Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливе урегулювання російсько-грузинського конфлікту через проведення у Сочі зимових Олімпійських ігор 2014 року?


Олексій Крапивко Київ, 13 липня 2007 р. RadioSvoboda.Ua – До останнього моменту претендент від Росії на проведення Зимових олімпійських ігор 2014 року, місто Сочі, залишалося темною конячкою. Брак сучасної інфраструктури та проблеми із безпекою були основними причинами сумнівів. Тепер, коли Росія виграла конкурс, у неї з’явилася серйозна мотивація для вирішення цих проблем.

Безпека та створення враження стабільності на Кавказі були найголовнішими пріоритетами для Росії у дні, що передували оголошенню Сочі переможцем. Адже світ добре знає про війну в Чечні і багато чув про проблеми, які має Росія з безпекою на Північному Кавказі. До того ж, одразу за кордонами Росії, на Півдні Кавказу, лежать інші проблемні території. І чи не найпроблемніша Абхазія, яка відокремилася від Грузії і стала однією з головних причин російсько-грузинських суперечок. Вона розташована всього у 40 кілометрах від місця проведення зимової Олімпіади 2014. Інший регіон, який прагне відокремитися від Грузії – Південна Осетія – також є вагомим фактором.

Чи можливо встановити мир в регіоні?

Речник проросійського уряду самопроголошеної республіки Абхазія в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що Олімпійські ігри у Сочі принесуть мир на Південь Кавказу.

Однак прем’єр-міністр прогрузинського уряду Абхазії, Тимур Мжавіа в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що перемога Сочі не змінює мети Абхазького уряду у вигнанні: «Спроба поєднати Олімпійські ігри у Сочі та територіальні конфлікти в Грузії доводить, що лідерство Росії (у Абхазії та Південній Осетії) слабке. Перспектив незалежності для Абхазії та Південної Осетії не існує. І така ще сентиментальна нота : я особисто підтримую проведення Олімпійських ігор у місті із грузинською назвою».

Яке б не було походження назви міста, але Росія хоче бачити Сочі маяком стабільності для всього Кавказу, і вже цього тижня зробила низку кроків, щоб продемонструвати це. Вчора президент Владімір Путін підписав низку указів, спрямованих на посилення безпеки та запобігання можливій корупції.

На російському кордоні із Грузією, міністр оборони Росії Анатолій Сердюков оглянув базу, де перебуватимуть 2 000 військових спеціального призначення. За словами Путіна, вони, можливо, забезпечуватимуть спокій під час ігор.

Голова відділу міжетнічних відносин Московського інституту політичного та військового аналізу, Сергій Маркедонов налаштований оптимістично: «Я не думаю, що в Абхазії більш небезпечно, ніж у будь-якому іншому регіоні Грузії. Зимові ігри 2014 року можуть бути використані для досягнення кращих цілей, таких, як вирішення грузино-абхазького конфлікту».

Росія зробила серйозний поштовх для іноземних інвесторів своїми планами витратити близько одного мільярда доларів цього року лише зі власного бюджету для підготовки ігор. Всього у розвиток регіону планується вкласти понад 13 мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG