Доступність посилання

ТОП новини

Світ занепокоєний через токсичні китайські продукти


Олекса Семенченко Лондон, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світом шириться скандал, пов’язаний із наявністю в багатьох китайських товарах, від медикаментів до іграшок, токсичних речовин. Цього тижня в Китаї стратили колишнього голову служби нагляду за якістю продуктів харчування та медикаментів. Китайські мас-медіа нині переповнені історіями смертей від отруйних товарів. Та Китай є другою країною світу за обсягом експорту. Тому побоювання щодо китайських продуктів стали глобальними.

Найдраматичніший випадок отруєння за межами Китаю стався в Панамі, де, за даними прокуратури, 94 особи померли після вживання китайського сиропу від кашлю. У сиропі виявили токсичний хімікат, що вживається у гальмівній рідині та в антифризі.

У США протягом останніх півроку працівники органів охорони здоров’я кілька разів перехоплювали вантажі з зубною пастою, отруєною тією самою речовиною, з харчами для собак та котів зі вмістом інгредієнту, що входить до складу пластику, з дитячими іграшками, покритими олив’яною фарбою, а також морськими продуктами з домішком наркотичних речовин.

Багато людей нині вважають, що до продуктів із написом «зроблено в Китаї» тепер слід ставитися особливо обережно. А між тим лише Сполучені Штати імпортують із Китаю товарів на суму 280 мільярдів доларів на рік.

Китай хоче нарешті взятися за безпечність своїх товарів

Речник китайського органу контролю за якістю продуктів харчування та медикаментів Янь Цзян’їн сказала, що страта її колишнього керівника Чжена Сяоюя, якого визнали винним в отриманні хабарів від фармацевтичних компаній в обмін на дозвіл порушувати стандарти, є попередженням і ганьбою для її організації.

Це викрило важливу проблему, сказала речниця, тому її установа має серйозно подумати, які висновки з цього зробити, як уникнути таких випадків у майбутньому і як зробити, щоб їхня праця служила властивій їй меті охорони здоров’я людей.

Представники китайського уряду попередили: якщо зараз до цієї кризи не поставитися з належною увагою, країна може втратити мільярди доларів на експорті.

Китайцям буде нелегко домогтися якості, а споживачам – власної безпеки

Але фахівці вважають, що пекінській владі буде важко регулювати свою промисловість, яка переживає справжній бум.

Речник американської Комісії безпеки продуктів споживання Скотт Вулфсон повідомив, що впродовж 2007 року його орган відкликав 338 партій товарів, і понад 60% із них були виготовлені в Китаї.

Вулфсон зазначив, що його комісія не є пасивною: делегації відвідували Пекін, щоб порушити це питання перед китайською владою. А восени китайська делегація прибуде до Вашингтона для обговорення цієї проблеми.

Та споживачі не хочуть чекати. Вже нині в Америці багато хто відмовляється купувати товари, на яких написано, що вони походять із Китаю.

Але лише це не може убезпечити від ризику. Як кажуть фахівці, багато товарів робляться з компонентів, які походять із різних країн. Тому навіть виготовлені в США парфуми можуть бути частково китайськими.
XS
SM
MD
LG