Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з історією: на Донеччини розорали скіфські кургани


Тарас Москалюк Донецьк, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Донеччині знищили кілька стародавніх скіфських курганів. Історики запевняють, що ці історичні пам’ятки є старішими за єгипетські піраміди. Археологи оцінили збитки від знищення курганів більше ніж у сто тисяч гривень. Прокуратура за цим фактом порушила кримінальну справу.

На півдні Донеччини – понад півтисячі археологічних пам’яток. Серед них і скіфські кургани, які кілька тисячоліть тому насипали на місцях поховання скіфських воїнів. Їх ховали разом із зброєю, побутовим знаряддям, коштовними прикрасами. Тому кургани називають абсолютною археологічною цінністю.

На Донеччині наразі не існує жодної програми з охорони цих пам’яток. Коли місцеві археологи вирішили порахувати та зареєструвати всі кургани, виявилося, що багато з них уже зрівняли із землею.

Природоохоронна прокуратура з’ясувала, що це зробили місцеві селяни та фермери. Слідчий Дмитро Селютін каже, що там, де колись були кургани, нині колоситься пшениця.

Влада взялася за закон

У результаті перевірки прокуратура Володарського району порушила кримінальну справу за статтею 367, частина 2, Кримінального кодексу України, тобто «службова недбалість». Наразі триває слідство, посадових осіб підприємств притягнули до кримінальної відповідальності, каже слідчий.

Імен цих посадових осіб прокуратура не називає.

Володарський відділ культури наполягає: селяни мають відповідати за недбалість. Керівникам кількох сільгосппідприємств загрожують штрафи у кілька тисяч гривень.

Селяни впевнені, що не винні, бо досі за кургани не карали

Але фермери та селяни наполягають, що відповідати у першу чергу мають історики та влада, які не вживали заходів для охорони курганів. Вони не розуміють, чому влада лише зараз розпочала активні дії з охорони пам’яток.

Невисокі кургани тут обробляють уже не один десяток років, і жодних карних заходів до сільгосппідприємств досі не вживали. Агроном одного з сільгосппідприємств Сергій Степанченко каже, що деякі кургани навіть на картах відсутні.

Високі ж кургани, або ті, що заросли кущами, вони не обробляли, каже агроном.

Чи врятують урешті кургани?

А донецькі історики лише зараз почали активно реєструвати пам’ятки та укладати договори з міліцією на охорону курганів.

Керівниця відділу культури Марія Гелікбарова розповіла, що обласне управління культури та краєзнавчий музей готують електронні паспорти на ці пам’ятки.

«Коли ми їх отримаємо, ми зможемо укласти повноцінні угоди на охорону та зберегти від руйнування ці пам’ятки», – каже вона.
XS
SM
MD
LG