Доступність посилання

ТОП новини

Лівійській суд підтвердив смертний вирок 6 іноземним медикам


Олексій Крапивко Київ, 12 липня 2007 RadioSvoboda.Ua – Верховний суд Лівії підтвердив винесення смертних вироків п’яти болгарським медсестрам та палестинському лікареві. Їх обвинувачують у навмисному зараженні сотень лівійських дітей вірусом ВІЛ. Самі медики наполягають на тому, що вони не винні. На думку експертів, підтвердження Лівією смертного вироку і відмова у депортації медиків на батьківщину, є великою перепоною у налагодженні її відносин із Заходом.

П’ятьох болгарських медсестер та одного палестинського лікаря лівійський суд визнав винними у навмисному переливанні дітям ВІЛ-інфікованої крові й засудив їх до смертної кари. Всього від переливання заразилися 438 ліванських дітей в лікарні міста Бенгазі. Вперше смертний вирок суд виніс іще у 2004 році.

Медики, які перебувають у в’язниці з 1999, надалі заперечують свою провину. Іноземні експерти відзначають погані санітарні умови лікарні в Бенгазі, які, ймовірно, і призвели до зараження.

Буквально напередодні підтвердження смертного вироку з’явилася надія на те, що можливо буде досягнуто угоди і медики отримають право відбути покарання на батьківщині, в Болгарії або ж навіть будуть виправдані. Палестинський лікар також міг би потрапити під дію цієї угоди, оскільки нещодавно він отримав болгарське громадянство.

Попри вирок, надії на залагодження проблеми лишаються

Болгарський журналіст Момчіл Інджов, який стежить за цією справою від самого початку, впевнений: будь-яка домовленість пов’язана з грошима. І Європейська комісія, і асоціація батьків інфікованих дітей спростовують наявність якихось домовленостей, але, стверджує пан Інджов, всім відомо, що лівійці хочуть грошей: «Що цікаво, що вони хочуть по 10 млн доларів за кожну дитину. Порівняння із справою Локербі тут неминучі, тоді Лівія погодилася виплатити по 10 мільйонів доларів кожній жертві Локербійського теракту, який стався 19 років тому».

Болгарія відмовляється від компенсації, однак уже створює під егідою Євросоюзу спеціальний фонд допомоги дітям та їхнім сім’ям. Мешканці Болгарії сподіваються, що Вища Судова Рада Лівії поверне справу у політичне русло і нею тоді опікуватиметься парламент. А він має більше можливостей для її вирішення і навіть для виправдання засуджених медиків. Момчіл Інджов сказав, що вирок був очікуваним: «Ми всі знали, що так станеться. Тепер надія лише на слухання у Лівійській Вищий Суддівській Раді, котра, після того, як усі інші правові процедури були вичерпані, є єдиним органом, який може скасувати смертний вирок».

Сполучені Штати разом з Євросоюзом докладають зусиль для скасування смертного вироку. Про це, зокрема, йшлося у надісланому цього тижня листі президента Джорджа Буша лівійському лідерові Муамару Каддафі.
XS
SM
MD
LG