Доступність посилання

ТОП новини

Семеро іноземців серед поранених під час традиційного бігу биків в іспанській Памплоні


Олекса Семенченко 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Семеро іноземців та кілька іспанців зазнали поранень під час головної події дев’ятиденного фестивалю у іспанській Памплоні на честь покровителя міста – святого Ферміна. Йдеться про знаменитий біг биків, під час якого тисячі сміливців біжать попереду биків вузькими вулицями, ризикуючи бути наколотим на ріг або затоптаним.

Під час забігу в четвер уранці вниз до арени, де проходять кориди, бики проштрикнули рогами сімох осіб, серед яких були двоє американців, поляк, мексиканець та норвежець. Нещасним шостий день фестивалю «Сан Фермін» став і для німця, француза та трьох іспанців, які тепер лікуються від інших травм.

Один із місцевих лікарів розповів: «Місцевим громадським лікарням довелося давати собі раду з 12-ма пораненнями, що з них сім стали наслідком уколу рогом. У Лікарні Наварри ми надаємо допомогу сімом пораненим. 48-річний чоловік з Памплони, що був поранений біля ратуші, має прокол грудної клітки та тріщини хребта. Він у дуже серйозному стані, і його треба оперувати. 23-річний чоловік з Мексики має поранення живота внаслідок уколу рогом. Його стан теж дуже серйозний, і йому потрібна операція».

Давня середньовічна традиція

Ці поранення навряд чи можуть здивувати, адже тисячі людей, переважно напідпитку, стрімголов біжать вниз вузькими вуличками міста, а ззаду за ними погоничі женуть розлючених биків. Це давня середньовічна традиція, яку американський письменник Ернест Гемінґвей 1926 року уславив у романі «Фієста, і сходить сонце».

Вважають, що колись биків переганяли з віддалених загонів на забій, а місцеві бешкетники стрибали перед ними, щоб показати дівчатам свою браваду. Є докази того, що фестиваль, який спочатку був суто релігійним, святкували вже в ХІІІ сторіччі. У своїй напівавтобіографічній книзі Гемінґвей пише, як разом із веселими британськими та американськими друзями вони відвідують фестиваль «Сан Фермін».

Постріл ракети сповіщає про початок вуличної фієсти

Загалом «Сан Фермін» офіційно починається 6-го липня опівдні церемонією на балконі міської ратуші Памплони, або ж Іруньї, як називають місто мовою місцевих басків. Тисячі людей збираються на майдані в очікуванні оголошення мера про офіційне відкриття гулянь. Відтак постріл ракети сповіщає місто про початок вуличної фієсти, повної танців, боїв биків та базарів.

Памплона є столицею регіону Наварра, а колись була центром Наваррського королівства. Водночас, баскські націоналісти вважають місто історичною столицею Країни Басків.
XS
SM
MD
LG