у проведенні миротворчих операцій. Робитимуть вони це в акваторії Одеського морського порту, а також на Миколаївщини. На допомогу військовим прибули двадцять два кораблі, а також літаки, гелікоптери та інша техніка. Торік маневри “Сі Бриз”, які ще в часи Президента Кучми без проблем проводили на території України, були зірвані противниками НАТО. Чи можливий зрив військових навчань цього року? І чим корисні “Сі Бриз” для України?

Море, сонце і “Сі Бриз”

Навчання “Сі Бриз” тривають третій день, і у них почався основний етап. Після того, як вояки пришвартувалися та освоїлися в Одесі, настав час готувати кораблі до показових тренувань, відшліфовувати взаємодію на морі. До майбутніх миротворчих операцій тренуються також водолази і морські піхотинці. А тим часом приблизно дві сотні противників НАТО, переважно прибічників комуністичної партії, протестують проти навчань на Морському вокзалі Одеси та на Потьомкiнських сходах. Намети стоять, незважаючи на рішення суду про заборону проводити акції протесту. Подивився, як протестують, кореспондент Радіо Свобода Петро Каландирець. “Чим Вам не подобаються міжнародні миротворчі військові навчання “Сі Бриз”?”— запитав він учасників акцій протесту в Одесі.

- Вони просто хочуть нашу землю забрати. - Чому проти? НАТО розв»язали війну в Іраку. - Ми з самого початку проти НАТО. Ми за союз з Росією. НАТО встановлює свої протиракетні установки фактично проти Росії. Звісно ми проти НАТО.

Слухати:



Росія, принаймні, тамтешні політики, дуже неоднозначно ставляться до будь-яких проявів співпраці України з НАТО. Водночас сама північна сусідка співпрацює і з НАТО взагалі, і зі США (у військових питаннях) зокрема. В Росії проведення на українських теренах військового навчання “Сі Бриз”, розглядають як крок до інтеграції України у структури Північно-Атлантичного Альянсу, проти розширення якого багаторічно виступає Російська Федерація. Повідомляє московський кореспондент Радіо Свобода Віталій Портников.

Незважаючи на неоднозначне ставлення до військових навчань “Сі Бриз” певних людей чи країн, міністр оборони України Анатолій Гриценко впевнений: проведення таких навчань життєво необхідне українським військовим. Без них ставити питання, чи захистить українців українська армія, просто смішно. І перешкоджати проведенню таких навчань -—злочин.

Анатолій Гриценко у студії Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
- Коли ми зараз говоримо про те, чи буде хтось заважати проведенню міжнародних військових навчань – це вже питання, фактично, дотримання закону. Є центральна влада в особі Президента, уряду та парламенту, яка прийняла абсолютно законне рішення, це рішення передбачає проведення військових навчань в інтересах держави, в інтересах Збройних Сил, і жодного сумніву у цьому нема – без навчань армії не буде. Це рішення буде виконане. В рамках Конституції і законів людина може протестувати, вона може стати з пікетами, вона може провести якусь акцію, але ніхто не має права і не буде заважати проведенню навчань. Якщо в країні не можна провести навчання, тоді немає держави в цій країні. Тоді питання про армію — чи може чи не може армія захистити — тоді це питання треба забути взагалі.

Україна – країна мирна. Військові називають це фазою мирного розвитку і співіснування з іншими країнами. Саме тому пріоритетами у розвитку української армії є не озброєння, а підвищення кваліфікації самих військових. Через це, впевнений один з колишніх командувачів флоту, контр-адмірал Володимир Безкоровайний, участь українських Збройних Сил у військових навчаннях дуже важлива:

- Військово-морські сили, хоча вони не розвиваються з точки зору швидкої розбудови все нових кораблів, вони набувають свого професіоналізму. Вони більш активно беруть участь у навчаннях усіх міжнародних. І відтак з кожним роком Військово-Морські Сили все краще вирішують реальні завдання міжнародних організацій з боротьби з тероризмом, незаконним перевезенням та інших...

Військові навчання – і гроші заробити, і контакти налагодити

Військовий експерт Сергій Зугрець
(RadioSvoboda.Ua)
Позитиви від міжнародних навчань для України очевидні, вважає військовий експерт Сергій Зугрець. Проведення спільних навчань є традиційним заходом міжнародного військового співробітництва між різними країнами. Під час таких навчань вирішуються не лише військові завдання, а, насамперед, вирішення завдань і політичних. А саме: зміцнення довіри, можливість взаємодії між країнами та арміями різних держав, а також здобуття, вже безпосередньо, військового досвіду при проведенні багатонаціональних операцій, зазначає пан Згурець.

- В цілому цей напрям – і проведення спільних навчань, і надання українських полігонів для підготовки іншим країнам, є напрямом дуже перспективним. По-перше, він зміцнює українсько-європейські зв’язки. По-друге, надає певну фінансову підтримку для розвитку тих територій, які потім будуть використовуватись і українськими військовими силами, і іноземними військовими силами. І дозволяє розвивати такий напрям діяльності для українського військового компоненту — як певна база для проведення навчань на території України. Тому що Яворівський полігон залишається одним із найбільших у Європі. А питання полігонів – це з одного боку гроші, з іншого боку – підстави для налагодження зв’язків з іншими країнами.

2007 року Збройні Сили України мають брати участь у п’яти спільних міжнародних навчаннях, які проводитимуть на території України. Кілька інших військових навчань будуть проведені на території інших держав.

Слухати: Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG