Доступність посилання

ТОП новини

Владімір Буковський: Багато людей у Росії просто бояться будь-яким чином брати участь у політиці


Василь Зілгалов Прага, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 12 липня Владімір Буковський, 64-річний російський письменник і колишній радянський дисидент, прийшов до російського посольства в Лондоні, щоб відновити російське громадянство. 1976 року, за часів Леоніда Брежнєва, його відпустили на Захід в обмін на чилійського комуніста Луїса Корвалана. А в травні 2007 року демократична опозиція Росії виснула Буковського кандидатом на Президента на виборах 2008 року. Відразу ж після виходу з російського посольства Владімір Буковський поділився з Радіо Свобода своїми міркуваннями щодо російської політичної дійсності.

Радіо Свобода: Як Ви ставитеся до висунення кандидатом на наступних президентських виборах у Росії?

Владімір Буковський: Я не плекаю якихось ілюзій. Найімовірніше, ніякий виборчком мене не зареєструє як кандидата. У них щодо мене є багато юридичних гачків. А допоки розплутається справа через Конституційний суд, то й вибори минуть. Так що, в принципі, вони можуть цю справу спокійно затягнути. Але, незважаючи на це, я все ж таки прагну взяти участь у цьому, щоб допомогти опозиції піднятися, набрати силу, структурно визначитися і стати нарешті вагомою в суспільстві.

Радіо Свобода: А як Ви вважаєте, наскільки російський народ сьогодні потребує демократії?

Владімір Буковський: Демократія необхідна будь-якому народові. І якщо народ не розуміє, що вона йому потрібна, то погані його справи. Без демократії нічого ніколи не створиш. Наше завдання – пояснити це людям. Стабільна система не може бути недемократичною. Лише коли суспільство бере участь в управлінні державою і бере активно, енергійно, саме тоді створюється ситуація стабільності в державі.

Радіо Свобода: А як Ви оцінюєте ситуацію в російській опозиції, зокрема нещодавній розкол в коаліції «Інша Росія»?

Владімір Буковський: Опозиція в нас завжди була дуже нестійка й дуже маленька. Були маленькі партії, які самі ніколи нічого не змогли б досягти, а об’єднатися і висунути єдиного кандидата не погоджуються. Це завжди було недоліком опозиції та її слабким місцем. І це так само й нині, нового нічого тут немає. Тим більше, що «Інша Росія» намагається зробити майже неможливе – об’єднати людей ледь чи не зовсім протилежних поглядів. Це добре, і це можна здійснити, коли йдеться про захист вільних виборів як таких. Із такою метою можна об’єднатися з ким завгодно. Але йти на вибори від таких різних і протилежних сил дуже важко. Я побоююсь, що їм не пощастить висунути єдиного кандидата.

Радіо Свобода: А чому нині немає сильної опозиції? Що цьому заважає?

Владімір Буковський: Не забувайте, що режим у Росії нині достатньо репресивний. Діє чимало законодавчих обмежень, які ускладнюють життя опозиції, роблять його небезпечним. Зростає кількість політичних убивств, утілюється в життя закон про екстремізм, суть якого юридично пояснити неможливо, і таке інше. Тобто, за таких умов, звичайно, більшість людей боїться будь-яким чином брати участь у політиці.
XS
SM
MD
LG