Доступність посилання

ТОП новини

Київські митці протестують і звинувачують чиновників...


Ірина Перешило Київ, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Митці, куратори, музиканти, галеристи і літератори сьогодні зібралися на Андріївському узвозі. Здавалося б, нічого дивного. Однак це була акція не мистецька, а протестна. Митці звинувачують чиновників у переділі орендних приміщень на користь бізнесменів і нищенні української культури.

(RadioSvoboda.Ua)
Олександрович-Дячевський, головний художник театру Франка, зазначив: «Ми теж програли конкурс, який був влаштований, хоча то не конкурс, а нахабний захват майстерень. У мене майстерня від Спілки художників, у флігелі. Якщо конкурс влаштовують – він може бути лише між художниками. А ми змагалися з потужним олігархом, підприємцем, який має офіційно 18 торгових точок у Києві. Офіційно він виграв конкурс».

Історія Олександровича-Дячевського типова для Києва. У такий спосіб київська міська влада сьогодні зачищає від митців орендні площі в центрі столиці. Так само програли конкурс олігархам Національний центр театрального мистецтва імені Курбаса, Спілка композиторів України, Будинок актора, Театр актора і десятки мистецьких галерей та творчих майстерень.

«Це рейдерство чистої води...»

Численні листи і звернення до влади результатів не дали. Терпець митцям урвався, і вони організували мітинг біля Подільської райдержадміністрації Києва. Саме тоді, коли депутати розглядали питання про передачу низки галерейних і музейних площ комерційним структурам.

(RadioSvoboda.Ua)
Тамара Лі, мистецтвознавець, автор великих програмних проектів сучасного мистецтва України, наголосила: «Мета нашої влади – викинути неімущих, це культуру, і викупити приміщення з метою не самим користуватися, а продати — і на різниці нажитися. Це рейдерство чистої води. Київ перетворюється на село. Я достойно представляла Україну в Парижі. А сьогодні я принижена чиновниками, чому мене ставлять у таку позу?».

«Ми проти бидловизації суспільства»

Видавці брати Капранови теж прийшли на акцію протесту. Вони по-своєму тлумачать логіку розрахунку влади: «Ми проти бидловизації суспільства, яку сьогодні проводить влада. Їм це вигідно, бо туркменбаші позакривав усі бібліотеки. Чому, бо чудово знає, що бидло буде голосувати за нього. Наша влада бере приклад з туркменбаші. Вирішила позакривати усі культурні заклади. Вони знають, що лише культурно неосвічені можуть за них голосувати».

(RadioSvoboda.Ua)
Учасники акції передали до Подільської райдержадміністрації свої вимоги, перша з яких – це наведення ладу у проведенні конкурсів оренди приміщень. Мітинг тривав більше години. Із приміщення Подільської адміністрації до пікетувальників так ніхто і не вийшов.

«Ми підемо на активні і навіть агресивні дії»

Директор галереї "Ательє Карась" Євген Карась зауважив: «Ми примусимо їх себе слухати. Всіма громадськими засобами – і більш активними, ніж зараз. Зараз лише попередження, а пізніше, якщо вони не підуть на діалог, ми підемо на активні і навіть агресивні дії».

Найприкріший розвиток подій, як вважають відомі художники-учасники акції, буде тоді, коли конфлікт «митці – влада» спричинить чергову велику хвилю культурної еміграції з України.
XS
SM
MD
LG